reklama

Stroskotané sny afganských dievčat

Hadisa, jej sestra Eda a ďalšie mladé Afganky platia za zmenu režimu v krajine aj svojimi snami, plánmi a túžbami.

Stroskotané sny afganských dievčat
(Zdroj: UNICEF Afghanistan)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hadisa má 24 rokov a študuje na Willamette University v USA. Plánovala tu získať titul MBA a následne sa vrátiť do rodného Afganistanu, aby mohla nadobudnuté znalosti využiť v prospech svojich dvoch firiem. Prvú z nich, personálnu agentúru SearchPat, založila už ako 18-ročná a pomohla tak 350 ženám nájsť zamestnanie. Pre ďalších 2 000 dievčat zabezpečila tréningy v oblasti rozvoja zručností. O dva roky neskôr pribudla k prvej firme aj druhá - TechBano, zameraná na informačné technológie. Uplatnenie formou zamestnania či stáže tu našli viaceré afganské absolventky univerzít.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hadisa (tretia sprava) so svojimi spolužiakmi z Willamette University (USA).
Hadisa (tretia sprava) so svojimi spolužiakmi z Willamette University (USA). (zdroj: UNICEF Afghanistan)

V júli 2021 sa Hadisa pridala k iniciatíve Changemakers (Tvorcovia zmien), ktorej cieľom bolo dať priestor mladým ľuďom. Pomocou platforiem sociálnych médií UNICEF sa raz mesačne prihovárala verejnosti a poukazovala na význam športu a vzdelania pre mladé afganské dievčatá či na potrebu rovnoprávnosti pre ľudí s postihnutím. Sama túto skúsenosť hodnotí veľmi pozitívne, keďže mohla inšpirovať ďalších mladých ľudí k tomu, aby aj oni menili svet.

Marec 2021. Hadisa sa prihovára 40 mladým účastníkom „Kempu kreatívnej mládeže“ v Kábule.
Marec 2021. Hadisa sa prihovára 40 mladým účastníkom „Kempu kreatívnej mládeže“ v Kábule. (zdroj: UNICEF Afghanistan)

Žiaľ, 15. august 2021, kedy krajinu ovládol Taliban, otriasol svetom miliónov Afganok. Kvôli obmedzeniam práv žien, ktoré sa vzťahujú aj na podnikanie, bola Hadisa nútená ukončiť činnosť oboch svojich firiem a prepustiť zamestnancov. Keďže je najstarším dieťaťom a na jej finančnej podpore bolo závislých až 11 členov jej rodiny, považuje to za najhoršiu vec, aká sa jej kedy v živote stala.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Moje sny stroskotali. Netuším, aká bude moja budúcnosť alebo budúcnosť mojej sestry".

Hadisa (24)

V živej pamäti má telefonát so svojou mladšou sestrou Edou po tom, ako sa dozvedeli o zákaze návštevy stredných škôl pre afganské dievčatá. Obe ho preplakali, neschopné slov. Eda, pre ktorú je Hadisa veľkým vzorom, mala nastúpiť do 10. ročníka. Brány škôl však zostali pre ňu a ostatné mladé Afganky zatvorené.

Napriek obavám z budúcnosti je Hadisa rozhodnutá pomáhať afganskej mládeži (najmä dievčatám) dosiahnuť vzdelanie. Vedie diaľkové vzdelávacie stretnutia a konferencie a radí mladým, ako získať štipendium a študovať v zahraničí. Zároveň dúfa, že afganské dievčatá znova získajú právo vzdelávať sa, pracovať a cestovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jeden sen však Hadise predsa len zostal.

Ten najväčší, o úplne inom Afganistane.

Slobodnom, v ktorom ľudia už nebudú mať strach o svoje práva alebo o život.

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu