reklama

10 rokov od vzniku Južného Sudánu: situácia je vážna

Čoraz viac detí sa ocitá v núdzi a potrebuje urgentnú humanitárnu pomoc. Nádej na lepší život po vzniku samostatného štátu sa premenila na zúfalstvo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Humanitárni pracovníci UNICEF transportujú materiálnu pomoc pre vysídlených ľudí v Južnom Sudáne  počas záplav.
Humanitárni pracovníci UNICEF transportujú materiálnu pomoc pre vysídlených ľudí v Južnom Sudáne počas záplav. (zdroj: UNICEF/UNI224894/De La Guardia)

Podľa varovnej správy UNICEFu až 4.5 milióna detí v Južnom Sudáne sa ocitlo v zúfalej situácii a nevyhnutne potrebuje humanitárnu pomoc. Ide o dve tretiny všetkých detí žijúcich v štáte, ktorý práve oslavuje 10. výročie svojho vzniku. V správe o dopadoch humanitárnej krízy na životy detí UNICEF upozornil na to, že so získaním nezávislosti sa šance na lepší život pre deti nezlepšili, ba práve naopak. Neustále násilnosti a ozbrojené konflikty, pravidelné suchá a záplavy a ďalšie extrémne prejavy počasia v dôsledku klimatickej zmeny spolu s prehlbujúcou sa ekonomickou krízou viedli k extrémnej neistote v zabezpečení výživy a k jednej z najhorších humanitárnych kríz vo svete. Nedávno uzatvorená mierová zmluva, ktorá bola implementovaná len čiastočne, zatiaľ nepriniesla žiadnu úľavu a zlepšenie životných podmienok pre deti a mladých ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

“Nádej a optimizmus, ktoré bolo cítiť v Južnom Sudáne pri zrode krajiny v roku 2011, sa pomaly obrátili na zúfalstvo a beznádej,” hovorí Výkonná riaditeľka UNICEf Henrietta Fore. “Detstvo mnohých 10-ročných detí je plné násilia, kríz a zneužívania ich práv.”

Približne 8.3 milióna ľudí v Južnom Sudáne potrebujú humanitárnu pomoc, čo predstavuje oveľa vyššie číslo ako to bolo počas občianskej vojny v rokoch 2013 – 2018, kedy bolo na pomoc odkázaných asi 6.1 – 7.5 milióna ľudí.

Miera úmrtnosti detí patrí k najvyšším vo svete, keď sa približne jedno z desiatich detí nedožije piatych narodenín.

Obzvlášť vážnym problémom je vysoká miera neistoty v zaobstarávaní potravy. Očakáva sa, že približne 1.4 milióna detí bude trpieť v tomto roku akútnou podvýživou, čo predstavuje najvyššie počty od roku 2013. Viac ako 300 000 detí – čo je najvyššie číslo v histórii krajiny – bude podľa očakávaní postihnutých najhoršou formou podvýživy a ocitajú sa v priamom ohrození života, ak pomoc nepríde včas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obmedzený prístup k vzdelaniu a vysoká miera nedodržiavania povinnej školskej dochádzky spôsobili, že viac ako 2.8 milióna detí nenavštevuje školu. Toto predstavuje najvyššiu mieru – viac ako 70 % - školopovinných detí na svete, ktoré nechodia do školy. Viac ako 14 mesiacov trvajúce prerušenie vyučovania v dôsledku pandémie COVID-19 ponechalo bez možnosti vzdelania ďalšie 2 milióny detí.

Napriek veľkej miere neistoty UNICEF stale pracuje so svojimi partnermi na projektoch boja proti akútnej podvýžive detí. V roku 2021 by tieto projekty mali pomôcť viac ako 1.4 miliónu detí. Medzi najvyššie priority UNICEFu patrí zabezpečiť lepší prístup k čistej vode, toaletám a hygiene, prístup k základnej zdravotnej starostlivosti a vzdelaniu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zdravotná sestra a výživová poradkyňa Simon Uwer Araclumo vyšetruje malú Thilalo, ktorá akútnou podvýživou. Jej matka kráčala pešo celý deň, aby ju mohla odovzdať do rúk odborníkom v zdravotnom centre v Pibore.
Zdravotná sestra a výživová poradkyňa Simon Uwer Araclumo vyšetruje malú Thilalo, ktorá akútnou podvýživou. Jej matka kráčala pešo celý deň, aby ju mohla odovzdať do rúk odborníkom v zdravotnom centre v Pibore. (zdroj: UNICEF/UN0475233/ 20210524_PiborStabilizationCenter_Obel3)

Avšak prostriedky finančnej pomoci sú obmedzené. UNICEF požadoval na pomoc pre najzraniteľnejšie deti v tomto roku pomoc vo výške 180 mil. USD. Po uplynutí prvých šiestich mesiacov však táto pomoc bola naplnená iba na jednu tretinu, a plan širšej Humanitárnej odpovede ostáva podobne podfinancovaný. Darcovia prispievajúci na pomoc v Južnom Sudáne obmedzili výšku poskytovaných prostriedkov, alebo upozornili na zníženie pomoci v blízkej budúcnosti. Krízová situácia sa bude zhoršovať s príchodom obdobia záplav a mnoho detí pride o život bez okamžitej pomoci.

“Ak sa nám ako humanitárnej organizácii nepodarilo získať dostatočný objem prostriedkov, realitou pre deti a ich rodiny bude skrátka to, že pomoc nepríde,” hovorí predstaviteľka UNICEFu pre Južný Sudán ai Andrea Suley. “Humanitárne organizácie zabezpečujú takmer všetky služby v Južnom Sudáne. Bez ukončenia násilia a neistoty ohrozujúcich rodiny a ich prístup k humanitárnej pomoci a bez dostatočnej finančnej pomoci budú zdravotné a výživové centrá zatvorené, studne nebudú udržiavané a čoskoro utíchne aj zvuk generátorov udržiavajúcih vakcíny v chlade.”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spolu môžeme prispieť k zmene. Aj malá pomoc znamená veľké výsledky.

Obrázok blogu
(zdroj: UNICEF SLOVENSKO)
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu