reklama

Príliš veľa víkendových prekvapení

Konečne bol krátky víkend a ja som si konečne oddýchol. Čo sa udialo na fronte?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

1.           Bachmut plný prekvapení

Ako inak, aj Bachmut neoddychoval a nadelil nám veľa prekvapení za pád dní. Niekoľko noviniek je viac ako dobrých, takže poďme nato.

Najprv Ukrajinci postúpili nie na jednom alebo dvoch miestach, ale hneď na štyroch. Postupovali prakticky celý víkend, čo je skvelou správou a môže to dočasne umlčať všetkých tupcov, ktorí sa vyhovárali na využitú šancu počas rotácie Wagnerovcov. Nie, ak by to bolo len šťastie počas rotácie, ZSU by prerazili iba na jednom mieste a v jeden deň, nie na štyroch miestach tri či štyri dni v jednom kuse. Podľa rôznych zdrojov je znovudobyté územie už nad desať kilometrov štvorcových, čo je mimochodom oblasť, ktorú Rusáci dobýjali tento kalendárny rok tak štatisticky zhruba dva či tri týždne. Je síce pravdou, že toto územie nie je kompaktné, ale v tomto prípade to absolútne nevadí, podstatný je ten prelom a následná panika v Rusku. Postupy ZSU sú na sever a na juh od samotného mesta, kde čeľuste ruského postupu už dlhodobo hrozili likvidáciou zásobovacích trás Ukrajincov. Na severe skrátili ZSU najzápadnejší bod postupu Rusákov smerom na Hrihorivku, kde dobyli necelý 1 km2 plochy. Južne odtiaľ obsadili podlhovastý výbežok smerom na Chromove, kde sa oficiálne udáva necelé 2km2 znovunadobudnutého územia. V južnom smere boli väčšie postupy, konkrétne na juh od Ivanivskeho (3,5 km2) a dva štvorce ešte viac na juh, čo je pre zmenu najzápadnejšie mesto postupu Hnoja v južnej čeľusti Bachmutu (je to smer na Kliščijevku a ešte v piatok večer sa objavili správy, že ZSU Kliščijivku buď obsadili alebo obkľúčili, čo ale v konečnom dôsledku bol pravdepodobne zlý preklad z ukrajinských zdrojov). Údaje sú zhruba z polnoci, takže podľa ranných správ Ukrajinci postúpili ešte viac, ale na Deepstatemap sa ešte zmeny neprejavili (ale sú tam naznačené oveľa väčšie šedé oblasti, takže územia postupu ZSU ale nie kompletného zabratia územia).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký význam má tých pár kilometrov štvorcových? Gigantický. Ako som spomenul pár riadkov vyššie, maximálny postup Rusákov v tomto úseky frontu sa zredukoval, čo je malý úder pre armádu ale dosť veľký pre verejnú mienku. Nemecká armáda v časoch Stalingradu maximálny postup na východ (Stalingrad) už nerozdýchala, zbytočne predávala nejaké čiastkové úspechy pri Charkove alebo Rževe ďaleko na západ.

Poďalšie: Rusi tu podľa všetkého utrpeli celkom slušné straty vrátane množstva zajatých. Údaje hovoria o zhruba tisícke mŕtvych v tomto vektore, čo bude asi podhodnotené, no vraví sa, že Ukrajinci zajali ďalšie stovky vojakov. Mnohé Orkovia mali extrémne nízky počet nábojov, hovorí sa o mínometnom družstve, ktoré malo 12 mín denne (predpokladám, že v plnom boji by to spotrebovali za minútu paľby!). Keďže minulý týždeň nastala v radoch Rusov panika (Wagnerovci prepustili miesto pravidelnej armáde vrátane výsadkárov a súkromnej skupine Patriot, ktorí ustúpili takmer bez boja; ruské zdroje hovoria o dezertovaných Wagnerovcoch), tipnem si, že miestni vojaci nedostali ani dosť žrádla a pitnej, nezávadnej vody. Video s vojakmi sťažujúcimi sa, že týždeň sedia v zákopoch plných zapáchajúcich mŕtvol a nakazenej vody sa zjavilo už minulý týždeň; nemusíme dúfať, že v panike Orkovia svoje zdochliny zobrali so sebou, však?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Správy hovorili o dvoch ďalších mŕtvych ruských plukovníkoch. Plukovník Vjačeslav Makarov to zalomil pri vedení útoku niekde v Doneckej oblasti, jeho zástupca Jevgenij Brovko, takisto plukovník, spolu s ním. Obaja sú zo 4. motostreleckej brigády, ktorú sa mi ale na Deepstatemap nepodarilo nájsť. Predpokladám, že sa jedná o súčasť nejakej väčšej skupiny vojakov. Neskôr zahynul ďalší plukovník Meno neviem) a aby toho nebolo málo, štvrtého dokatovali šrapnely z delostreleckého granátu tak, že je v kritickom stave. Pred týždňom bol zdokumentovaný 199. mŕtvy ruský Colonel (plukovníkov a podplukovníkov dávali zdroje dokopy ako jednu šaržu), takže teraz sme minimálne nad dvestovkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A k tejto téme ešte posledná, hoci neoverená správa. Podľa ukrajinských zdrojov Jevgenij Prigožin začiatkom roka jednal s ukrajinskou stranou o prezradení kľúčových pozícií samotnej ruskej armády okolo Bachmutu, pokiaľ sa ZSU stiahnu zo samotného mesta. Kyjev jeho požiadavky a ponuky odmietol a Prigožin si Soledar a Bachmut musel vybojovať, pričom prišiel prakticky o celú svoju súkromnú armádu. Táto správa je vraj jednou z uniknutých z portálu Minecraft, kde ju zverejnil Jack Texeira.

Čo to značí, pokiaľ je správa pravá? Nuž, Prigožin si asi zavaril. Síce toto tvrdenie popiera, ale miestny Windows sa ho pýtať nebude. Ako sledujeme už dlhodobo, Prigožin si to v poslednej dobe rozosiera na všetky strany, aktuálne už aj priamo v Kremli u „starého šťastného dedka.“ Ak sa obvinenie nejako zdokladuje, bude to značiť, že on osobne ide naozaj cez mŕtvoly a tak zanedbateľný politický bonus akým by bolo dobytie Bachmutu by bol schopný a ochotný vykúpiť aj strašnými stratami pre ruskú armádu. Oslabená armáda značí posilnení kuchár, takže už si asi Kremeľ bude podozrievavejšie všímať každý jeho krok. Môj osobný tip: keďže okolo Bachmutu sa to serie, predpokladám, že ho nechajú posilniť kolabujúci front tak, že jeho kriminálnici to tam vyhnoja vlastnými telami a potom ho hodia cez palubu. Využitého, okresaného o všetky jednotky a spojencov, bezvýznamného. A pritom mu išlo o dokonalý opak, o najvyššie méty v Rusku (Kremeľ).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.           Úroveň letectva padájet

Zvláštna správa, ktorá otvára viac otáznikov ako odpovedí. Napriek tomu potešila. Na ploche v tvare trojuholníka neďaleko mesta Brjansk (blízko spoločnej bielorusko-rusko-ukrajinskej hranice) mysteriózne padli štyri stroje v rozpätí doslova minút. Nepodarila sa mi vypátrať časová postupnosť udalostí, podľa všetkého ale vzlietla letka zložená z dvoch supermoderných strojov Suchoj 34 a 35 sprevádzaná dvojicou vrtuľníkov Mil 8. všetky štyri stroje krátko nato zmizli (iné zdroje hovorili o piatich strojoch).

Ako vždy v Rusku, hneď sa objavili špekulácie, že sa jednalo o závadu motora, lebo veď hej, ono väčšinou sa vám pokazia v bojovej zóne štyri motory tak, že nepristanete ale capnete ako drevo. Jeden OK, ale štyri? Inými slovami ruské ministerstvo obrany priamo potvrdilo že majú problém. Následne sa vyrojili videá z telefónov, ktoré ukazovali Sučká, ako doslova explodovali v lufte, pričom sa k nim tesne predtým niečo priblížilo. Jeden zo strojov dopadol do hája, kde sa jeho kostra zachovala zachovaná dostatočne nato, aby na chvostových plochách boli viditeľné dierky po šrapneloch z rakety. Áno, ako si vnímavejší čitatelia (mimo voličov ĽSNS, Republiky a Smeru mohli všimnúť, závada motora málokedy rozstrieľa chvostové plochy a ešte zriedkavejšie pri štyroch strojoch naraz.

Počas dňa sa situácia začala vyjasňovať. Zistilo sa, že zostrelené Mily (tuctové, staré stroje, ktorých sa vyrobili tisícky kusov) nie sú až také tuctové, pretože na palubách mali drahé zariadenie na rádioelektrický boj. Takýchto strojov zasa Rusko nemá až toľko a nie je to o tom nahodiť PC do bežného vrtuľníka, ktorý niekde v kolchoze postrekuje repku olejku. Podľa správ vzlietli stíhačky s podvesenými strelami, aby previedli útoky na ukrajinské územie. Mily im pomocou svojej elektroniky mali asistovať. Výsledkom je celkom spackaný nálet na Ukrajinu a až deväť mŕtvych Rusákov, plus štyri zničené stroje. Ako by povedal klasik z internetových diskusií, hlavne že sa nikomu nič nestalo.

Ale vtipom je, že aj keď sa vyvrátila možnosť, že by štyrom strojom naraz vybuchli motory a ich zostrelenie je tak zjavné, že už aj Dmitrij Peskov sa zapotil pri písaní slohu o tom, ako sa dejú náhody a pád oných strojov bolo presne podľa plánu, nikto nevie, kto ich vlastne zostrelil. Vyrojilo sa niekoľko verzií, jedna krajšia ako druhá.

Prvá hovorí, že všetky štyri stroje zostrelila ruská protivzdušná obrana. Nie je to nič zvláštne, ostatne takéto friendly fire udalosti sa stávajú dosť často a aj Alexander Pokryškin, jedno z najlepších leteckých es ruského letectva druhej svetovej vojny, začal svoj závratný zoznam zostrelených strojov vlastným Suchojom 2 (pilot prežil, navigátor nie). Na druhej strane som ešte nepočul o tom, že by vlastná PVO zostrelila štyri stroje naraz a nad vlastným územím. Keďže Rusko je ale krajinou neobmedzených možností, neprekvapilo by ma ani toto. Na diskusiách sa objavila úvaha o tom, že v panike pred Shadow Stormami majú Rusáci nastavenú PVO na automat (nie som expert, pravdepodobne majú PVO systémy strieľať po všetkom, čo sa na obrazovke hýbe), pričom obsluha bola ako vždy v stave opitosti, takže zabudla automat vypnúť (možno je blbosť, len parafrázujem).  Iná teória ale naznačila, že uhol zásahu jedného zo Suchojov vyzerá byť ako stopa po Manpadse, teda raketách odpaľovaných z pleca. To by značilo, že Ukrajina má relatívne ďaleko od hraníc svojich vojakov, pozor, nie jedného ale celé čaty. Tým pádom by pre ruské letectvo znamenala táto informácia niečo ako pre novú partnerku Borisa Kollára príchod menopauzy.

Posledná teória naznačuje to, že Ukrajina použila rakety stredného doletu z vlastného územia a zasiahla lietadlá nad tým ruským. Rakety stredného doletu v ukrajinskej výzbroji majú dolet cca 70 km, čo by vzdialenosťou štimovalo.* Proti tomuto ale hovorí uhol zásahu jedného zo Suchojov a tiež sa mi nezdá, že supermoderné Sučká v sprievode špeciálnych Milov dostali zásah z takejto vzdialenosti. Raketa vzduch-vzduch letí extrémne rýchlo a vzdialenosť 70 kilometrov prekoná rádovo za minútu  plus mínus. Ale to je minúta, za ktorú aspoň jeden z pilotov dokáže zareagovať a uviesť protiopatrenia do praxe.

Takže neviem, počkáme si na vyriešenie záhady. Ja to skôr tipujem na tie domáce strely, pretože Rusi sú proste patologickými babrákmi a Storm Shadowy s dostrelom 300 km im asi na zdravom rozume príliš nepridávajú (viď nižšie).

Ďalším pozitívom v tomto prípade je fakt, že ruskí piloti musia pri takýchto (auto)masakroch príšerne znervóznieť. Pri začínajúcej ukrajinskej ofenzíve je to pekné korenie do celkovej ruskej paniky a babráctva.

Aktualizácia: je to viac ako 80 km od samotnej fyzickej hranice, teda mimo dostrel týchto rakiet. Je možné, že je to raketa väčšieho dosahu ale nezdá sa mi to na UKR stíhačku.

Pobavila ma hláška z netu: Vidím, že Rusáci začali do svojich lietadiel používať obvody zo starých telefónnych automatov. A keď im operátorka povedala "Pre pokračovanie vhoďte ďalšiu mincu", nemali drobné.

 

3.           Storm Shadow ako ďalší game changer

O SS som písal naposledy, takže len stručne: Ukrajina zasiahla niekoľko cieľov v meste Luhansku v rozpätí dvoch alebo troch dní. Zhorela fabrika, kde údajne Rusáci opravovali vojenské stroje, ďalej akýsi sklad (podrobnosti snáď niekto dá do komentov, nepodarilo sa mi ich vypátrať) a po pár dňoch ešte dostali plný zásah do najväčších kasární na okolí. Rusáci síce vyhlásili, že sa jednalo o civilnú budovu, ale ako typicky tupá ruská svoloč zabudli, že internet obsahuje stovky záberov na cvičiace vojenské jednotky na nádvorí budovy. Budova vraj dostala pohladkanie práve od Storm Shadowu a hoci sa mi nepodarilo dopátrať hodinu explózie, tipoval by som nočnú s desiatkami alebo stovkami well done mobikov. Dokonca aj vysokopostavený dôstojník odtiaľ vyšiel trošku tackavo a nevyzeralo to na vodku ale otras „mozgu“ a menšie zranenia. Luhansk podľa správ z internetu má dosť vysokú koncentráciu vojsk a infraštruktúry (sklady, dielne a spol.). Doteraz bol prakticky mimo dostrel HIMARSov, som zvedavý, ako sa jeho sieť vojenských zariadení preriedi v najbližších dňoch. Nato, že SS je vo výzbroji pár dní, urobil celkom dobrú paniku.

 

4.           Lukašenkova diagnóza

Bieloruský bastard nám ochorel. Aj o tom som už hodil zmienku, ale repetitio est mater studiorum, ako hovoril Ľudovít Štúr, keď porazil Hanibala pri Waterloo. Lukašenko na záberoch z dňa pbjedy vyzerá, ako keby bol na dni posery a podľa všetkých dostupných správ skončil v špitáli. Odvtedy odtiaľ nevyšiel. Vraj má cukrovku, ale o človeka tohto inteligenčného a charakterového rozsahu by som to skôr tipoval na nejaké ochorenie opíc bežnejšie skôr v Gabone. Od dňa pobjedy je to týždeň, takže to nebude práve chrípka.

Lukašenko sa kedysi zastrájal, že vylieči koronu, a to vodkou a prácou na poli, takže dúfam, že už mu čapujú stachana a rozpisujú šichty s motykou.

A teraz vážne: vyrojili sa nepodložené špekulácie, že v Moskve mu Putin dal novičoku. Ako na rovinu, ani to by ma neprekvapilo, len teda mi to nepríde ako rozumné riešenie. Na druhej strane, kedy by sme od Putina očakávali rozumné riešenie, však? Qui bono?, keď už sme pri tej maďarčine. Kto by z jeho otravy mal prospech? Zabudnime na 9 miliónov Bielorusov, ktorým by jeho zdochnutie rozhodne úľavu prinieslo. Kto iný by mal z jeho smrti zisk? Putin by stratil najoddanejšieho otroka, akého má v čoraz zmenšujúcom sa zozname otrokov. Stratu nejakého tadžického diktátora by rozdýchal, ale aby sa mu ne-spojenci resp. nepriatelia z NATO dostali na štyristo kilometrov od Moskvy, to by nerozchodil. Ak by Lukašenka reálne dal odstrániť on, tak len ako rošádu za niekoho servilnejšieho. A servilnejší ako Lukašenko už je len poslanec Blaha a ten v Minsku nesedí. Ak Rusko od Bieloruska niečo chce, tak to môže byť len druhý front. Keďže Rusáci bez pardónu svojim drahým bratom ukradli veškerú muníciu a tanky, ktoré mohli, otvorenie druhej Normandie na severe pri Černobyle a Černihive by bolo pre Bielorusov niečo ako kandidatúra Eduarda Chmelára v parlamentných alebo prezidentských voľbách, totálny masaker a krátky proces spojený s nekonečnou hanbou. Iba blázon niekde z generality by chcel naskočiť na čelo armády a štátu, ktorému armáda zhorí za desať minúť po prekročení hranice. Takže nie, nemyslím si, že Lukašenko bol otrávený, ak teda nerátam na viac ako pravdepodobnú verziu, že sa intenzívne dvojfázovo liečil proti korone, ale prvú fázu prehnal a druhú vynechal. Ťahá mu na 69 rokov, čo je v Rusku a Bielorusku niečo v štýle Matuzalema. Máj, poberaj sa Lukašenko.

 

5.           Krátko zo sveta a domova

Rusi podnikli nálety na Ukrajinu. Väčšinu dronov ZSU zostrelili a škody podľa všetkého nie sú veľké. Čo je ale prachtypické pre ruskú lúzu, že v tých útokoch museli nájsť symboliku. Keďže práve prebieha Eurovízia a Rusi boli z nej vylúčení, prvýkrát ten untermenschovský hnoj bombardoval Tirnopil. Prečo? Pretože z Tirnopilu pochádza kapela, ktorá sa za Ukrajinu v ten deň zúčastnila tejto súťaže.

Áno, len vojenské ciele, veríme vám, vy ľudský odpad.

 

Ukrajinci dobyli malý kus zeme severne od Bachmutu. Takže vyzerá to tak, že prelom nemajú len okolo Bachmutu ale aj na severnom fronte. Údajne sa jedná o celú dedinu, nielen políčka alebo jediná ulička v Tescu, ako sa chvália Rusi.

 

Británia začala cvičiť ukrajinských pilotov na F-16. Niežeby som čakal dlhodobo niečo iné, ale potešilo ma to. Trollov musí drbnúť.

 

ZSU bombardovalo objekty v Tokmaku. Južná ofenzíva na spadnutie?

 

Ruský generál letectva Vjačeslav Lobuzko má problém. Dostal svojho času úlohu nastaviť ruský systém protivzdušnej obrany. Ako ste si iste domysleli, Lobuzko prachy rozkradol a systém nefunguje tak ako má (možno napokon tie štyri zostrelené stroje pripísať na rováš jemu?). Generál aktuálne sedí v lochu a Zelenskij úporne premýšľa, akú medajlu za zásluhy mu udelí.

 

Iný generál, Viktor Sobolev, sa vyhráža každému vojakovi, ktorý vstúpi k Wagnerovcom, pätnástimi rokmi lochu (či pôjde ku generálovi Lobuzkovi zdroje nevravia). Krásne vidno, ako sa tupá ruská armáda tupého ruského národa kanibalizuje navzájom.

Len si predstavte, že dezertujete z armády, nastúpite k Wagnerovcom, príde po vás ruská armáda, zabásne vás na 15 rokov a o týždeň k vám do basy príde Prigožin a znáboruje vás naspäť k Wagnerovcom. Nevedeli ste si ten týždeň zdvíhania mydla odpustiť?

Dmitrij Peskov vyhlásil, že dodávky Storm Shadowov nebudú mať vplyv na priebeh vedenia špeciálnej vojenskej operácie. Tak nám to je jasné, Dima, čo si si myslel, že zrazu začnete vyhrávať?

 

Ruská 72. samostatná motostrelecká brigáda utrpela porážku pri Bachmute. Na tom by nebolo nič prekvapivé, keby tá istá brigáda krátko predtým neutrpela fiasko pri Chersone a ešte predtým pri Charkove. Vyzerá to tak, že po každej prehratej bitke príde ujo Frankenstein, pozberá mŕtvoly a pozvára ich do nových vojakov. Len keby im to pomohlo...

 

Ruská PVO zostrelila prvý Storm Shadow. Aspoň toto tvrdí ruská armáda. Zatiaľ ešte neprezradila, či ho zostrelila tou istou strelou, ktorou zničili každý HIMARS trikrát. Áno, ruská PVO robí závratné pokroky, napríklad včera zostrelila až dva Suchoje a dva špecializované vrtuľníky Mil... Oh, wait!

 

Na dnes by malo pripadnúť magické číslo 200.000. Ak by ste boli náhodou na tomto blogu noví a nechápete, čo značí táto cifra, tak si na oslavu nalejte slnečnicového oleja!

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  230
  •  | 
  • Páči sa:  27 374x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu