reklama

Russkij korábľ pošól naChurs

Pár malých noviniek pred víkendom

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

1.           Kriminalita americkej armády je neúnosná

Je jedna jasná matrica, podľa ktorej rozoznáš dezoláta: relativizuje svoje neduhy a preháňa neduhy tých ostatných. Ako keď manžel zistí, že jeho manželka laškovala so šéfom a na námietku, že on sa predsa niekoľkokrát ožratý bozkával s upratovačkou zareaguje „Ale to je predsa iné.“ Nie, nie je to, to tvoje je ešte horšie. Lenže kritika sa prijíma ťažko.

Geniálnym stratégom je v tomto Robert Fico. Samému Smeru-SD už NAKA posadila do basy polovicu bývalých ministrov za korupciu, a koho neposadila, toho museli nejako pofidérne vysekať pomocou ohýbania zákonov alebo 363-ky. Keď sa ale prevalil prvý škandál Radičovej vlády – Sulík mal na oficiálnom stretnutí s diplomatmi krátke rukávy a telefón položený na stole – tak sa hovnomety žeraveli do červena. Lebo veď škandál, nie?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľmi dobrým odhaľovaním dezolátov sa stala vojna na Ukrajine, kde síce nevadí, že Rusi povraždili tisícky civilistov, prepadli samostatnú krajinu, ktorej písomne garantovali hranice a kde Putin prikázal povraždiť svojich oponentov. To nie je problém. Problémom je až to, že Ukrajinci pred vojnou utekali k nám a neostávali doma (ostávali, ale nezaťažujme dezolátov faktami; nadpolovičná väčšina utečencov boli v rámci hraníc Ukrajiny).

A teraz máme dokonalý príklad priamo u nás doma. Na Sliači máme posádku z USA. Keď si to rozoberieme na drobné, tak vlastne tu máme stovky turistov, ktorí dostávajú pomerne dobré peniaze, majú na pomery stredného Slovenska veľmi dobrú kúpnu silu a okrem toho tu tie peniaze reálne míňajú (práca vojaka je asi dosť nudná, takže vyhodiť si z kopýtka je pre nich vzhľadom na ich platy a naše ceny veľmi vítanou príležitosťou. Ak dá zákazník desať Eur trinkgeld, miestnu čašníčku to akurát tak môže potešiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže traja týpci z USA pod parou sa pohádali a takmer pobili. Vyriešila ich polícia, nikomu sa nič nestalo, nikto nie je zranený, akurát pár ľudí v obchode bolo svedkom toho, čo za život zažijú miliónkrát. Predpokladám, že konflikt podgurážených zákazníkov zažila väčšina predavačiek aj SBS-károv a nejako extra to neprežívali. Ale toto sú Amíci, z toho jeden si dokonca dovolil byť černochom, takže alarm!, americká kriminalita na našom krásnom svojstojnom Slovensku je tu novým ťaživým problémom!

A teraz vážne: najviac sa do „škandálu“ obula ĽSNS, resp. jej mentálny pohrobok Republika. Áno, tá republika, v ktorej je polovica členov a poslancov alebo v base, alebo súdne stíhaná, alebo hádže dlažobné kocky na mamičky s kočiarikmi. Hnoj sa nezaprie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opakujem: vo Zvolene sa NIČ nestalo, proste mladí podgurážení týpci sa povadili a takmer pobili. So sebou navzájom, nie s miestnymi civilistami.

Howgh. Nebolo ich treba ani posielať domov, v Bille v meste budú mať takýto konflikt veľmi skoro medzi miestnymi lúzrami. A to budú určite voličmi Republiky.

 

2.      Russkij korábľ vážne pošól naChurs

Prieskumné plavidlo Ivan Churs, na ktoré zaútočili tri námorné drony, neobišlo až tak bez strát, ako sa nás snažili Rusi presvedčiť (čože, Rusi nebodaj klamali????). Rusáci síce ukázali video, na ktorom úspešne odpísali jeden z dronov, ale o dvoch dronoch sa nezmienili a nechali to na tom, že im budeme veriť (hahaha). Lenže hneď na druhý deň ukázali Ukrajinci, ako jeden z ich dronov plavidlo zasiahol. Vo väčšine podobných prípadov je záznam prerušený veľmi tesne pred explóziou. Ani tento prípad nebol výnimkou. Na ukrajinskom zábere teda nevidíme záverečnú sekundu ani udalosti po útoku. V každom prípade ale explózia zasiahnutého dronu bola príliš gigantická nato, aby nechala Ivana Chursa bez skutočne vážnych poškodení, hoci nemusí to znamenať, že sa plavidlo potopilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a dnes v protiklade z ruskými vyjadreniami sa ukázali záznamy na námorných mapách (predpokladám, že to bol záznam pobrežných radarov, možno tureckého), kde neporaziteľný Ivan Churs driftoval rýchlosťou 0,8 km za hodinu smerom na východ. Nemám predstavu o tom, aké prúdy v tejto časti mora sú, ale oná rýchlosť je zhruba to, čo si predstavujem, keď sa utopím a chytia sa ma prúdy. Ivan je proste nefunkčný a berú ho len vlny. Ruská strana zverejnila niekoľko videí, kde toto plavidlo vpláva do sevastopoľského prístavu. Je to dôkaz nepoškodenia a plnej funkčnosti. Lenže akosi zabudli na to, že je koniec mája, prakticky nastáva leto, no a na videu je v pozadí zimná krajina.

Bože, Rusi, vy tupá zberba, keď už klamete chronicky, nedá sa aspoň trošku presvedčivo? Vy ste schopní ukázať záber na rybičky v akváriu a pri tom tvrdiť, že sa pozeráme na úspešné ničenie ukrajinskej nukleárnej ponorky. Neskutočné...

 

Aktualizácia piatok 17.00: Churs sa vraj naozaj vrátil do Sevastopolu s obrovskou dierou na boku. Ak je to skutočne pravda a fotka nie je hoaxom, tam najbližšie dva letopočty ho ruské námorníctvo neopraví.

 

3.      Ruské stíhačky padajú a padajú

Podľa niektorých zdrojov Rusi zaviedli novú leteckú taktiku. Staré, primitívne bomby z čias Sovietskeho zväzu, vybavili ich improvizovanými krídelkami a stíhacie bombardéry ich prinášajú do blízkosti frontu (niekde nad Donbas alebo tesne k hraniciam), odkiaľ ich púšťajú na ukrajinskú stranu frontu (rozumej, na najbližšie škôlky a nemocnice). Vďaka tejto taktike musia sučká lietať bližšie k frontu. No a tým logicky sa stávajú ľahšími cieľmi pre ukrajinskú PVO posilnenú o Patrioty.

V posledných dňoch sa straty Rusákov v tomto sektore zvýšili. Čo je zaujímavé, viacero dní po sebe sa zaznamenali denné straty niekoľko strojov, nielen jeden stroj za deň alebo pár dní. Svedčí to o tom, že na ruské zmeny zareagovalo aj velenie ZSU a na každú akciu sa nájde veľmi skorá reakcia. V každom prípade oklieštené ruské letectvo trpiace nedostatkom náhradných dielov, dostatočného výcviku a dobrých pilotov, to z dlhodobého pohľadu príliš pozitívne vnímať nebude. Za každú škôlku jeden stroj...

Dnes bol zostrelený jeden Su-25 a ďalší sa vrátil na krymské letisko rozmrdaný ako Tweensky po víkende. Pôjde do šrotu, poškodenia sú totálne a pilot mal šťastie.

 

4.      Zalužnij žije

Rusi vo svojej nekonečnej zúfalosti hodili do pléna hoax, že generál Zalužnij zahynul/bol zranený pri raketovom útoku na Cherson. Ukrajina tomu príliš nepomohla, pretože niekto zverejnil video s generálom, ktoré ale bolo antedatované na začiatok mesiaca, teda pred spomínaným útokom. Ale dnes sa zjavilo video, kde generál je živý, zdravý, s chlapíkom sa bavia o jeho „smrti,“ teda bolo robené čerstvo, dnes alebo max. včera.

Rusom zasa jeden hoax nevyšiel. Kto to čakal, že?

 

5.      Ukrajina stratou Bachmutu stratila vojnu

Aspoň toto sa šíri na dezinfoweboch. Čo je samozrejme donebavolajúcou blbosťou, ale dezolé sa faktami asi zaťažovať nebudú, oni majú vieru, znížené IQ a nóty z ambasády. Je ale vtipné, ako rýchlo, koordinovane a na viacerých weboch sa takéto hovadiny šíria.

Naspäť k správe: podľa dezolé a trollov Bachmut značil pre Ukrajincov gigantické a nenahraditeľné straty, zničenú povesť a Rusko prevzatím mesta získalo obrovskú výhodu. Hovno, dezoláti. Ak ste si nevšimli, v meste sa nebojovalo ťažkou technikou a Ukrajina práve tú potrebovala na spustenie pripravovanej ofenzívy, vojakov má dosť. Iste, aj Kyjev mal v Bachmute obrovské straty, o tom nebudeme polemizovať. Ale treba povedať, že „ťažká prehra Ukrajiny“ sa nemôže prejaviť tým, že druhá armáda sveta Ukrajiny Ruska bude mesto dobývať desať mesiacov a „porazená armáda“ z nej bude desať mesiacov ustupovať a na druhý deň obsadí polovicu Grajvoronského okresu v Rusku.

Ešte o Bachmute: Prigožin podľa všetkého začal naozaj svoje jednotky z Bachmutu sťahovať. Naviac si so ZSU vymenil zajatcov. Ukrajina svojich mužov privítala s jasotom a svojimi vlajkami, Rusáci asi vykúpia v domácich potrebách kladivá. Zjavila sa fáma, že Prigožin v posledných dňoch chválil Ukrajinu a jej vojakov príliš okato, takže podľa všetkého hrá na dve strany a nechal mesto „dobyť“ aby zostal gerojom; následne sa stiahne, Ukrajinci zjavne urobia protiúder a neschopné ruské, kadyrovovské a privátne jednotky vyženú čapicami. Dáva mi to logiku, Prigožin mal od dobytia Severodonecku a Lysyčansku (júl minulého roku) jediné úspechy, a to Soledar a Bachmut (kde sa navyše stále k dnešnému dňu Ukrajinci držia). Za odmenu bol odstavený od koryta, zosmiešnený a jeho investície do PR a svojej súkromnej armády vyšli podľa všetkého navnivoč. Je na zozname asi na oboch stranách hraníc, týmto si to pravdepodobne žehlí aspoň na tej západnej.

Úplne by som sa pobavil, keby o týždeň posledný Wagnerovec opustil ruiny Bachmutu, Prigožin poslal ukrajinským spojkám koordináty so skladmi a veliteľstvami ruskej armády a ZSU by v rozpätí hodín zničili Zmrdom toľko zbraní, munície aj živej sily, že by im slovo Bachmut zhorklo na jazyku ešte na dve generácie. A k tomu by mesto Ukrajinci dobyli za tri dni späť. Solovjov by vyskočil z okna a Medvedev by exol Okenu.

 

6.      Drobnosti z frontu aj sveta

Švédi budú ukrajinských pilotov trénovať na svojich lietadlách Grippen. Saab Grippen je pomerne lacné a jednoduché, pritom však efektívne stíhacie lietadlo schopné štartovať aj z horších vzletových plôch. Pre ukrajinské sily by to bola dobrá podpora, pretože veľké a kvalitné letiská sú pod permanentnou hrozbou útoku, avšak provizórne letisko je v podstate v každej diere. Štokholm zatiaľ vyhlásil, že „Gryfov“ Ukrajine nedá ani nepredá, ale táto platňa (nedáme – asi nedáme – na, berte!) je už obohratá.

 

Medvedev chce, aby USA zaplatili Ruskej federácii za zničený Mariupoľ.

Dima, ty chujlo, tú Okenu som myslel obrazne!

 

Ten istý Medvedev povedal, že ak Západ dodá atómové zbrane Ukrajine, Rusko zaútočí ako prvé. Teda neviem ako vy, ale mne sa zdá, že Rusko už niekoľkokrát zaútočilo ako prvé. Takže vás poprosím, dajte Dimovi radšej ešte jednu fľašu Okeny, nech vidí biele myšky a nie jadrové zbrane na Ukrajine.

 

Rusko investovalo do obranných línií miliardy rubľov. Séria zákopov, dračích zubov a spol. sa ťahá stovky kilometrov, miestami vo viacerých vrstvách.

Slobodní Rusi zaútočili na Belhorodskú oblasť, miliardovú sústavu prekonalo tak, že... prešli cestou pomedzi prekážky. Áno prosím, Rusáci síce urobili zákopy, ale nechali pomedzi ne voľné asfaltové cesty bez akejkoľvek bariéry.

„Vojak, máte neprestrelnú vestu?“

„Áno, môžeme do boja, pán plukovník!“

(po prvých výstreloch)

„Hovorili ste, že máte neprestrelnú vestu, vojak!“

„Veď mám, pán plukovník. V igelitke...doma v obývačke.“

 

Ešte raz k dračím zubom: britský tank Challenger so špeciálnou radlicou zničil modelovanú sústavu ruských opevnení doslova za pochodu. Dračie zuby v ruskom ponímaní sú nie so zemou pevne zviazané stavby (ako trebárs kedysi boli palisády), ale len na hline nahádzané „železo“betónové ihlany. Tie zvláštne orientované úvodzovky tam skutočne majú byť, pretože som zachytil vtip: „Milá voda, prečo železobetónové ihlany neustáli prvý ukrajinský nápor a okamžite sa rozpadli?“

„Nuž, malo prísť železo ale neprišlo. Mal prísť betón, ale prišiel len na chvíľu a zmizol vo vile miestneho politika. Tak sme sa s pieskom rozhodli, že ani my sa nezdržíme.“

Challenger za pár sekúnd radlicou nielen zmietol ihlany, ale dokázal preorať zákop tak efektívne, že by ste po ňom prešli aj na sánkach s defektom.

 

Pokračovanie na budúce. 205.000.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  27 004x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu