E920
Výroba
Vyrába sa synteticky z cystínu, ktorý sa nachádza v hydrolyzovanej bielkovine keratínu. Ten sa nachádza v peria a vlasoch (vlasy ľudí z Číny). Ďalej sa nachádza v koži, kopytách, nechtoch aj vlne. Hlavným zdrojom cysteínu sú ľudské vlasy a štetiny ošípaných.
Použitie
Látka sa používa do nekvaseného chleba, chleba, pečiva, chlebovej múky. Ďalej sa látka využíva ako prísada na farbenie údenín, do ovocných štiav ako antioxidant zabraňujúca strate vitamínu C. Môže byť tiež prítomná v cereáliách aj dojčenskej strave. Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov.
No a aby to malo aj svoje JA
Prečo sa používa?
Látku si obľúbili niektorí pekári, ktorí si bez nej už nevie predstaviť svoju priemyselnú výrobu pečiva a pekárenských výrobkov. E920 sa v pekárňach pridáva do múky kvôli zlepšeniu jej vlastností. Cesto sa potom lepšie spracováva a je vláčnejšia.
Úradníci: Chlpy v buchtách? No a čo!
Vystopovať pôvod látky vo výrobkoch je ale prakticky nemožné. Ani sa po ňom nepátra! "Dôležité je, či aditívny látka spĺňa požadovanú čistotu, samotný jej pôvod sa neskúma," priznali v Centre toxikológie a zdravotnej bezpečnosti pražského Štátneho zdravotného ústavu. V Európskej únii je to zákaz vyrábať E920 z ľudských vlasov. Ale väčšinou sa dováža práve ten lacnejší z Ázie.
Ja viem o troch výrobkoch, ktorí Lcystein vyrábajú. Dva sú v Ázii, jeden v Nemecku. Prevažná väčšina sa vyrába v Číne rozpustením vlasov vo veľkom množstve koncentrovanej kyseliny chlorovodíkovej, "vysvetlil predseda Občianskeho združenia Zdravá potravina Rudolf Náprstok. Nemecký producent naopak éčko vyrába synteticky.
Dobru chuť ked je už zajtra začínaju sviatoky , dnes máme zelený štvrtok .