reklama

Divide et impera

Rímski vládcovia boli múdri. Museli byť. Inak by nevytvorili také veľké impérium. Okrem vycvičeného a organizovaného vojska používali politiku. Vládcov nechali vládnuť ak sa im podriadili. Používali systém „Divide et impera", čiže rozdeľuj a panuj. Protivníka vždy rozdelili, tak, že podporili opozíciu. Opozícia vie vždy najlepšie kde sú slabé miesta vlády. Ak bola opozícia silnejšia ako vláda. Podporili vládu. Vytvorili a udržiavali dualitu vlády a opozície, ktorá bránila zjednoteniu sa proti nim. I dnes je to rovnako.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V najrozvinutejších demokraciách je dualita zakorenená najdlhšie a najhlbšie. Je teda logické, že skutočne vládne niekto iný. Najlepším príkladom sú Anglicko a Spojené štáty. Ich duálne systémy potláčajú všetky alternatívy, tretie strany i hnutia. Obe strany sa striedajú pri moci s minimálnymi rozdielmi. Ich politické programy majú tiež minimálne rozdiely hoci sa snažia prezentovať zásadne zmeny. Zmeny, ktoré presadzujú sú nadiktované tými, ktorí ich potrebujú. To sú skutoční vládcovia. Rovnako ako Rimania naoko nechávajú vládnuť vládu, alebo prezidenta. Reálne sú to len obyčajné politické bábky. Demokracia je ilúzia, pretože skutoční vládcovia nie sú ti volení. Nevolení sa nemusia a nechcú prezentovať, neustále profitujú a postupne rozširujú impérium.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa spoločnosť dokáže zbaviť týchto dualít, má šancu na zásadnú pozitívnu zmenu. Zabudnite na pravicu, ľavicu, komunistov, kapitalistov, konzervatívcov, liberálov. Sú to len škatuľky, ktoré nás rozdeľujú. Prečo sme rozdelení a načo sú nám politici? Reprezentujú nás? Majú sa vďaka nim ľudia lepšie? Alebo len vytvárajú problémy, ktoré potom musí riešiť niekto iný. Politik mysli v prvom rade na seba a svojich podporovateľov. Alebo sa mýlim?

Preto sa vždy stačí spýtať jednoduchú otázku. Qui bono? V čí prospech? Komu to prospeje? A pochopíte, že vždy sa jedná o profit úzkej skupiny ľudí, alebo o šetrenie štátu na úkor občanov. Z daní, ktoré každodenne platíte, mizne veľká časť do truhlíc skutočných pánov politikov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dualita je konkurencia. Konkurencia spôsobuje nekompatibilitu, krátkodobé a kontraproduktívne riešenia, nezmyselnú rivalitu, násilie, súdne spory a teda plytvanie zdrojmi a časom. Na efektívne využitie neobnoviteľných zdrojov je potrebná spolupráca. Spolupráca prináša výsledky. Udržiavanie súčasného stavu nás privedie k vojne, hladu a hlavne historicky budeme považovaní za obéznych a hlúpych nenažrancov, čo mysleli len na svoje plne bruchá. A pritom miliardy iných hladovali.

Martin Urminský

Martin Urminský

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  1x

filozof, andragóg, šuflíkový básnik, prekladateľ, píšuci muškár, cestovateľ, vášnivý kuchár, aktivista, trápny humorista a nenásilný bojovník proti tomuto sebadeštruktívnemu systému...SME je sofistikovaným Rudým Právom súčasnosti. SME neinformuje. SME šíri propagandu. Už tu neblogujem...na protest proti cenzúre.Viac na: https://www.youtube.com/channel/UCzuqAe1Tvf5unXoaLMfaaeFg Zoznam autorových rubrík:  VážneVeseléPoézia

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu