reklama

Prvé kamióny UNICEF s humanitárnou pomocou dorazili na Ukrajinu

V dôsledku devastujúcej vojny viac ako 1 milión detí muselo opustiť svoje domovy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

3. marec 2022: Mama Polina Chechet s plačom drží v náručí a bozkáva svoje novonarodené dieťatko v pôrodnici v Kyjeve. Od začiatku konfliktu sa rodiny skrývajú v podzemných krytoch, odrezané od prístupu k najzákladnejším službám. Nemocnice a pôrodnice presťahovali svojich pacientov do podzemia alebo fungujú pod paľbou. Státisíce ľudí sa ocitli bez pitnej vody vzhľadom na poškodenú infraštruktúru. Dochádzajú kriticky dôležité zdravotnícke pomôcky a krajina navyše bojuje s novou vlnou epidémie detskej obrny.
3. marec 2022: Mama Polina Chechet s plačom drží v náručí a bozkáva svoje novonarodené dieťatko v pôrodnici v Kyjeve. Od začiatku konfliktu sa rodiny skrývajú v podzemných krytoch, odrezané od prístupu k najzákladnejším službám. Nemocnice a pôrodnice presťahovali svojich pacientov do podzemia alebo fungujú pod paľbou. Státisíce ľudí sa ocitli bez pitnej vody vzhľadom na poškodenú infraštruktúru. Dochádzajú kriticky dôležité zdravotnícke pomôcky a krajina navyše bojuje s novou vlnou epidémie detskej obrny. (zdroj: © UNICEF/UN0601941/Boiko)

Správa UNICEFu z 10. marca 2022 uvádza, že v dôsledku devastujúcej vojny bolo už viac ako 1 milión detí prinútených opustiť Ukrajinu. Väčšina z nich spolu so svojimi rodinami našla útočisko v Poľsku, Maďarsku, Moldavsku, Rumunsku a na Slovensku.

“Obrovský počet detí, ktoré museli opustiť svoju vlasť, je dôkazom zúfalej situácie, v ktorej sa deti a ich rodiny na Ukrajine ocitli,” hovorí regionálny riditeľ UNICEF pre Európu a centrálnu Áziu Afshan Khan. “Deti opúšťajú svoje domovy a nechávajú za sebou všetko, čo poznali doteraz, aby sa dostali do bezpečia. Je to nesmierne smutné.”

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

UNICEF doteraz dopravil na Ukrajinu v 6 kamiónoch takmer 70 ton humanitárneho materiálu. Zásielka obsahuje pomôcky na osobnú ochranu, zdravotné, chirurgické a pôrodnícke sety.

UNICEF spolu so svojimi partnermi na Ukrajine doručuje zdravotnícky materiál do 22 nemocníc v 5 rôznych oblastiach zasiahnutých konfliktom, aby tak poskytol pomoc 20 000 deťom a ich matkám.

UNICEF opakovane vyzýva na zabezpečenie rýchleho a bezpečného prístupu humanitárnych pracovníkov k civilnému obyvateľstvu v núdzi, a tiež na vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov, aby sa mohli dostať do bezpečia.

Ďalšie tri kamióny s pomocou už boli vypravené z centrálneho skladu UNICEF v Kodani – najväčšieho skladu humanitárneho materiálu na svete – prevážajúce život zachraňujúci materiál, akým sú potreby pre bábätká či hygienické sety. Tieto kamióny sa v súčasnosti nachádzajú na území Poľska. Na expedíciu sú pripravené ďalšie kamióny z Kodane a Turecka, príchod ktorých sa na Ukrajinu očakáva v priebehu nasledujúcich dní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na pomoc deťom a ich rodinám, ktorí prekročili ukrajinské hranice do Moldavska, Poľska, Rumunska a Bieloruska, UNICEF na hraniciach vystaval „Modré stany“. Ide o bezpečný priestor, kde ľuďom v pohybe poskytujeme základné informácie a tiež možnosť identifikácie detí bez doprovodu a odlúčených detí na zaistenie ich bezpečnosti.

“Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli deťom v núdzi a ich rodinám, avšak vojna musí skončiť. Mier je jediným akceptovateľným riešením,“ dodáva Khan.

20. február 2022: Sofia, 4 odfotená v jej dome, kde žije so svojou rodinou po bombardovaní separatistickými silami v Novognativke na východnej Ukrajine.
20. február 2022: Sofia, 4 odfotená v jej dome, kde žije so svojou rodinou po bombardovaní separatistickými silami v Novognativke na východnej Ukrajine.  (zdroj: © UNICEF/UN0597927/Maloletka)
25. február 2022, Kyjev: dievčatko pred troskami bytového domu, ktorý bol zničený výbuchom počas eskalujúceho konfliktu
25. február 2022, Kyjev: dievčatko pred troskami bytového domu, ktorý bol zničený výbuchom počas eskalujúceho konfliktu  (zdroj: © UNICEF/UN0597997/Skyba for The Globe and Mail)
Za posledné dva dni malý Platon, 4, spáva v aute. Jeho starý otec ho spolu s jeho mamou Virou odviezol na hranice s Rumunskom. "Nikdy nezabudnem na pohľad môjho otca, keď sme sa lúčili na hranici. Bolo to po druhýkrát, keď som ho videla plakať."
Za posledné dva dni malý Platon, 4, spáva v aute. Jeho starý otec ho spolu s jeho mamou Virou odviezol na hranice s Rumunskom. "Nikdy nezabudnem na pohľad môjho otca, keď sme sa lúčili na hranici. Bolo to po druhýkrát, keď som ho videla plakať."  (zdroj: © UNICEF/UN0601676/Moldovan)
Hanna a jej 2-ročný a 4-mesačný syn. Bola dobrovoľníčkou v Charkove a pomáhala ľuďom, ktorí odišli z východnej Ukrajiny. Teraz je na ceste do Bulharska za manželom. Cestuje vlakom už 48 hodín. Na stanici im pomohli miestni ľudia.
Hanna a jej 2-ročný a 4-mesačný syn. Bola dobrovoľníčkou v Charkove a pomáhala ľuďom, ktorí odišli z východnej Ukrajiny. Teraz je na ceste do Bulharska za manželom. Cestuje vlakom už 48 hodín. Na stanici im pomohli miestni ľudia.  (zdroj: © UNICEF/UN0599971/Nicodim)
25. február 2022: kusy rakety ležiacej na detskom ihrisku v Kyjeve počas eskalujúceho konfliktu na Ukrajine
25. február 2022: kusy rakety ležiacej na detskom ihrisku v Kyjeve počas eskalujúceho konfliktu na Ukrajine  (zdroj: © UNICEF/UN0598012/Marienko/UNIAN)
28. február 2022: starostlivosť o bábätká v pôrodníckej klinike v Saltivke blízko Charkova, ktorá bola presťahovaná do podzemia nemocnice. Obyvatelia druhého najväčšieho mesta na Ukrajine sa skrývajú pred eskalujúcim konfliktom. Vedúci pôrodníckeho oddelenia opisuje podmienky, v ktorých fungujú: „Máme kyslíkový koncentrátor – naše deti potrebujú kyslík. Svetlo je napojené na generátor vlastnej výroby, avšak všetko funguje spoľahlivo.“ Lekári a sestry, ktorí kryt neopustili už 5 dní, sa starajú o mamičky a ich bábätká, tehotné ženy a 17 opustených bábätiek...
28. február 2022: starostlivosť o bábätká v pôrodníckej klinike v Saltivke blízko Charkova, ktorá bola presťahovaná do podzemia nemocnice. Obyvatelia druhého najväčšieho mesta na Ukrajine sa skrývajú pred eskalujúcim konfliktom. Vedúci pôrodníckeho oddelenia opisuje podmienky, v ktorých fungujú: „Máme kyslíkový koncentrátor – naše deti potrebujú kyslík. Svetlo je napojené na generátor vlastnej výroby, avšak všetko funguje spoľahlivo.“ Lekári a sestry, ktorí kryt neopustili už 5 dní, sa starajú o mamičky a ich bábätká, tehotné ženy a 17 opustených bábätiek... (zdroj: © UNICEF/UN0599033/Brynza)

Aj Vy máte možnosť s UNICEFom pomôcť deťom a ich rodinám, ktoré museli v dôsledku ozbrojeného konfliktu opustiť svoje domovy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu