reklama

Prielom pri Bachmute?

Vravel som si, že nebudem písať blog o ukrajinskej ofenzíve, pokiaľ nebudú jasné a prehľadné správy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Ale toto som nemohol nenapísať.

 

1.      Pri Bachmute sa to začína obracať k dobrému

Mám pocit, že v okolí Bachmutu to ide po zhruba mesiaci wagnerovských krvavo vykúpených postupov k dobrému koncu: najprv sa nám opustil Prigožin, potom mu začali vyhadzovať do luftu celé bytovky s jeho vrahmi, následne mu nedodali muníciu, potom mu ju aspoň sľúbili a nedodali, potom sľúbil zmenu pôsobnosti v Afrike, následne povedal, že neodíde, potom znadal Šojguovi a Gerasimovovi, aby následne znova pohrozil celej armáde svojim ústupom, načo mu zasa vedenie armády pohrozilo obžalobou z vlastizrady, pričom Kozomrd z Grozného mu najprv dohováral, že jeho TikTokeri to tam zastúpia v dostatočnej miere, aby potom zmenil vyjadrenia, že Wagnerovci nech neustupujú a Kadyrovovci ich doplnia, čo ale značí, že Kadyrovovci tam boli prevelení nie na boj so ZSU ale na strieľanie ustupujúcich Wagnerovcov, aby následne ZSU urobili protiútok na juh a sever od mesta, kde sa Prigožin rozčertil, že ruská armáda to tam Ukrajincom prenechala takmer bez boja a jeho vojaci tam pre zmenu nechali 500 spolubojovníkov, ale následne Ukrajinci zatlačili ešte viac a vyzerá to tak, že ako prví ustúpili práve Wagnerovci a Prigožin sa rozčuľoval preto, aby prúser svojich kriminálnikov skryl (a nezabudol pritom už kydať na samotného Putina, ale potom otočil a povedal, že starý šťastný dedko je nemenovaný úradník ministerstva obrany, lebo veď koho pred celým národom pomenovať abstraktnou prezývkou, keď nie nejakého no-name úradníka, čo celý život prideľuje ruským brancom ponožky onuce).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takto by som vyjadril posledný scenár na bachmutskom perimetri jednou stručnou vetou. Chýba mi tam už len nejaký nečakaný zvrat ako že Prigožin spácha samovraždu, ožení sa alebo že sa nejakí Tatári navzájom postrieľajú s Čečencami.

Včera večer sa na sociálnych sieťach zjavila búrka informácií o tom, ako ruskí milblogeri panikária a poukazujú na náhlu protiofenzívu okolo mesta. Dnes ruské zdroje správy o prielome pri Bachmute razantne popreli, čo značí, že prelom bol úspešný. Vyrojené tony proruských diskutérov na iDnes, papagájujúce o neexistencii takej ofenzívy, svedčia o tom istom. Podľa trollov Ukrajina na to zdroje nemá a končí. Mimoriadne sa mi páčila reakcia jedného z diskutujúcich práve na takéto tupelo: Ukrajina nemôže spustiť ofenzívu, pretože spod ruskej okupácie oslobodzuje Kyjev dobytý pred rokom. Pardon, oslobodzuje k Rusku pripojený Cherson, ktorý predsa Rusi opustiť nemôžu. Aha, pardon. Takže Ukrajincom ostáva dobyť Charkovskú oblasť, ktorú tiež Rusi nemôžu opustiť. Pardon. Tak teda Rusom ostáva udržať pred útokom okresné mesto Bachmut, ktoré dobyli pred štyrmi mesiacmi hneď niekoľko krát a navyše celé. Aha, prepáčte, tak nie... Zjavne je to celé inak. Aspoň že vlajkovú loď Rusi ešte nestratili. Oh, wait!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V dnešnom rozhovore s kolegom sme sa zhodli, že ak je takýto samotný začiatok (pravdepodobne nie hlavnej) ofenzívy Ukrajincov, tak si neviem predstaviť seriózny nástup ZSU so všetkými tankami a Bradleys. Okrem toho je vtipné, že Prigožinovi sa vyhrážajú ruskí generáli vlastizradou a posielajú tam inak nepoužiteľné čečenské jednotky, aby Wagnerovcom bránili pred ústupom. Wagnerovci, nech sú akí sú, sú veľmi dobre vycvičení a majú seriózne bojové skúsenosti, nie ako Kadyrovovci, ktorých komunikačné médium na začiatku vojny boli pätnásťdolárové vysielačky pre deti z Ali Expresu Po anglicky to je walkie talkie). Rošádami týchto blbečkov s bojovou schopnosťou hráčov Counter Striku za chrbát po zuby vyzbrojených masových vrahov a vojnových veteránov smrdí veľmi pekným samoočistným procesom. Ukrajinci, prosím, zoberte si veľa čiernych sáčkov, hej?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Aktualizácia 13:30: Podľa čerstvých zdrojov prišlo toľko zvláštnych informácií, že neviem, čo je pravdou, čo krycím manévrom a čo len preklepom v preklade. Ukrajinci vraj postupujú z Belgorodu na Charkov (sic!), čo mi príde, že buď sa vracajú ukrajinskí POW zo zajatia alebo ukrajinská armáda urobila úspešný nájazd na Rusko a s ukoristenými práčkami sa vracajú domov. Alebo si proste niekto pomýlil vektor a Ukrajinci by mali zaútočiť na samotné Rusko (čo beriem ako nonsens, pretože by to úplne zvrátilo tempo vojny).

Podľa noviniek Rusi zo zákopov okolo Soledaru a Bachmutu neustúpili ale doslova utiekli. Zábery ukazujú tony munície, ktoré rovnako ako v Charkovštine pred pol rokom zanechali pre ZSU. Ukrajinci nie sú lakomí ľudia (s jednou chodím, viem), takže všetku muníciu Rusákom expresne vrátia aj s poďakovaním. Rusi od šťastia porozhadzujú ručičkami a niektorí aj blahom stratia hlavu. Podľa všetkého ZSU masovo ostreľuje zhromaždiská ruskej armády a aj cez hranice došlo počas uplynulých 24 hodín k značným požiarom. Ukrajinská strana informácie neprepúšťa, čo značí, že sa asi deje niečo malé ako predohra k niečomu väčšiemu. Skutočne ma neberte v tomto odseku príliš vážne, keďže je tak málo informácií, mám pocit, že nás informácie v najbližších hodinách zahltia a ja skončím dnes večer v liehu, pripito bľabotajúci a šťastný. *

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.      Shadow Stormy na Ukrajinu!

HIMARSy vojnu nezvrátia, lebo ich je málo. Povedala ruská babka a oplakala oboch vnukov. Raketometov HIMARS naozaj Západ dodal na Ukrajinu málo, ale zmenili priebeh bojov. Kým pred ich dodaním držali Zmrdi svoje štáby a muničné sklady mimo dosah artilérie, takže zhruba 50 km od frontu (dodávka priamo na front do jednej hodiny), po dodaní HIMARSov sa to ihneď zmenilo na cca 90 kilometrov. To už nie je až taká sranda, pretože napríklad na juhu Ukrajiny je 90 km od frontu breh Azovského mora, prípadne 90 km na východ od východnej časti frontu už miestami ležia ruské dediny. Naložiť muníciu alebo vojakov do nákladiaku a trepať sa dve hodiny po rozblatených cestách k zákopom je neveselá vyhliadka, pretože čím dlhšie ste na ceste, tým viac ste na dostrel.

Lenže Shadow Storm má dostrel až tristo kilometrov. Áno, to je od frontu až na Kerčský most; inak žiadna časť obsadeného územia nie je od frontu ďalej ako približne polovicu tejto cifry, teda niečo málo nad 150 km. Shadow Stormy majú naviac istú schopnosť nižšieho radarového odrazu, takže ruská PVO sa asi zapotí, alebo aby som bol presnejší, vôbec nezapotí, pretože im to preletí nad hlavami a operátori rakiet si to všimnú, až si budú zberať črevká po miestnych lúkach. Predstavujem si to tak, že chudák Šojgu teraz bude uvažovať, či svoje logistické centrá presunie na Kamčatku alebo postačí na Ural.

Briti sa vyjadrili trochu šalamúnsky, a to, že rakety sa dodávajú. Nepovedali počet, nepovedali dátum, takže predpokladám, že Kyjev už má pár desiatok kusov podvesených pod našimi MiGmi a čakajú na povel. Ktorýsi americký generál vo výslužbe povedal (ten jeho pohľad bol skvelý, niečo ako keby sa Borisa Kollára pýtali, či má nejakú kurvu vo výhľade), že dodanie Shadow Stormov pre ZSU je presne to, čo ZSU chcú.

Z anglosaxonštiny preložené: Kerčský most, tras sa!

 

3.      Prekvapivé prezidentské voľby

Nie. Prezidentské voľby v Rusku budú až o rok. Už teraz je to napínavé, pretože z trojice favoritov (Vladimír, Vladimírovič a Putin) môže podľa prieskumov vyhrať ktokoľvek. Zmena na tróne je vítaná, však?

A teraz vážne: v Rusku sa uskutočnil prieskum o tom, koho si verejnosť vie predstaviť na tróne v Kremli najviac. Samozrejme, svätá trojica na prvom mieste nemohla chýbať. Ale prekvapivo takmer 50% dotazovaných podporilo Jevgenija Prigožina. Ten síce nechcel kandidovať, teda sa tak síce vyjadril, ale aby sa mu nepreinštaloval Windows, potom dodal, že chce kandidovať za prezidenta Ukrajiny. Ukrajinskí voliči toto vyhlásenie privítali a zhruba 50.000 jeho najskalnejších voličov pobili v Bachmute.

Lenže táto štatistika (ak je pravdivá a nejedná sa o hoax) značí, že Prigožinov obsah sa asi prelial z pohára kremeľskej trpezlivosti. Po vyššie spomenutých hádkach s kýmkoľvek je veľmi nešťastná kombinácia urážky Putina a extrémne dobré „volebných“ výsledkov. Ak sa potvrdí, že Wagnerovci pri Bachmute skutočne ustúpili a že do ich chrbta nastupujú udatní TikTokeri z Kaukazu, na mieste Prigožina by som si navýšil poistku.

Mimochodom, vzhľadom na Prigožinovu minulosť si viete predstaviť na čele Ruskej federácie súdne trestanej osoby, o ktorej po nete koluje video, že fajčil v base vtáky spoluväzňom? To prvé (kriminálnik v Kremli) je síce tradíciou, ale ako by Prigožin vysvetľoval po toľkej Putinovej anti-LGBT propagande, že ono je to vlastne znesiteľné, nie je to až také tragické a dokonca aj mnohým kňazom ortodoxnej cirkvi sa to zvykne páčiť...

A úplná prča by bola, keby sa na po voľbách o rok stretli dvaja noví prezidenti, Donald Trump a Jevgenij Prigožin, na spoločnom obede.

„Donnie, ako si prežil ten súd s tou kurvou?“

„Ale vieš, Júdžin, nejako sa to uplatilo, poznáš to.“

„A dnes tam nemáš nikoho, kto by ťa žaloval?“

„Ale furt niečo, ale dá sa to zniesť. Zvykol som si. Inak ti poviem, Júdžin, včera som mal v kabínke v obchodnom dome dobrú fajku, vieš, glory hole. To ti bola slasť, až som jej vytiekol do pusinky. Musel som do tej diery vhodiť od šťastia sto dolárov...“

„Počkaj Donnie, tak to si bol ty???“

 

To skončím aj bez ukrajinskej ofenzívy. *

** Chcel som ešte pár drobností z frontu, ale končím. Ak bude vážne nejaké vážnejšie smaženie toho ruského hmyzu, cez víkend si privstanem, sľubujem.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  27 805x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu