Nakupte si pečivo & Vlasy za super ceny‎...

Nájsť v obchode potravinu bez takzvaných éčok, farbív alebo konzervantov, je už pomaly zázrak. A ani BIO potraviny vám už nedajú úplnú istotou, že tam niektorý z týchto prídavkov nenájdete. Nehovoriac o nástrahách, ktoré číhajú na

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

E920
Výroba

Vyrába sa synteticky z cystínu, ktorý sa nachádza v hydrolyzovanej bielkovine keratínu. Ten sa nachádza v peria a vlasoch (vlasy ľudí z Číny). Ďalej sa nachádza v koži, kopytách, nechtoch aj vlne. Hlavným zdrojom cysteínu sú ľudské vlasy a štetiny ošípaných.
Použitie

Látka sa používa do nekvaseného chleba, chleba, pečiva, chlebovej múky. Ďalej sa látka využíva ako prísada na farbenie údenín, do ovocných štiav ako antioxidant zabraňujúca strate vitamínu C. Môže byť tiež prítomná v cereáliách aj dojčenskej strave. Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

No a aby to malo aj svoje JA

Prečo sa používa?

Látku si obľúbili niektorí pekári, ktorí si bez nej už nevie predstaviť svoju priemyselnú výrobu pečiva a pekárenských výrobkov. E920 sa v pekárňach pridáva do múky kvôli zlepšeniu jej vlastností. Cesto sa potom lepšie spracováva a je vláčnejšia.

Úradníci: Chlpy v buchtách? No a čo!

Vystopovať pôvod látky vo výrobkoch je ale prakticky nemožné. Ani sa po ňom nepátra! "Dôležité je, či aditívny látka spĺňa požadovanú čistotu, samotný jej pôvod sa neskúma," priznali v Centre toxikológie a zdravotnej bezpečnosti pražského Štátneho zdravotného ústavu. V Európskej únii je to zákaz vyrábať E920 z ľudských vlasov. Ale väčšinou sa dováža práve ten lacnejší z Ázie.

SkryťVypnúť reklamu

Ja viem o troch výrobkoch, ktorí Lcystein vyrábajú. Dva sú v Ázii, jeden v Nemecku. Prevažná väčšina sa vyrába v Číne rozpustením vlasov vo veľkom množstve koncentrovanej kyseliny chlorovodíkovej, "vysvetlil predseda Občianskeho združenia Zdravá potravina Rudolf Náprstok. Nemecký producent naopak éčko vyrába synteticky.

Dobru chuť ked je už zajtra začínaju sviatoky , dnes máme zelený štvrtok .

Robert vaculčiak

Robert vaculčiak

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mam život rád tak ako je .Trvanie života závisí od vonkajších vecí, nie odo mňa. Ale mne prislúcha prežiť celý čas, ktorý som dostal.Pre vyrovnanú myseľ je smrť len ďalším dobrodružstvom. Zoznam autorových rubrík:  príroda a škodcoviaZdravieDomovSVETNezaradenéSúkromnépríroda

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu