reklama

Svätý Putin so zlým kalendárom alebo vibrátorom za plný žalúdok a

Čerstvé postrehy z Ukrajiny. Na pár dní sa asi odmlčím. Tak vám treba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

1.           Tak posilňuje ten Bachmut alebo nie?

Rusi vraj sťahujú jednotky k Bachmutu, pričom sa jedná vo veľkej miere o veteránov z iných frontov a o príslušníkov výsadkových jednotiek, inými slovami kvalitnejšie jednotky. Na jednej strane tým vlastne nahrávajú potenciálnemu ukrajinskému protiútoku, pretože čo zahrabete do pôdy pri Bachmute, nemôže po vás strieľať pri Melitopole. Na druhej strane to neukázalo svoj efekt na najhorúcejšej časti frontu. Rusi tradične postúpili o nejaký ten blok domov a každým dňom čakám, ako zdevalvujú svoj postup z dobytia nejakého námestia na úspešnú denacifikáciu dvoch obývačiek a jednej kúpeľne. Tak ako tak, Bachmut sa drží a to je podstatné. Výsadkári zjavne nepomáhajú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je zaujímavým efektom, že Rusáci každý deň dobyjú nejaký ten kamrlík niekde inde. V jeden deň vidím postup o sto metrov na juhu, druhý deň na severe, tretí deň zasa o kúsok ďalej a aj to ich ZSU vytlačí po dvoch dňoch späť. Zrátané a podtrhnuté, napriek prioritizácii Bachmutu ako de facto jediného frontu, Zmrdi nie sú schopní spraviť jediný normálny protiútok v zmysle „Dobyli sme celú štvrť za jediný deň.“

Ako sa teda chcú brániť protiútoku Ukrajincov, neviem. Možno majú v rukáve nejakú tajnú zbraň, napríklad tanky Armata alebo stíhačky PAK FA.... prepáčte, idem vypiť lieky... Už som späť. Myslel som divíziu tankov T-55.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.           Ukrajinci zaútočili na jadrovú elektráreň

O tejto už vcelku starej správe som chcel písať už pred týždňom a úspešne som zabudol. Podľa ruských zdrojov sa ešte v starom roku snažila jednotka o 600 ukrajinských vojakov vylodiť v areáli jadrovej elektrárne Záporožje v Enerhodare. V tomto mieste sa ani nedá povedať, že by mali preplávať Dneper, pretože na okraji areálu sa rozprestiera vodná nádrž Kachovka, teda rieka je tu násobne širšia a kľudnejšia. Sily ZSU dostali podľa zdrojov na frak a len jedinej čate sa podarilo vylodiť medzi budovami elektrárne, odkiaľ sa po ťažkých bojoch stiahli naspäť na ukrajinský breh. Konkrétne straty Rusi nespomínali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a teraz moment. Udalosť sa mala stať ešte niekedy v októbri alebo novembri, teda takmer pol roka dozadu. Takéto fiasko síl ZSU by si Rusáci nenechali pre seba a jadrová elektráreň, kde na sto percent sú kamery nainštalované aj na hajzlíkoch, by sa pýšila desiatkami hodinových filmov s rozstrieľanými loďami a mŕtvymi Ukrajincami.

Nie, celé to je propagandistický nonsens. Žiaden mŕtvy vojak, žiadna poškodená loďka, žiadne horiace člny, žiadne video topiacich sa mužov. Mŕtvoly by vyhadzovalo na hrádzi Kachovskej nádrže, rovnako ako u nás každú chvíľu v Gabčíkove vylovia torzo nejakého samovraha alebo nešťastnej obete. Nič také Rusi neukázali (v tom čase mali ešte oba brehy Kachovky, takže k telám by sa museli dostať). Nič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo je ešte horšie: Prečo preboha by Ukrajinci prebrodili široké jazero, prepadli atómovú elektráreň, o ktorej predsa vedia, že je opevnená po zuby a navyše uprostred nepriateľského územia, bez schopností zásobovať svoje jednotky? Enerhodar funguje, hoci samozrejme nie v prospech Ukrajiny. Keby ho dobyli, nemali by ho ako prepojiť so svojou sieťou, pretože vedenia asi nepôjdu po hladine alebo dnom nádrže. Aj keby previedli úspešný útok, ruské sily by následne bez problémov podnikli protiútok s technikou – a člnkom krížom cez vodnú plochu veru tankový batalión na obranu novozískaného teritória neprevediete.

Nie, toto tvrdenie treba brať tak vážne ako to jedno, že Rusi zajali Leopard, len sa im utopil v rašelinisku. To im už skôr tie splachovacie záchody v každom dome uverím.

 

3.           Vrie to v Čečensku čoraz viac?

Pozor, nepotvrdená správa: podľa niektorých veľmi krátkych správ sa v Čečensku bojuje nonstop dva týždne. O prestrelke v Gudermese som písal pred dvomi týždňami, o ďalších bojoch čerstvo pár dní naspäť. Teraz sa objavila správa, že síce nie sú známe podrobnosti, ale v samotnej krajine prebiehajú boje nonstop, a to medzi Kadyrovovskými bataliónmi a opozíciou. Ak to je pravda, tak som tipoval dobre, že nulová zmienka o Kadyrovovcoch na fronte je predzvesťou niečoho divokého.

S Čečenskom susedí Ingušsko a Dagestan, oba subjekty bojiskom v prvej alebo druhej čečenskej vojne. Spolu so samotným Čečenskom sú to prevažne moslimské krajiny, tak Čečenci ako aj Inguši a dagestanskí Avari hovoria jazykmi samostatnej jazykovej skupiny, tzv. severovýchodnými kaukazskými jazykmi. Etnických Rusov je vo všetkých troch krajoch menej ako 5%, tvoria tam zanedbateľnú menšinu. Mám dojem, že všetky tri federálne subjekty by sa mohli čoskoro osamostatniť od ruského jarma, čo poviete?

 

4.           Pridá sa Južná Kórea ku Koalícii?

Pri veľa štátoch nechápem ich postoj. Máme alebo sme mali nejaký zásadný problém, zachránili nás západní spojenci alebo samotné USA, a my na oplátku sa budeme ako malé decká vzpierať, stavať na zadné, trucovať. Nemám sa ako Slovák príliš čím pýšiť, po 40 6 rokoch fašistickej a 40 rokoch komunistickej čižmy nás Západ de facto dvakrát oslobodil, akokoľvek sa vyhovárame, že to boli Sovieti alebo že strata komunizmu bola chybou.

Jednou z týchto krajín je Južná Kórea. Krajina, ktorá bola po severokórejskej ofenzíve v júni 1950 prakticky na pokraji anexie komunistickým molochom na severe. Vysekali ju z prúseru spojenecké, najmä však americké jednotky a postupne sa z krajiny stal jeden z ázijských tigrov, nekonečne bohatší ako komunistický sused. Ak by nebolo pomoci spoza mora, dnes by juh mal polovicu obyvateľov, navyše vyhladovaných, podvyživených, slúžiacich ako otroci dynastie Kimovcov. USA majú prítomnosť v regióne doteraz a oveľa silnejšia Južná dvojička vďačí za relatívne tiché hranice práve US Army a ich flotile.

Ako sa ale zachovala Južná Kórea? Iste, vo vietnamskej vojne boli juhokórejské jednotky dosť silnou posilou USA (veď tam aj spáchali druhý najväčší počet masakrov civilistov, hneď po severnom Vietname a Vietkongu). Dnes, v čase stavania sa Číny na zadné, Soul namiesto podpory západného sveta kríva a pomoc nevidíme. Južná Kórea si musí uvedomiť, že na planéte sú dve základné zlá, a to je Rusko a Čína, pričom dá sa povedať, že na hraniciach má obidve, aj keď prostredníctvom severokórejského gulagu. Namiesto podpory Ukrajiny (Kórea má dostatočne moderné tanky zo svojich, amerických a dokonca aj ruských liniek) sa obmedzila na materiálnu pomoc. Nepríde mi to ako fér, že desiatky tisíc vojakov iných krajín mi vyhnojili polia a ja pošlem lekárničky a uniformy.

Ale konečne sa začalo blýskať na lepšie časy a Soul sa rozhýbal. Aktuálne sa kórejská vláda dovtípila, že pád Ruska bude značiť aj pád Severnej Kóreje a oslabenie pozície Činy, takže prešla do štádia, kedy zvažuje aj vojenskú pomoc Ukrajine. Pre mňa je to skvelá správa, možno viac ako väčšinu ľudí, pretože ako ďalšie bojisko vidím práve širšie okolie Južnej Kóreje – a vycvičená a v tom čase perfektne vyzbrojená ukrajinská armáda môže byť potenciálne veľmi dobrým spojencom proti komukoľvek. Skutočne by ma mrzelo, keby nejaký ekvivalent NATO nevznikol aj na výhode (nemyslím tým Fekišovce).

 

5.           Putin bol tento týždeň na fronte... teda nebol

Vrátim sa k minulému blogu. Písal som, že niektorý z Putinových dvojníkov navštívil front a postískal si tam ruky s nejakými veliteľmi. Samozrejme, ani náhodou som nezapochyboval o tom, že to nebol Putin osobne, ten podľa mňa práve predlžuje stôl a robí si výtery z nosa kvôli Covidu. Napriek tomu teda asi väčšina Rusov verí tomu, že tam Voloďa osobne hrdinsky bol, rovnako ako veria tomu, že Putin bol predtým v Mariupole a šoféroval po Kerčskom moste. To je ale jedno, nie o tom som chcel.

Putin síce akože bol na fronte tento týždeň, len ako od dementného ruského národa nemôžme čakať ani len to, aby zostrihali video do správneho formátu. Takže Putin vytiahol darčeky pre vojakov (nie muníciu, lieky alebo topánky správnej a hlavne rovnakej veľkosti, pravoslávnu ikonu!) a slávnostne ich predal veteránom.

Lenže... zaželal im všetko dobré k blížiacej sa Veľkej noci! Video bolo staré niekoľko týždňov, predpokladám, že zhruba dva. Pustili ho síce oneskorene, ale dementi ani nedokázali onú scénu vystrihnúť, resp. Putin II. je tak tupý, že si neuvedomil, že Veľká noc podľa propagandistického kalendára ešte len bude (rovnako ako štyri dni onej špeciálnej vojenskej operácie za posledných 14 mesiacov ešte neskončili).

Pri Puťkovi ešte zostaneme. Ikona s jeho hnusným ksichtom začala chodiť ruským vojakom na front. Áno, vojnový zločinec, kriminálnik, najväčší vojnový štváč 21. storočia, sa začal štylizovať do pózy kresťanského svätca (treba priznať, že hypoteticky o tom nevedel a bez jeho vedomia to urobil niekto z jeho pätolizačov). Putin je známy tým, že ako agent KGB sa nevedel pred kamerami prežehnať (pravoslávni to robia podľa mojej pravoslávnej kamarátky a klientky akosi obrátene, len mi nepovedala, či nohou po hrudi, rukou na chrbte alebo kríž je dole hlavou ako logo kapely Mayhem).

Možnože sa čoskoro dožijeme aj toho, že Putinova podobizeň bude zdobiť moskovské betlehemčeky. „Mami, odkedy je v Betleheme vedľa somárika a kravičky aj opička?“ „To nie je opička, Ivanko. A zajtra v jasličkách nechoď blízko okna.“

Ešte mi zapracovala fantázia a predstavil som si Věstonickú Venušu s Putinovým portrétom. Akurát, že pri takej zrúde by ste nevedeli, čo je predok a čo zadok.

 

6.           V Čechách demonštrujú proti biede. Vibrátorom.

Aj bratia Česi majú svoju populáciu dezolátov. Kým tam tupovoličskej scéne vládne Babišovho hnutie ANO, teda český ekvivalent slovenskej ficovskej mafie, ultra časť spektra ovláda oponent cudzích rás a národov, Japonec Pitomio Okamura. Nuž, sme príliš zbratané národy. U nás napríklad proti imigrantom zo Sýrie protestoval podpredseda slovenských komunistov a imigrant zo Sýrie, Džalal Sulejman). Spoločným menovateľom SR aj CZ dezolátov je to, že síce vedia, čo nechcú, ale nevedia, čo chcú. Niečo ako žena pred krámami, ale tá to má iba dva dni a čokoláda to vyžehlí. Ešte jeden erotický postreh: keď je žena pannou a vyspí sa s chlapom, zrazu pannou prestane byť, či chce alebo nechce. Dezoláti oboch krajín síce sú jasnými extrémistami a netaja sa tým, nozrazu, keď im zaštrngáte putami, zrazu nie sú. Transformácia ako pri motýľovi.

V Prahe dezo-spektrum (© Ján Valchár) zvolalo demonštráciu proti biede. Človek musí uznať, že situácia s dnešnou infláciou a cenami energií nie je dobrá a ľahká, ostatne, ja na svojom biznise cítim drsný prepad už celý rok. Lenže ja na rozdiel od dezolátov vnímam, že prudké zhoršenie nastalo PO ruskom útoku na Ukrajinu, nie po zvolení Fialu, Sulíka, Čaputovej alebo po narodeninách Džordža Šoroša. Keď mi sused Jožo zapáli pole, za neúrodu nebudem obviňovať susedku Anču z druhého domu. Ale pozor, to je logika, s tým na dezolé nechoďte, oni majú vlastný svet a preto sú schopní na proteste proti biede bojovať proti... NATO. Áno, akonáhle by sme totižto vystúpili z NATO, v Tescu by zlacnela nielen treska a rožky, ale aj Krušovice a lacné Bororo za päť Eur v akcii. Logicky, né?

Ja teda neviem, ale keďže zdražovanie a inflácia koreluje s rusko-ukrajinskou vojnou, nejako by som kukal po ruskej ambasáde a protestoval tam. Samozrejme, retardovaných 30% populácie sa na toto nezmôže, pretože demokracia je preto dobrá, pretože slobodne môžete protestovať proti nej, kým vo vašej vymodlenej totalite by ste skončili buď v uránovej bani, gulagu, plynovej komore alebo všetko naraz. Takže Česi z kategórie primátov, ktorým evolúcia skončila niekde pred 50 miliónmi rokmi, vyšli do ulíc. Zabudnime nato, že ich organizátor Reichl sľuboval 200.000 demonštrujúcich (Reichle, ty tupelo, čo si myslíš, že Pendolino ti zvezie do Práglu celé Brno?) a dostal menej ako desať tisíc. Zabudnite nato, že to mala byť slušná demonštrácia proti biede a každé heslo bolo proti US, proti Fialovi a proti EÚ a Ukrajine. ani cek o tom, že treba napríklad otvoriť voľný trh, znížiť dane, zredukovať štátnu byrokraciu či pritiahnuť investície. Nie, vivat Putin, keď to tak môžem parafrázovať. Na jednom videu sa chalani pochlapili a poslali medzi poloopice štáb. Pýtali sa, že čo vlastne protestujúci chcú – nedozvedeli sa to, pokiaľ teda nerátam tupé výgrcky inteligenčne zjavne podpivničeného chlapíka v okuliaroch (7:00 minúta). Približne na rovnakej úrovni bude dezolát s vibrátorom v ruke, ktorý prišiel protestovať proti biede. „Síce sa viac nenajem, ale aspoň sa dobre pojebem, čó?“ Zhruba tak.

Čo ma zaráža je tá nekonečná neoriginalita debilkov na videu: „Je to tajné, ale ja o tom viem,“ prípadne „Oni na Hradčanoch zato môžu, ale vlastne zato nemôžu, lebo za nimi je Európska únia, ale v podstate za ňou je USA a tí zato môžu. Ale keďže je aj za USA ešte niekto tajomný, tak v podstate áno, on zato môže, lebo veď on môže za USA, a teda aj za EÚ, a teda aj za českú vládu. A toho tajomného nepoznám, ale viem, že je!“ Geniálne...

„Navaril si deťom jedlo, ocino?“

„Navaril. Teda nechcelo sa mi variť, tak že ideme do reštiky. Teda chcel som im kúpiť v reštike obed, ale potom mi napadlo, že pôjdem do mäsiarstva a kúpim im salámu. Lenže potom som sa rozhodol, že mäso je drahé a radšej pôjdem kúpiť rožky do pekárne. Ale keďže pred pekárňou je krčma, vrazil som si štyri poldecáky tuzemáku a tri veľké pivá. Takže áno, deti by mali byť rozhodne najedené.“

Len ako post scriptum: Na českých diskusiách som sa pobavil na jednom komentáre dezoláta, ktorý hovoril, že už dlho si nedokázal kúpiť normálne jedlo a že vlastne sa za Fialovej vlády sa jeho životná úroveň prepadla veľmi hlboko. (internet aj počítač, na ktorom to písal, asi našiel rásť na strome).

Týpek mu odvetil: „A skoušel jste pracovat?“

Trefné.

 

7.           Drobnosti a novinky

Zachvatčiky sťahujú kolaborantov zo Záporožskej oblasti. Niečo podobné sa tu už zjavilo, ale asi to graduje. Presun má byť na Krym alebo do jeho blízkosti.

 

Ukrajina dostala konečne systémy Patriot. Budú rozmiestnené popri útočiacich jednotkách (preto sa na ňu čakalo doteraz?).

 

EÚ bude vykrývať štátom rozdiely v cenách obilia. Tie vznikli pretlakom ukrajinského zbožia. Nemám rád dotácie akéhokoľvek druhu, no teraz som OK.

 

 

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  27 809x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu