reklama

Ukraine strikes back (nedospelá ofenzíva)

Je pondelok, čas porád a nových blogov. Zhrnutie posledného víkendu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

1.           Ukraine strikes back (trošku)

Dnes ráno som prišiel neskoro do kanclu, pretože mi trochu zabralo zhrnutie vlogov a textov od mojich obľúbených autorov. Najprv som si myslel, že ofenzíva, tak dlho odkladaná, konečne začala. Keďže som si dal suchý jún s jednou výnimkou, že sa zlejem do nemoty v deň, kedy Deň D nastane a ZSU prebije línie Zmrdov, tak už som chytil absťák a chcel som si načať vopred pripravenú Tullamorku. Napokon sa nič nekonalo, teda okrem rannej erekcie, že na koľkých frontoch sa to Orkom začalo komplikovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže porade: Ukrajinci na južnom fronte dobyli niekoľko dedín naraz. Aký to kontrast so snahou tých ruských opičákov, ktorí dobýjajú jednu dedinu mesiac, stratia tam polovicu populácie Tatarstanu a pätinu tankov, a reálne aj tak to stratia o týždeň neskôr. Môj obľúbený Denys Davidov uvádza postup zhruba 40 kilometrov západne od Vuhledaru, a to dokonca v dvoch vektoroch. V oboch zaznamenali úspech. Dedina Rivnopil a Novodarivka boli buď obkľúčené alebo dobyté, čo je ešte skoro na upresnenie. Pár kilometrov na východ, prakticky na dostrel, leží ďalšia dedina, Neskučné. Aj tam Ukrajinci postúpili, ale znova vojenské mapy ešte nestihli byť aktualizované. Oblasť je tu dosť rovná a osídlenie riedke, takže ak by ZSU prebili ruské línie naplno, Berdjansk a Azovské more je len 112 kilometrov na juh. Ukrajinci postúpili podľa náznakov z netu o 4 kilometre (čo nemusí byť pravda). Pri tomto tempe by deti na berdjanských školách slávili prvý júl po ukrajinsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Túto časť frontu bránia viaceré jednotky, napríklad 143. motostrelecký batalión, 291. gardový motostrelecký batalión, 111. strelecký batalión, 71. gardový motostrelecký batalión a 131. batalión Doneckej ľudovej republiky. Slovo „gardový“ by malo vyjadrovať trochu nadradenosť daného práporu, teda istú skúsenosť v boji, ale skúsenosť v boji v tejto časti frontu väčšinou značí, že ste buď dva metre pod zemou alebo vo vlastnej tankovej veži rotujete po zemskom orbite. Dám preto ruku do ohňa, že 24. februára minulého roku sa z aktuálnych posádok dala nájsť v uniformách tak štvrtina mužstva, a aj tá má po roku a štvrť cirhózu pečene a samovražedné sklony. Zvyšok sú vojaci ako ja futbalista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalší malý kúsok si Ukrajinci vyrvali od okupantov pár kilometrov na východ od Vuhledaru, severne od Volodymyrivky. Ďalší postup sa tu nejaví. Jedná sa o čosi viac ako dva kilometre štvorcové, čo je územný zisk, aký Rusáci v Bachmute robili tak za mesiac.

Týmto výpočtom ruských neúspechov to nekončí. Ukrajinci dobyli späť kus Bachmutu (!!!), ktorý už síce bol ruským asi dvestokrát, ale vypadá to tak, že v stopercentnom rozsahu nebol v ich rukách nikdy alebo len týždeň. Dobytá časť by sa podľa niektorých zdrojov mala volať Dače, takže asi sa jedná o nejakú chatovú oblasť (tým, že to je na juhozápadnom okraji mesta, by tomu aj naznačovalo). Podľa zdrojov tu ZSU vytlačilo pravidelnú ruskú armádu, ktorej prenechali miesto Wagnerovci Jevgenija Prigožina. Nastalo niečo, čo sa dalo predpokladať každému okrem dezolátov, teda že ruská armáda stojí za hovno a že akonáhle Wagnerovci ustúpili z krvavo nadobudnutých pozícií, ďaleko lepšie vyzbrojená, vycvičená, skúsenejšia a hlavne morálne silnejšia ukrajinská armáda si urobila z druhej armiji mira rohožku v rozpätí pár hodín. Niežeby boli zisky prevratné, ale 50.000 ruských slnečníc sa musí obracať v hrobe, až gýčové vence nadskakujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri Bachmute sa ešte chvíľku zdržíme. Čečenci prevelení k mestu ako vždy museli povzbudiť svoje egá a ukázať svoje hrdinské činy celému svetu. Tentokrát nestrieľali slepými nábojmi do korún stromov ako v predchádzajúcich videách, ale museli zavesiť na TikTok, že už majú vodičské preukazy a že dokážu zaradiť rýchlosť bez zaškrípania prevodovky. Aha, a ešte to, že dokážu trafiť do tunela. Pretože presne toto nafilmovali, pričom ale celému svetu v zhruba minútovom videu ukázali, že ruská armáda pri Bachmute využíva utajené tunely na zásobovanie svojich jednotiek. Tunel to nie je jeden priamy ako niekde na Branisku, skôr by som povedal, že je to systém tunelov a skladov, ktorými presúvajú materiál v množstvách rádovo desiatky ton denne (zjavne sa tu hýbu tucty veľkých nákladiakov).

Ukrajinci už vchod aj východ tunelov geolokovali, takže predpokladám, že Shadow Storm pošle za Allahom niekoľko čečenských hrdinov. Bude to malá strata pre ruskú armádu, ale veľká strata pre TikTok. Za sprostosť sa proste trestá.

A ešte raz zostaneme pri Bachmute: Prigožinovci zajali týpka, ktorý údajne dal strieľať po jeho jednotkách. Chlapík je z pravidelnej ruskej armády, má dochrámaný nos a priznáva sa, že to urobil v opitosti. Čin mal spáchať už pred pár mesiacmi Týpek má už pomerne vysokú hodnosť, je podplukovníkom, takže nejde o bežného gadža niekde pri kanóne, ktorý v živote nestrieľal a preto trafil pánubohu (Prigožinovi) do okien.

Celé mi to trochu smrdí. K incidentu malo dôjsť pred mesiacom a Prigožin s videom vyrukoval až teraz. Buď teda opitého podplukovníka naháňali po poliach doteraz, alebo z neho doteraz vytrieskavali priznanie (to by som sa priznal aj k vražde Cyrila a Metoda) alebo je to vymyslená blbosť, Wagnerovci zajali nevinného podplukovníka, zmlátili ho jak žito a on sa proste priznal, aby Prigožin mal politický bod. Niežeby mi ho bolo ľúto, ale na druhej strane je to zjavná nefér hra a ďalšie polienko pod Prigožinov kotol.

Mimochodom, podplukovník Venevitin je vraj známe to kvietko v ruskej armáde a už stihol byť nahlásený viacerými jednotkami aj vojakmi. Takže vážne mi ho nie je ľúto. Napriek tomu všetkému predstavte si armádu, kde trestanci s ilegálnej súkromnej polovojenskej skupiny normálne zatknú podplukovníka pravidelnej armády a vojnového veterána, stlčú ho jak Andreja Danka gramatika a hotovo, dajte to na web. Rusko je skrátka krajinou neobmedzených nemožností a tak to asi zostane.

K „severnému frontu:“ Neďaleko Svatového Ukrajina prerazila Zmrdov a postúpila o 400 metrov za jeden deň. V tomto vektore je vzdialenosť po ruské hranice najväčšia na celom fronte, 150 km na východ, takže takýmto tempom by to trvalo až do Vianoc, no ale nie je to aj tak potešujúce?

No a poďme na posledný front! Ten je najzaujímavejší a presne na tomto príklade vidieť, ako nejasné správy z bojiska často sú. V piatok som písal o tom, ako Slobodní Rusi prepadli mesto Šebekino, teda štyridsaťtisícové mesto tesne naproti Charkovu a ako ich Rusi nakoniec vytlačili naspäť na ukrajinské územie. (Zotročení) Rusi tvrdili, že Slobodní mali dosť zásadné straty, čo mimochodom tvrdili aj týždeň predtým pri Grajovorone, hoci kvôli tomu si museli vymýšľať zničené Hummery a čísla zjavne cucali z prsta.

Lenže prešiel víkend a v okolí Šebekina nielenže sa neprestalo bojovať, v Šebekine a okolí sa bojuje furt a stále. Slobodní prešli hranice dokonca na viacerých miestach a obsadili niekoľko dedín, prednostne Novu Tavolžanku a Murom. A ako je typické pre otrokov, mesto síce akože oslobodili už v piatok, ale celú sobotu a nedeľu oblasť zasypávali kanonádou a dokonca sa vyrojili videá, kde (zotročení) Rusi kydajú na samotné Šebekino biely fosfor (niekde sa zjavila informácia, že to nie je fosfor ale čosi iné, ale presná informácia sa asi tak skoro nezjaví). Miestni obyvatelia sa sťažujú, ako je to možné, že im niekto robí bobenko, na čom sa ja len škodoradostne uškŕňam a želám im veľa podobných zážitkov.

Slobodní zajali v lokalite niekoľko ruských vojakov. Odkázali guvernérovi Belhorodskej oblasti, že ich prepustia na stretnutí priamo s ním. Geroj odmietol, takže vojaci asi idú do ukrajinských zajateckých táborov (po ukrajinsky v plen). Dnes sa objavili správy o tom, že to nemal byť guvernér oblasti ale starosta mesta, na čom ale nezáleží (len pre info). Na čom záleží, že guvernérovi/starostovi ponúkli vyjednávať o vydaní ruských vojakov, čo dotyčný odmietol so slovami, že nebude vyjednávať o vydaní vojakov, lebo Slobodní majú v zajatí ruských vojakov. Nepodarilo sa mi zistiť, že keby Slobodní Rusi ruských vojakov NEMALI v zajatí, či by guvernér/starosta o vydaní nezajatých vojakov bol ochotný vyjednávať. Logika taká, že nebudem sa baviť o rozvode s manželkou preto, pretože som ženatý. Ak by som ale bol single, v kľude by som pred rozvodové konanie išiel.

Tak či tak je situácia na mieste pre Rusákov asi veľmi zúfalá, lebo na obranu hraníc sa prihlásil Jevgenij Prigožin a zvyšky jeho kriminálnej armády, a dokonca aj Kadyrov. Ramzan tvrdí, že na obranu belhorodských hraníc má vyčlenených 70.000 vojakov z Kaukazu, len zabudol upresniť, koľko z nich chcípne pri postovaní videí na TikTok a koľko reálne dorazí do Belhorodu (reálne počty Kozomrdov schopných nasadenia na fronte je niekde okolo dvoch-troch tisícok, čiže tak štyri dni ukrajinských útokov. Ozaj, keď chcípne etnický Rus, vyrastie slnečnica, keď chcípne Čečenec, narastie čo, chlpatý kaktus?). Posila vo forme Čečencov by bola akiste pre miestnych obyvateľov vítaná, pretože za tri dni bojov miestne ruské oddiely vyrabovali desiatky obchodov a civilných budov, takže v tomto už je ruská norma splnená, zostáva len vyznásilňovať všetko čo sa hýbe a nemečí ako koza. Na to by tu boli zasa experti z Grozného s dlhoročnými skúsenosťami.

Takže ako vidíme, russkij mir konečne dorazil už aj do Ruska. Zostáva dúfať, že miestnym obyvateľom nezmiznú splachovacie záchody a bojlery, ak by aj áno, zvalia to akiste na Ukrajincov, že vraj si len vracajú, čo im zmizlo.

Len pre informáciu, webom preletela informácia, že oslobodzovanie Šebekina a okolia sa osobne zúčastnil sám Gerasimov. Iste, použitie bieleho fosforu na vlastných civilistov, spackanie celej operácie aj rabovanie miestnych bytov by tomu trochu aj zodpovedalo, na druhej strane pri celej akcii chcíplo príliš málo civilistov aj ruských mobikov, takže operáciu pravdepodobne viedol niekto oveľa schopnejší, ale predsa len Rus. Gerasimov mohol byť síce v blízkosti frontu, ale na vzdialenosť troch Putinových stolov (poldruha svetelného roku). Možno bude nejaké video, kde sa Gerasimov vykláňa z helikoptéry a n niekoho huláka; potom sa to lokalizuje na predmestie Moskvy alebo čo.

A ešte jedna aktualizácia: v Belhorodskej ofenzíve sa objavili poľskí dobrovoľníci, ktorí tam zajali jeden ruský stroj a urobili tam veľké haló. Sa mi páči, ako to teraz budú Zmrdi vysvetľovať svojim ovečkám. Oni pri svojej nekonečnej ruskej tuposti budú schopní aj vyvolávať akciu k druhej Katynke, čím ju ako vždy nechtiac priznajú.

Len prosím nedodávajte Moskve zbrane a muníciu. Som totižto zásadne proti zbytočnému predlžovaniu konfliktu, tzv. chcimír.

 

2.           Drobnosti zo sveta

Dnes máme len dve kapitoly! Nebojte, čoskoro to bude len o tom, koľko štvorcov ruského územia si Ukrajina privlastnila a o tom, koľko sankcií na Kyjev nezavedieme. Takže teraz len stručne, nech môžem ísť na pivo (blyať, ešte nemôžem, nezačala ofenzíva).

 

Ruské sily v Záporožskej oblasti nemajú schopnosť odpovedať na ukrajinské ostreľovanie. Vyhlásil to ruský reportér Sladkov s tým, že ZSU už jeho rodných predčilo v kvalite aj kvantite. Keďže útok sa očakáva v tomto smere, je to pre Rusov dobrá správa (hehe).

 

Do americkej lode v Tchajvanskom prielive takmer narazila čínska loď. Posádka americkej lode síce Číňanov upozornili, že môže dôjsť k zrážke, ale Číňania ako inak nereagovali a americkú loď minuli o menej ako je dĺžka samotnej lode. K incidentu došlo len niekoľko dní potom, čo rovnako čínska stíhačka takmer narazila do amerického lietadla v tomto priestore. Nie, Číňania rozhodne neprovokujú, to je len náhoda.

Myslím si, že v čase hrotiacej sa čínskej ekonomiky, kolabujúceho kľúčového partnera (Ruska) a rastúcej nezamestnanosti bude komunista v Číne robiť presne to, čo robil nácko v Kremli – vyvolá konflikt, pri ktorom sa zabudne, že mládež doma je bez roboty, kľúčový stavebný sektor krachuje, Peking falšuje dáta o stave ekonomiky a Západ sťahuje svoje investície preč. Akurát pozor, Macko Pú: nejdeš bojovať so slabou Ukrajinou, ideš do konfliktu s USA. Pri tomto type konfliktu nebude mať nikto dilemu, či nejaké tanky/muníciu/Javeliny/F-16 dodať alebo nedodať. Vietnam, Tchajvan, Japonsko, Južná Kórea, India, stomiliónové Filipíny a dokonca aj Malajzia a Singapur majú Číňanov v zuboch, takže fu, už to vidím, kde bude najbližší čínsky Bachmut...

 

Straty Ukrajiny versus Mordor v Bachmute by mali byť okolo 1:7,5. Predtým sa hovorilo zhruba o pomere 1:7, čo dezoláti chápali naopak, teda sedem mŕtvych Ukrajincov versus jeden Rusák, ale tomu sme verili asi tak ako Borisovi Kollárovi, že to do nej nepustí. Počas najtuhších bojov o mesto, teda od Nového roku vyššie, sa dokonca zjavili správy, že to je päť či menej ku jednej, čo by bolo pre ZSU zlé. Toto je optimistické číslo, hoci ja ako autor sci-fi poviedok by som si vedel predstaviť aj 1: 146.000.000.

 

Švédsko by malo sadnúť s Tureckom za rokovací stôl. Ak všetko dobre dopadne, djävlerne by mohli už čoskoro nasledovať Fínov do NATO. Presne toto určite chcel Putin pred rokom a čosi, keď hovoril o ďalšom nerozširovaní NATO.

 

Ukrajinci stupňujú bombardovanie ruských základní na Kryme, okupovaných južných územiach aj samotnom Rusku. Keďže sa zjavilo video, kde vojaci ukazujú civilistom Pśśśt!, beriem to tak, že ofenzíva už je asi na spadnutie (idem dať tú Tulamórku do chladničky). Šiesteho šiesty je zajtra, kto nevie, čo je to za dátum, nech ide naspäť na základku.

 

Rusi zasiahli letisko na západnej Ukrajine. nezabudli sa tým pochváliť a dodať, že to je ťažký blow pre ZSU. Akurát zabudli povedať, že sa jednalo o verejne známe letisko, kde sa staré lietadlá kanibalizovali na náhradné diely a teda Rusko zničili štyri rozobraté Suchoje 24.

Po škôlkach a nemocniciach už teda bombardujú aj šrotoviská – Kaliňák by mal radosť.

 

V rebríčku krajín s najväčšou infláciou planéty kraľujú tie štáty, ktoré podporujú Rusov. Nebude to náhoda, Putina a jeho zberbu podporujú hlavne diktátorské režimy a tie nie sú známe práve schopnosťou vládnuť rozumne a so sedliackym rozumom.

Len si nechcem predstaviť tú infláciu u nás, keby vládol Fico. Ale nevadí, asi by aj tak za to mohol Sulík/Radičová/Čaputová/Soros.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  230
  •  | 
  • Páči sa:  27 375x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu