reklama

Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste

Rusko sa opevňuje na juhu Ukrajiny. Nič prekvapivé, vidno že im ide karta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

1.           Bachmut stále nič. Skončila ofenzíva?

Pri Bachmute sa stále nič nemení. Prigožin urobil video vstup pre verejnosť, ktorým analyzoval situáciu na ukrajinskej strane frontu. Vyzeralo to veľmi zasvätene, akurát z celého videa bolo strašne cítiť zúfalosť a uvedomenie si, že si svojim „vkladom“ do Bachmutskej operácie vlastne investoval do BMG Invest. Finito.

V oblasti je zlé počasie, terén je podmočený. Na väčšie ofenzívy nemá aktuálne ani jedna ani druhá strana, akurát rozdiel je ten, že Ukrajina čaká na spevnenie povrchu, aby svoje sily vrazila na Rusov, ktorí podľa všetkého sa zasa modlia, aby rasputica vydržala aspoň rok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Malý postreh: častejšie vídavam názor, že straty Rusov a Ukrajincov sa vyrovnali na 1:1. V zime to bolo podľa rôznych zdrojov 1:5 až 1:7, čo dezolátska časť diskutujúcich nekriticky spochybňovala, lebo veď mať iný názor bez faktov nie je ťažké. Teraz 1:1 zobrali rovnako nekriticky, pretože to pekne pasuje do ich dezolátskych hlavičiek. Ja sa ale pýtam, prečo by mali mať Ukrajinci zo dňa na deň väčšie straty? Rusi vrhajú na Bachmut stále tie isté nevycvičené, zle vyzbrojené jednotky kriminálnikov, letectvo im väčšinou lieta zhora nadol a horiace, delostrelectvo kvôli nedostatku munície muselo obmedziť kadenciu. Tanky idú zo skladov degresívnym smerom, teda modernejších je menej a starších typov je viac. Rusko nedostalo nejakú zásadnú zásielku moderných zbraní alebo trebárs noktovízorov, takže skutočne neviem, čo by v pouličných bojoch v Bachmute, kde každý ukrajinský veterán pozná každú uličku, každú ruinu, každý kanál svojho sektoru a ruskí mobikovia idú do terra incognita, malo zrazu prevážiť silu oboch armád na opačnú stranu. Neviem, takto sa to ale tvrdí a takto to akosi vidí každý proruský diskutujúci. Ja si to nemyslím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte jeden postreh (niečo podobné som tu písal pred časom, ale príde mi to dobré zopakovať). V bachmutskom vektore postúpili Rusáci za približne tristo dní bojov v tomto mieste o 38,5 kilometra od frontovej línie z 2014. Keď to prerátame, je to priemerný posun o 120 metrov denne. To je medzi rečou približná výška budovy Národnej banky (111 metrov). Ja po dopísaní tohto blogu idem na obed do vedľajšej budovy, krížom cez námestie. Prakticky som zopakoval „úspech“ okupačnej armády za jeden deň. Akurát som pritom nestratil orientačne 500 spolubojovníkov. Niekedy možno nie je zlé takýto detinský príklad zopakovať dezolátom, nech vidia, aká silná je druhá armáda miru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.           Gejmčendžer T-54

Nepíšem o džendžeri pána Prezidenta. Ako gamechanger boli počas vojny niekoľkokrát označované trebárs HIMARSy, západné tanky, teraz sa to isté hovorí o západných stíhačkách a trebárs muníciu z DU, o ktorej som písal včera. Je pravdou, že žiadna z týchto zbraní nie je skutočným gamechangerom, to by mohlo byť tak dodanie celej letky stíhačiek F-35 či F-22, alebo dodanie taktických nukleárnych striel Kyjevu. HIMARS síce natiahol schopnosť zničiť ruské sily a sklady munície ďalej ako si Rusi zvykli, skutočne porobili v ich radoch veľké straty, ale ruku na srdce vojnu neskončili. Preto na slovo gamechanger som trošku alergický, príde mi to ako novinárske označenie pre Wunderwaffe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No ale na zasmiatie: ako gamechanger označujú ruské štátne médiá dodanie tankov T-54 a T-55 na front. Kým ešte pred dvomi dňami sa len špekulovalo o tom, či sú tieto tanky určené na front alebo len ako cvičné, Rusko sa s tým nepára a hneď sa priznalo, že áno, tanky idú na front a je to dobré rozhodnutie. Do popuku. Propagandisti sa presviedčajú o tom, že ten tank je tak geniálny, že západná raketa je drahšia ako samotný tank, takže zničenie T-54 je pre Západ vlastne finančnou stratou (nevidel som v tejto rovnici fakt, že pri „rozbití“ rakety Javelin (cena 200.000 USD) nechcípne ani jeden ukrajinský vojak. Pri tanku T-54 s ruskou osádkou síce zničíte doslova šrot (zo skladu, nepoužiteľný stroj) za pár dolárov, ale v sekunde v ňom zhorí až štvorica ruských mobikov. Ak by sme hneď rátali cenu stroja ako NULA, 200.000 USD na zakrútenie krkom štvorici Rusákov ukazuje, že 50.000 USD stojí život priemerného ruského mladého muža. Pre mňa dobrá cena, snáď to zafinancuje niekto bohatý a Rusi potom vystavia v kľude aj miliardový účet.

Na druhej strane, Javelin je drahší z celej plejády PT tankov. Tanková ofenzíva pri Vuhledare skončila na PT mínach, čo je orientačná cena pár sto dolárov za kus. Delostrelecký granát asi nebude oveľa drahší. S prepočtami ruských propagandistov som teda spokojný.

Na druhej strane ruskí milblogeri zúria. Podľa nich už ruské maskovanie reality prekročili všetky medze. Ktorýsi sa pýta, či budú tieto staré tanky osadené neskúsenými, „lacnými“ brancami, ktorí vybojujú prelomy za cenu veľkých strát a potom boj rozhodne skúsený ruský tankista na modernejšom tanku. Tiež som rátal s touto eventualitou.

Ale dnes sa ukázala fotografia ruského mobika na najmodernejšom ruskom tanku (nie, ARMATA to nie je, fotka nebola z modelárskej dielne) T-90M. takže nie, Rusko nebude osádzať moderné tanky skúsenými posádkami a staré šroty úbohými mobikmi. Rusko nemá dostatok moderných tankov ani skúsených tankistov. Ani v tomto nedokáže nájsť logiku.

Čakám už len zapojenie gejmčendžových dvojplošníkov. Viete si predstaviť tých zúfalých amerických daňových poplatníkov, ako si trhajú vlasy pri pohľade na dvadsaťdolárové protilietadlové náboje trhajúce plátno Polikarpovov?

 

3.           Ruská propaganda prerazila Blahovo dno

Už sme žrali škrečkov, pomrzli, v lietadle púšťali LGBT persóny, no a teraz sa ruský Hollywood pochlapil znova, ešte inovatívnejším spôsobom. Nemôže chýbať prepisovanie histórie, základne NATO na detskom ihrisku, LGBT dúha a samozrejme, BOH! Boh musí byť, pretože ktorý národ na svete je pobožnejší ako Rusi, ktorí si zlikvidovali celé klérus už sto rokov dozadu, však? Ktorý štát zničil viac chrámov ako Rusi (nie, islamský štát nie je štát, ale ani ten sa nechytá). Video si môžete pozrieť tu, odporúčam počas veľkej potreby.

Nebyť toho Pikaču, nebolo by to ani vtipné.

 

4.           Rusko chce rozbiť ťažký priemysel

Rusi stratili počas vojny tisíce tankov, vrátane novších T-90, T-80 a mladších verzií T-72. Ich priemysel po sankciách je niečo ako moja schopnosť variť – niečo vyprodukujem, aj si to zjem, ale nemôžem to dávať nášmu psovi, lebo nemá protilátky na salmonelózu.

Na druhej strane, keď si Dmitrij Medvedev šľahne liter vodky aby doplnil hladinku, hneď sa ruský priemysel zocelí. Podľa jeho nových hlášok chce Rusko produkovať 1.500 tankov ročne! Iste, ja chcem dostať tri Michellinovské, len mi ulejte prosím.

Pár postrehov: chce to stihnúť už tento rok.

1.500 tankov je ekvivalent cca polročnej straty na fronte.

Prečo by vyrábali len 1.500 kusov ročne, keď len Armát majú vyrobiť 2.300?

Dmitrij neprezradil, v ktorom hračkárstve ich kúpia.

 

5.           Južný front je opevnený ako Maginotova línia

Je to už pár mesiacov, čo sa zjavili správy o tom, ako Rusi opevňujú presne-podľa-plánov Krym. V tom istom čase sa zjavili aj zábery opevňovania Belgorodu a dokonca aj ktorejsi sibírskej metropole. Po novom roku sme sa dostali do štádia, kedy ruské okupačné sily vykopali zákopy na plážach po celom Kryme, čo tento rok zjavne posilní cestovný ruch a nespôsobí paniku, však? Krym je od cestovného ruchu životne závislý, myslím si, že taká babička s vnúčikom, ktorého vlny na pláži odrbú o protitankový zub a babička praskne koleso o ostnatý drôt, ocení takýto typ trávenia voľného času, haha.

Ale nazad k frontu: južný front je ťažko opevnený a satelitné zábery ukazujú desiatky kilometrov zákopov ťahajúcich sa od Dnepra na západe až po aktuálne bojisko viac na východe. Výsledkom má byť asi zastavenie Abramsov a Leopardov. Má to ale pár háčikov.

Poprvé: zákopy stavali civilné spoločnosti, nie armáda. Už v čase, kedy sa prvé fotky obranných pozícií zjavili, som písal o tom, že primárnym účelom multimiliardového projektu nebude vybudovanie efektívnej obrany, ale vycucanie štátneho rozpočtu. Moja predpoveď sa potvrdila, zákopy stavali firmy naviazané na neviem koho z vlády. Línie zákopov sa nikdy nestavajú rovné, pretože akonáhle jeden nepriateľský vojak dosiahne váš zákop, stačí mu pokropiť zákop napravo a naľavo salvou a na tutovku niekoho zasiahne. Zákopy sa preto stavajú cikcakové, ako keby ich na mapu nakreslil Parkinsonik. V taktomto prípade je pri nepriateľskej salve ohrozený krátky úsek zákopu.

Podruhé: pred zákopmi sa ťahajú železobetónové pyramídy, tzv. dračie zuby. Tie boli svojho času pomerne dobrou ochranou proti nepriateľským tankom, no čo stačilo na ľahké a stredné tanky druhej svetovej, nemusí stačiť na 50-tonové tanky dneška (navyše s úplne inou svetlosťou a rýchlosťou). Neviem si predstaviť dostatočne kvalitný železobetónový, zašpicatený predmet, ktorý unesie Abrams len tak. Áno, môže to nepriateľské tanky spomaliť alebo niektorému možno pretrhnúť pás, ale ako efektívna obrana mi to nepripadá. A tu sa dostávame ku kvalite prevedenia. Tieto dračie zuby robil kto? No predsa ruské firmy naviazané na oligarchov. Neviem aký pomer cementu a piesku bol zvolený, ale myslím si, že niekde sa vybudovali nové chaty a vily v pomere jeden dračí zub ku jednej dači. Pyramídky sa podľa zdrojov rozpadajú, sú plné prasklín a keďže ich neosádzali na spevnené lôžko ale len na zem počas odmäku, prebárajú sa pod vlastnou tiažou.

Potretie: dračie zuby sú pospájané obyčajným drôtom.

Poštvrté: zákop vám je pri obrane naprd, pokiaľ nemáte ľudí, ktorí by ich obsadili. A zbrane tiež. Takže Rusi práve teraz vidia, že čoskoro začne ukrajinská ofenzíva so stovkami západných tankov, lenže druhá mobilizácia sa ešte len rozbieha, vy nemáte dostatok zbraní a navyše aj tie fortifikačné prvky sú na úrovni staroveku. Asi by som ako ruský mobik prekonal rekord Ussaina Bolta.

 

6.           V stručnosti

Rusko stratilo za posledných 30 dní 24.000 vojakov. Málo.

Unesené deti z Chersonu sa vrátili domov. Skvelé.

V meste Jarosľav zhorela fabrika na výrobu raketových motorov. Dmitrij Medvedev čoskoro určite vyhlási, že do decembra vyrobia stotisíc rakiet bez motorov – a Západ uvidí!

ZSU zintenzívňuje ostreľovanie ruských objektov južne okolo Melitopoľu. V stave, že denne stratíte stovky vojakov a nedostáva sa vám munícia, potraviny a výbava, každý takýto útok na južnej Ukrajine musí byť ťažkou stratou.

 

P.S. Inna zajtra príde z Kyjeva, s blogmi sa na istú dobu rozlúčte ;)

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  27 026x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu