reklama

Začal som sa báť o výsledok vojny...

Nie, netrpím grafomániou, len Rusko ma šokuje každý deň viac a viac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

1.           Ukrajinská ofenzíva začne čoskoro

Vonku je jar, takže ja som schoval svoj starý dobrý zimný kabát, vytiahol som si kabátik s výstrihom ako Dollly Buster – no azrovna  moselo nakotit snahu do pol kona. Takže Putin mal asi pravdu v tom, že túto zimu pomrzneme. Len si pomýlil obdobie.

Na Ukrajine to vyzeralo na plošné dažďové zrážky, čo na druhej strane v tomto počasí bude asi značiť poprašok snehu po celej krajine. Na spevnenie ciest a polí tak, aby udržali ťažkú vojenskú techniku to rozhodne nevypadá, takže Rusom (furt) aj Ukrajincom (zatiaľ) zostáva len Bachmut a demilitarizácia škôlok a nemocníc.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale Ukrajina prekvapivo rýchlo dostáva zbrane. Je jasné, že dokonca aj nominálni slovanskí spojenci (v ruskom preklade: vazali) majú ruský Mordor na háku a celá Európa okrem slovenských dezolátov, Orbána a v istej miere Srbov pochopili, že európsku životnú úroveň nemôžu mať v kombinácii s ruskou cirhózou pečene. Takže už aj Macedónci, teda Slovania, zväčša pravoslávni kresťania, posielajú na Ukrajinu všetko, čo môžu postrádať.

Ako povedal Jevgenij Prigožin, čoskoro prejdú ZSU do protiútoku a ruská armáda dostane totálne na frak. Wagnerovci zredukovaní na dobýjanie domčekov v Bachmute a preriedení ako inteligenčný kvocient priemerného voliča Smeru po piatkovej výplate, nemajú tankové zväzky schopné sa postaviť západným strojom, rovnako ako stíhačky alebo dostatok moderných protitankových ručných zbraní. Myslím si, že také staré RPG-7 sa váľajú v ruských skladoch po tisíckach, otáznym je kvalita a skladovanie týchto relatívne lacných, dnes už však aj málo účinných zariadení. RPG môžu byť devastujúce na dnes hojne omieľané ruské tanky T-54 a T-62, ale na Abrams a Leopard... No nič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako tak sledujem military blogerov, všeobecný konsenzus je, že veľká ukrajinská jarná ofenzíva začne začiatkom apríla. Ale military blogeri hovoria tiež o konci apríla, máji či dokonca júni. Hovorí sa o južnom vektore na Tokmak a Melitopoľ, čo vyzerá tak byť tak logickým vektorom, až som presvedčený, že tým smerom útok nepovedie. ZSU prevádzajú prepady cez Dneper, ničia sklady a veliteľské stanovištia na okupovanom území po tuctoch, likvidujú kolaborantov na juhu vrátane Krymu, takže vyzerá to byť veľmi horúce. Na jednom videu stoja tisícky zhromaždených vojakov s desiatkami ak nie stovkami kusov západnej techniky na poli, v ďalšom Zelenskij hovorí, že ofenzíva nemôže začať, lebo nemajú dosť munície. Z Bachmutu sa sťahujú, nesťahujú, sťahujú, posilňujú. Ak toto nie je brutálnym prejavom veľkej ofenzívy a dezinformačná vojna ako vyšitá, tak neviem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno ste sledovali dokument o Mužovi, ktorí nikdy neexistoval, teda o Williamovi Martinovi, majorovi britskej armáde, vymyslenej persóne, ktorá dokázala ušetriť tisícky spojeneckých vojakov prostým oklamaním Wehrmachtu. Mŕtvolu bezdomovca britská rozviedka obdarila fiktívnym listom s fiktívnym plánom vylodenia Spojencov v Grécku a na Sardínii, hoci reálne sa vylodili na Sicílii. Nemci tento plán zhltli a pri samotnom vylodení na Sicíliu (operácia Husky) zomrelo hanebne málo Spojencov v porovnaní s nemeckými stratami (zhruba 5.000 mŕtvych versus 9.000, Nemci a Taliani mali 130.000 zajatých). Len pre info, pri dobytí celej Sicílie mali Američania a Kanaďania toľko mŕtvych, ako Rusi dosiahnu za pracovný týždeň na Ukrajine (nemôžme zaviesť znova pracovné soboty?).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďaka bezdomovcovi bolo nemecké velenie tak zmätené, že Hitler rátal so spojeneckou ofenzívou tisíc kilometrov na východ. Výsledkom bola dokonalé víťazstvo úplne niekde inde a prevelenie jednotiek Wehrmachtu do Tramtárie, kde sa mohli akurát tak opaľovať, masakrovať civilistov a piť Tsipouro (prečo mi to pripomína Rusov?).

Dnešná mediálna kampaň okolo ofenzívy mi príde ako dokonalá kópia. Áno, nie, idem, nejdem. Mám tanky, ale nemám muníciu. Zhromaždím vojakov tam, ale útok prevediem inde. Super, Šojgu musí mať hemoroidy a Prigožin do rána napíše tisícdvesto nových scenárov, ako ZSU môže previesť svoj útok.

Aj tak si myslím, že sa ráno zobudím, skontrolujem zdroje... a bude ranný sex.

 

2.           Zásobovanie ruských vojsk viazne. Ako vždy

O tragickom zásobovaní mobikov som písal neskutočne veľakrát. Vždy to bolo tak ironické ako sa len dalo, pretože ako niečo dokonale vystihuje russkij mir, tak je to chaos v tak (hypoteticky) natrénovateľnej situácii ako mobilizácia. Nie, mobilizácia nie je každodenným javom ani v tak fašistickej a militantnej zemi akou je Ruská federácia, ale preboha živého, mobilizovali ste formálne 300.000 ľudí, teda jedného Rusa z 500 obyvateľov, a to ¾ roka po začiatku vašej štvordňovej operácie! Moja rodná Brezová má 5.000 obyvateľov, takže neviem si predstaviť ten problém stiahnuť 10 mladých mužov, obliecť ich do maskáčov, dať im výcvik, zbrane, topánky rovnakej veľkosti, karimatku normálnej vojenskej farby namiesto krikľavo fialových civilných z Alzy... Nie, Slováci sú motáci, ale aby som nastúpil ja a deväť ďalších pred odvodovú komisiu a potom za peniaze manželky si kupoval dámske menštruačné tampóny namiesto lekárničky, to je scenár Mr. Beana.

Späť z Kopaníc do Mordoru. Rusko vydalo oficiálnu prosbu pre obyvateľstvo, aby sa poskladalo svojimi autami pre potreby frontu! Putin sľuboval pred pár mesiacmi bielu Ladu pre pozostalých po padlých vojakov, ale asi ešte nevedel, že dobytie Bachmutu by si vyžiadalo postavenie dvadsať nových závodov Lada, takže nielenže biela Lada pozostalým nechodí, ona sa zredukovala na pirohy, mrazené ryby a kradnuté kožuchy. Teraz nemá nielen na Lada-vdovské dávky, on dokonca nemá ani na Lada-zásobovacie vozidlo. Putin musí doslova žobrať civilnú populáciu o staré Žiguláky!

Ďalšie video ukazuje bojovníkov Rossgvardije, čo som si ja predstavoval ako prednostne vybavované elitné jednotky (formálne elitné, v podstate sú to len gangy pouličných bitkárov určených na terorizovanie civilnej populácie), ako žobrú... o všetko. „Potrebujeme uniformy vojenského vzoru, letné topánky, letné spodné prádlo (!), letné ponožky (!), prilby (!), rádiá (asi vysielačky), nepriestrelné vesty, baterky a batérie, nabíjačky, skrutkovače, lopaty (!!!) a vlhčené obrúsky (!!!!).“ Potom štvorica gerojov jednohlasne vyhlási ako členovia divadla Jári Cimrmana: „S vašou pomocou víťazstvo bude naše!“

Ty vole, idem do obchodu kúpiť vlhčené obrúsky a párik fusaklí. S trojicou paklov jedného aj druhého z Drogeria Marktu akiste do dvoch týždňov Rusáci skončia v centre Kyjeva. A keď pribalím šróbovák, Berlín bude ich! (chceli krížový? Možno boli moslimovia, tak radšej mesiačikový). Som hanblivý typ, menštruačné tampóny im osobne kupovať nebudem, v obchode ma totiž poznajú. S mojimi dlhými vlasmi... No nič.

Toto už ani nie je vtipné.

 

3.           Ruské straty, aktualizácia

Podľa nových zdrojov stratili Rusáci (ale vrátane DĽR a LĽR plus žoldnieri) ku koncu marca až 670.000 vojakov. Aktuálne je okolo 170.000 slnečníc, ale pol milióna bolo ranených. Podľa zdroja je 150.000 stále v lazaretoch a 100.000 je zmračených natrvalo, teda sú z nich digitálky, muchotrávky alebo vidia ako kukajú Stevieho Wondera.

Čo sa týka techniky, až 3.600 tankov skončilo na šrot, Rusáci ich stratili alebo prešli do rúk Ukrajiny, rovnako ako 7.000 kusov obrnených transportérov. Tu treba podotknúť, že v týchto stratách je zarátaná paleta modernejších tankov, s ktorými Zmrdi vstupovali do vojny, teda modernejšie T-72, 80, 90. ako som písal v ostatných dňoch, tanky ako T-62 a 64 boli vyťahované neskôr v lete resp. na jeseň, teda ešte asi nestihli vytvoriť nadpolovičnú väčšinu strát na technike. Ruské vedenie najprv chcelo vyrobiť 1.500 kusov tankov ročne (už tento rok, takže za 9 mesiacov), ale napokon sa ukázalo nielen to, že len čo sa týka modernizácie dokážu zvládnuť maximálne sedem kusov mesačne (7*9 je 63 do konca roka, nie 1.500), ale o týždeň neskôr odstavili všetky tri tankové závody pre nedostatok komponentov úplne (včera som omylom písal o Čeljabinskom závode, čo bol omyl, malo sa jednať samozrejme o Nižnij Tagil).

Nové video z Krasnodarského kraja ukazuje obrovský nový cintorín pre Wagnerovcov. Jedná sa o  Gorjači Ključ južne od Krasnodaru, tridsaťtisícové kúpeľné mesto s termálnymi prameňmi. Leží zhruba 150 kilometrov od Kerčského mosta, teda 300 – 400 kilometrov od najbližšej frontovej zóny. Nechápem, prečo si práve toto mesto Wagnerovci vybrali ako miesto pre svoju kafilériu. Od Bachmutu a Soledaru, teda miest s najväčším sitom pre túto smečku hrdlorezov, je to do starého Ruska sto kilometrov a Wagnerovci sú pozberaní z celého Ruska, nedáva teda logiku pochovávať ich kdesi úplne inde, v inom kraji, stovky kilometrov od miesta padnutia. Tak ako tak, cintorín obsahuje zjavne tisícky nových hrobov obložených typickým ruským aziatickým gýčovým útvarom, čo má byť asi veniec kvetov. Na videu žena prechádza pozdĺž cintorína, plače, ľutuje chudákov vrahov a kanibalov, že umreli zbytočne mladí, v plnej sile. Podľa nej umreli v posledných mesiacoch, na prelome 22/23. V tejto oblasti Ruska býva táto časť roku najvlhkejšia, pričom hroby sú nezerodované dažďom, takže tipujem skôr, že väčšina z nich bola navŕšená skôr vo februári a marci.

Podľa videa musím ironicky skonštatovať, že Wagnerovci v Gorjačom Ključi získali zhruba toľko zeme, koľko sa im podarilo dobyť okolo Bachmutu.

Mimochodom, vedenie tohto rezortného mesta odmietlo naďalej prideľovať Wagnerovcom pôdu na cintorín ich zvieratiek, pretože to vraj naruší cestovný ruch, od ktorého sú životne závislými. Wagnerovci okamžite spráskali drsné video, kde sa mimoriadne vulgárne obrátili na vedenie mesta s tým, že ich mŕtvi umreli práve kvôli nim a že prídu na radnicu so zbraňami a potom uvidia. Vedenie ustúpilo a kúpeľné mesto stovky kilometrov od frontu môžu zamorovať zdochliny ruského výkvetu naďalej. Na tomto videu je krásne vidno, že Rus je ako herpes – nechceš ho, on sa ti ale aj tak natlačí.

 

4.           Kadyrov v plnej sile, Putin v plnej sile. Začal som sa báť.

Ramzan Goatfucker Kadyrov nás ohromil od nového roka drastickým prírastkom váhy. Ono na druhej strane... Kozoľub nás prekvapil všetkým možným, mimo iné vyvýšenými podpätkami, dcérou na poste ministerky kultúry, matkou s ocenením od prezidenta (ocenenie bolo vytvorené špeciálne pre ňu), videami, kde ho naháňajú vlastní bodyguardi na autách v kameňolome a on uteká a strieľa do luftu, prekvapil nás aj tým, že svojich neplnoletých synov poslal na front (teda 150 kilometrov od neho, ale to nevadí), že chlapci mali na sebe háby za priemerný ročný ruský plat, potom nás v priamom prenose Ramzan presviedčal o tom, že je v dobrej forme, takže urobil 1,44 periodického kliku (podľa neho desiatky), potom prudko opuchol, čo sa prisúdilo zlyhávajúcim obličkám, čo on odmietol, ale na dôkaz, že má obličky zdravé, ho začal navštevovať špičkový nefrológ z Emirátov, potom sa ukázal ako dve sekundy beží na bežiacom páse, a ako dôkaz toho, že je zdravý, sa objavil pred Putinom s oxymetrom na prste a opuchnutý včelár-alergik po vytáčaní medu. Samozrejme, to nebol oxymeter, negramotný Kadyrov len potreboval high-tech zariadenie na počítanie denných modlitieb (správny moslim sa modlí päťkrát, každý, kto nie je stolárom by to mohol zvládnuť aj pomocou prstov).

No a ďalší gól z dielní Grozného nám Ramzan nahral teraz. Na trávniku mal pripravené činky a náš Rambo nám ich dobrovoľne začal dvíhať. Neviem, či to bolo desaťkrát alebo zasa 1,44 periodických zdvihu, ale podľa všetkého to mala byť riadna váha. Akurát náš negramota zabudol, že zboku na kotúčoch je napísaná hmotnosť a že zdvíhal závratných 80 kg. Nikdy som nechodil do fitnesiek, ale teda mňa neohúril.

Naopak, na videu vidieť, že Ramzan je v dobrej forme (ako poľnohospodársky inžinier by som povedal, že v jatočnej váhe). Neviem, či si tento dement uvedomuje, že čím viac spraví týchto nahraných, predpripravených a tupých videí, tým viac bude jasné, že sa topí v serióznych zdravotných sračkách. Tieto frašky sú samozrejme určené svojim nepriateľom, nie blogerom na sme.sk, ale ja byť slobodný Čečenec, už si brúsim nôž.

A teraz vám dám gól, pri ktorom som sa nevedel prestať dosmiať. Ramzan nie je jediným človekom, ktorému sa v posledných dňoch uľavilo. Dokonca aj Vladimír Putin sa dostal do plnej sily...skoro. pred týždňom sa Putin („Putin“) objavil v Mariupole, podával si tam ručičky s „náhodne“ vyzbieranými ľuďmi (svojou ochrankou v civile), pobehal po meste v aute (v noci, nech nie je z okna vidieť deštrukcia mesta), a všetko bolo OK.

Lenže ako sme si všimli, Putin je chorý, paranoický a panicky sa bojí patogénov. Na vianočných bohoslužbách okolo neho nebola ani noha, pretože paranoia, s ministrami rokuje tak, že sedia dva svetelné roky od neho na konci stola, proste fraška. Teraz sa ale polepšil... a nechal si svojho ministra prisadnúť bližšie. A všimnite si to video (ja som ho kukal asi päťkát a neviem sa dosmiať): najprv ho vyzve, aby si prisadol bližšie. Minister je na smrť vystrašený, prisadne si o trošišišičku bližšie, ale neohrozený jazdec na medveďoch mu pokynie, že ešte kúsok môže...ale už dosť! Minister si poslušne sadne ako mopslík. Scéna začína v 23 minúte. Zabavte sa.

Inak zlé jazyky hovoria, že vojna na Ukrajine začala preto, aby sa ten stôl vošiel v jednom kuse.

Keď už je Putin takýto geroj a Ramzan taký Rambo, začal som sa o výsledok vojny báť.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  27 017x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu