reklama

Zlaté pole slnečníc (200.000, gratulujeme!)

Ukrajina Rusku zostrelila nezostreliteľná Kindžal. Rusko ničilo Patriot. Alebo je to inak?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

1.           Ako zostreliť nezostreliteľnú zbraň

Nikto vám nevie sľúbiť toľko ako ruská propaganda. Úplne dokonale to možno ukázať na zbraniach ruskej armády, ktorým som mimochodom venoval svoj úplne prvý blog. Tanky T-14 Armata sa posúvali naivnej verejnosti ako najlepšie na planéte, až kým nedošlo k priamym vojnovým potýčkam, do ktorých ich Moskva radšej ani neposlala. Stíhačky 5. generácie Suchoj PAKFA sú tak neviditeľné, že ich nevideli ani vlastní tvorcovia. Rôzne iné projekty, ktorých je toľko, že sa v nich človek stráca a ktoré všetky majú spoločné vlastnosti, že sú katastrofálne neúspešné, sa takisto vyparili prvými výstrelmi. No jediným sektorom, kde sa bojové prednosti zatiaľ nedali plnohodnotne overiť, boli jadrové zbrane a niektoré raketové strely. Teda až do posledných dní, kedy došlo k zaujímavým stretom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rusko použilo Kindžal. Tieto tzv. hypersonické strely, ktoré vlastne hypersonickými nikdy neboli a len Rusko sa snažilo samo seba opiť rožkom, sú štandardnými strelami, ktoré sa v armádach používajú s trochou preháňania od druhej svetovej vojny. Rusko ale aj hovno na chodníku pomenuje čokoládou, takže ničím výnimočne zbraňové systémy pomenovalo pompézne ako hypersonická strela. A ešte vyhlásilo, že sú nezostreliteľné.

Lenže nechváľ pivo pred vypitím, meč pred bojom a ženu pred spopolnením. A Kindžal pred tým, ako narazí na takmer 40-ročný americký protivzdušný systém. Nemožné (podľa Rusov) sa stalo pravidelným a za týždeň ukrajinská PVO zostrelila prakticky všetky Kindžaly, ktoré Mordor na Ukrajinu poslal. Nato, že sa jedná o nezostreliteľnú raketu, je sto percent zostrelených kusov vcelku zaujímavé číslo, nemyslíte?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rusko ako vždy vyšlo do protiútoku a keď už nemalo ako zareagovať vojensky, zareagovalo aspoň propagandisticky. Aktuálne vraj zahltilo kyjevskú protilietadlovú obranu a jeden komplet Patriotov zničilo. Naopak, Kyjev ohlásil, že zničil až šesť kusov striel Kindžal a o systém Patriot neprišiel. Kde je pravda? (otázka je čisto rečníckou, na ruskej strane nikdy nie). Ako vždy Rusi nepriniesli nič iné ako tvrdenie. Rovnako ako pri zničených HIMARSoch, ktorých zničili niekoľkonásobne viac ako ich Ukrajina vôbec dostala, nikdy nedali dôkaz o zničení. Toto je vojna, kde Rusi katastrofálne zlyhali vo všetkom, takže akýkoľvek dôkaz alebo náznak úspechu, v kľude aj dobytie holubníku niekde na okraji Bachmutu, by sprevádzali veľkolepé tlačové konferencie a zvýšené promile Dmitrija Medvedeva (ak to vôbec ide). Lenže ako vždy, nič nedokázali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naopak, raketové útoky na Kyjev nezasiahli nič a isté, pomerne malé škody, spôsobili akurát tak trosky rakiet a samotné výbuchy v lufte. Komu v tomto konflikte uveriť? Samozrejme, že veľkohubému ruskému veleniu asi nie. po toľkých skúsenostiach...

Na druhej strane, istý ruský úspech tam je. Podľa zdrojov sa dá usudzovať, že včerajšia noc stála ukrajinskú PVO viac ako 150 miliónov dolárov na raketách. Pre zdevastovanú ukrajinskú ekonomiku ťažký náklad. Avšak rovnaký náklad mala ruská strana, keďže strely Kindžal plus sprievodné drony nie sú v Lidli za dvadsať Euro. Podľa tohto by sa dalo usudzovať, že Rusko by finančne ťahalo za dlhší povraz.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže ako vždy, treba od situácie odstúpiť o krok ďalej. Systémy Patriot pravdepodobne ukrajinská strana nebude platiť, prinajmenšom nie v plnej miere. USA má ekonomiku ďaleko silnejšiu ako Latrinistan, takže vidím to na preťahovanie sa o zdroje nie vo forme ruská armáda so svojimi pár Kindžalmi versus ukrajinská PVO, ale skôr americké skoro nekonečné zásoby versus pár ruských Kindžalov. Ako keby sa šéf JRD v Kocuriciach išiel porovnávať ohľadom majetku s Billom Gatesom.

Pýtam sa tiež, čo by sa stalo, keby v Kyjeve jeden Patriot skutočne zhorel. Značilo by to koniec ukrajinskej obrany? Asi nie, dostala by ďalší kus. Platil by to Západ. Nič by sa nestalo, ukrajinská PVO bude takto o mesiac silnejšia a ruská schopnosť zasahovať ukrajinské ciele zasa o značný kus slabšia (dnes už tiež nie je dobrá).

Show must go on (aktualizácia za štvrtok): USA podotkol, že Patriot nebol zničený ale len ľahko poškodený. Zatiaľ sa nezverejnilo čím, vážne to bude asi zlyhanou vlastnou raketou alebo troskami Kindžalu. Druhá aktualizácia znie, že podľa všetkého majú Rusáci vo svojich radoch krtka a hromadný nájazd na Kyjev niekto z Mordoru bonzol Ukrajincom. Tým pádom ZSU presunulo oba komplety (niekde sa píše, že majú až tri komplety) do okolia hlavného mesta, kde zapracovali na jednotku. Tretia aktualizácia znie, že Dmitrij Peskov dosť trápne prezradil (po vyhlásení, že nepriateľský Patriot zničili hromadným náletom Kindžalov), že vlastne až tak veľa Kindžalov nepoužili (rozumej: je nám zasa trápne, že nám naša propagandistická hovadina vyplazila jazyk, takže ako vždy klameme). A ako absolútny bonus tejto frašky je, že okamžite po totálnom neúspechu Kindžalov nad Kyjevom sa do basy dostala trojica vedcov zodpovedných za vývoj. Nie, naše Kindžaly nezlyhali, slúžia perfektne a Biden si určite šprtol do plienok, ale pre istotu postavte konštruktérov k múru!

K tomuto bodu ešte krátka zastávka: za vedcov sa postavila akademická obec Ruskej federácie a ja sa len neskutočne smejem, ako sa dá za rok a necelé tri mesiace rozhádať celý svet, Ukrajina, vlastné vedenie, vlastná populácia, vlastný priemysel, vlastní oligarchovia, vlastní spojenci, vlastní velitelia a teraz už aj vlastný vojensko-priemyselný komplex. A ešte sa k tomu postavíte pred kameru a poviete, že je to vlastne v rámci originálneho plánu. V podstate sú tri možnosti, prečo oní vedátori boli odvedení FSB: buď zavádzali o možnostiach Kindžalov a Putin dostal iné informácie o tom, čo vlastne dokážu (nemyslím si to, o nedostatočných charakteristikách týchto striel vedel celý Západ už roky a od začiatku vojny sa to prízvukovalo nekonečne veľa krát. Inak Putin sa v kľude mohol opýtať aj mňa, telefón by som mu zodvihol a všetko vysvetlil. Ale keď nevolá...). Druhou možnosťou je, že práve títo vedci nejakým spôsobom prezradili Západu, resp. Kyjevu, že sa bude prevádzať spojený útok z troch strán na hlavné mesto. Zasa si to nemyslím, pretože hoci jeden z nich údajne má rodinu na Západe, rozhodne on sám nerozhoduje o plánoch Kremľa alebo konkrétnej jednotky o útokoch na Ukrajinu. On sedí niekde na Sibíri v kancli, rysuje raketové motory a toť vsjo. Šojgu mu rozhodne v noci nevolá „Očuj Váňa, môžeme dneska nacápať tie strely na Kyjev?“ „Jasné Serjóža, z troch strán naraz. Len mi pošli do esemesky, odkiaľ, koľko a kedy pošlete tie Kindžaly. Nič zvláštne, len som zvedavý. Nezabudni mi to poslať aspoň 24 hodín vopred, OK, nech dobre spím.“ Treťou možnosťou je, že zas a znova sklamaný Putin iba bezmocne kope okolo seba. Chcel som rakety popierajúce logiku, mňa to nezaujíma, že sa to nedá alebo že fabrika, ktorá má tie strely vyvíjať je technologicky na úrovni učňovky v USA pred 40 rokmi. Chcem, chcem, chcem!

A ešte jedna aktualizácia: ďalší útok z ruskej strany na Kyjev bol v noci na dnes, podľa správ z 20 striel ZSU zostrelili 19. Rusáci sú proste tak tupí, že oni ten „zničený“ Patriot musia otestovať a zas a znova zistiť, že uverili vlastným klamstvám.

 

2.           V Rusku je všeobecný prepad priemyslu

Viaceré zahraničné spoločnosti s pomocou umelej inteligencie skúmali nepriame dôkazy o výkonnosti ruského priemyslu. Vyšli im zaujímavé čísla (mimochodom, rovnaké čísla vychádzajú ohľadom čínskej ekonomiky, ale o tom dakedy inokedy). Úroveň znečistenia ovzdušia klesá, čo v Rusku počas sankcií a vojny rozhodne nemožno pripísať na rováš záujmu o ekológiu a dovozu filtrov na komíny. Stavebný sektor stráda, neuveriteľné zmeny sú v záznamoch o vyhľadávaní na Googli ohľadom hľadanie práce a spol. Inými slovami, všetko ukazuje nato, že Rusko skrz naskrz utápa svoje hospodárstvo vo vojne, čo je ale horšie, bez nádeje na zmenu (pre info, u nás bolo za krízy zavedené to nešťastné šrotovné, ktoré síce ako také bolo hovadinou, ale krátkodobý prepad v automotive vyžehlilo; potom sa ekonomika rozbehla a na šrotovné a dočasný prepad produkcie sa zabudlo). Prepad jedného sektora má väčšinou negatívny vplyv aj na ostatné, všimnime si napríklad prepad všetkých sektorov na Gemeri hneď nato, ako sa tam rozpadol metalurgický priemysel. Vyzerá to na dobrý otras v celom hospodárstve ako takom, ktorý, ako som už niekoľkokrát písal, bude umocnený katastrofálnymi stratami na mladých, práceschopných mužoch na fronte Ukrajiny a útekom mladých ľudí mimo Federáciu. Chcem vidieť tie fukoty, keď začne v Rusku kolabovať bankový sektor – tam už bude špirála asi nezastaviteľná.

Rusko napriek tomu tvrdí, že rast HDP tento rok bude okolo 1,2%. Čerstvé „priznania“ z Ruska však už hovoria o prepade o necelé percento, v praxi to bude určite oveľa horšie. Rusko ale ani takéto priznanie nedokáže urobiť chlapsky, preto v televízii ukázali rastovú krivku s podtitulkom „Prepad HDP o 0,9%.“ Niečo ako v klimatológii, kde sa ukázal pokles teplôt po začiatku tisícročia a otitulkované to bolo „negatívny rast.“

Už len očakávam ten nápis „Na Ukrajine postupujeme čelom vzad!“

 

3.           Povstalci v Rusku vystrkujú rožky

Zjavilo sa video, kde slobodní Rusi maskovaní v uniformách, plne vyzbrojení a s prekrytými tvárami sa vyhrážajú, že povstanú proti Putinovi a jeho poskokom akonáhle dostanú z Ukrajiny príkaz. Podľa ich slov je ich niekoľko desaťtisícok.

Má to dva efekty: Rusko si nebude isté svojimi vlastnými územiami. FSB a iné bezpečnostné zložky budú musieť dohliadať na svoje objekty o to paranoickejšie, budú väčšie represálie, pritom ak je počet povstalcov správny, rozhodne nebudú môcť odhaliť ani len zlomok z nich. Paranoia je jednou z najväčších chorôb Ruska, takže sa teším nato, ako sa jednotliví ministri, oligarchovia a velitelia budú obviňovať navzájom. Nejedná sa o to ČI ale KEDY sa ruská paranoia prejaví až v takejto extrémnej forme.

A aby toho nebolo málo, povstalci sa prejavujú už dlhodobo. Aktuálne vykoľajili „vlak s obilím“ na Kryme, pričom odpísali kľúčovú vlakovú linku polostrova. Úvodzovky som použil preto, pretože na mieste sú údajne počuť výbuchy, takže obilie asi nebolo obilím, ale jednalo sa o zásielku vojenského materiálu na front.

Mimochodom, hrozne sa teším na hodinu ofenzívy. Skryté povstalecké bunky po celom kraji, ale hlavne na okupovaných teritóriách a okolo, spravia takýchto útokov stovky v prvé dni. Ruská logistika, katastrofálna celé dekády a oslabená HIMARSami, spadnutým mostom na Kerč a riedkymi železnicami v oblasti, skolabuje. A s ňou armáda.

 

4.           Malé guličky veľkých ruských filciek

Poslanec napíše status na Facebook a potom sa bráni, že nevie pustiť počítač. Druhý poslanec všade rozdáva šeky na 1488 Eur a je to len sakramentská náhoda, pretože on ako rozhodne-nie-nácko (s eshopom, kde zásadne boli 18%, 14% a 88% zľavy na sporný obsah) roooozhodne nemohol vedieť, že také číslo má aj iný ako numerický význam. Zbabelosť proruských výgrckov je nekonečná, rozhodne ako ich trápnosť. V princípe mi nevadí až tak, že týpci majú niekde hákový kríž alebo portrét Adolfa, ale to, že potom-nevedia-netušia-čože?-to-aj-takto-má-význam? Kedysi sme mali v škole takého exota, ktorý urobil prúser veľmi často, ale po načapaní nikdy nevedel, že pyrotechnika do školy nepatri, kvetináče sa neobracajú hore nohami a sukne dievčatám sa sťahovať nemajú.

No a teraz aj bratia Česi majú podobní prípad. Málokedy viete človeka posúdiť podľa tváre (hoci pri voličoch Kotliet a Miňovcov je to normálne že lakmusový papierik). Ruský chcimír a nácek Jakub Jašek sa na promierovej demonštrácii v marci uprostred Prahy zjavil s ruským nacistickým Z na ruksaku a nášivkou Wagnerovcov. Priniesť si na promierovú demonštráciu znak ruského SS je diagnóza sama o sebe, ale nemôžme od voličov Okamuru, Reichla a spol. čakať IQ vyššie ako percento alkoholu v nealko pive.

Ten dement to ale urobil údajne dvakrát, hoci raz mal podmienku. Vyhováral sa, že nevedel. „Pán vodič, pred mesiacom sme vám dali pokutu za pásy, pred týždňom znovu a teraz ste si ich nezapol do tretice. Čo nám nato poviete?“

„Čože, ja mám v aute nejaké pásy?“

Jakub Jašek asi dostane podmienku, dostal 12.000 Kč pokuty a zákaz jazdiť do Prahy na jeden rok. A ja mám ambivalentný pocit: na jednej strane mu to želám. Na druhej strane som naštvaný, pretože ako krásne by sa nám mohli zaľudniť naše väzenia, keby za podobné prejavy nacizmu, schvaľovania genocídy a rôznych pofidérnych režimov dostávali slovenskí dezoláti primerané tresty automaticky? Viete o aký komediálny seriál sme ochudobnení? Koľko slovenskej svoloče by zrazu nevedelo, neznalo, neumělo, nemalo doma internet ani elektriku a v čase písania oných nenávistných statusov malo zlomené ruky? Dokonalým opakom je Michail Kriger, ktorý za kritiku Ruska v tejto vojne dostal 9 rokov nepodmienečne. Na nervy všetkým chujlom okolo neho zaspieval Červona kalina, ukrajinskú národnú pieseň. Väčší kontrast medzi zbabelými kolaborantskými filckami a Krigerom ani nemôže byť.

Pre všetkých dezolátov: pri najbližšej návšteve WC si prosím sadnite, státie pri pisoáre je vzhľadom na vašu výbavu úplne zbytočné.

Na pobavenie pridávam pár hlášok od diskutujúcich: „Koľko má zubov a koľko exekúcií?“

„12.000 Kč pokuta? To zasa bude exekúcií a dlhových pascí kvôli Fialovej vláde.“

„Lobotóm už na prvý pohľad.“

„Tuposť by nemala byť poľahčujúcou okolnosťou.“

„Tak OK, do Prahy teda rok jazdiť nebudem, ale kde mám preboha vziať 12.000 korún?“

„Netrestať, liečiť!“

„Koncentrovaný chlap.“

„Nášivka Z a nášivka Wagnerovcov: mohol tvrdiť, že jeho bývalá priateľka je Zuzana Wagnerová a takto si ju pripomína.“ „Neblázni, kde by on zohnal frajerku?“

„Vyzerá tak trochuako...no, povedzme že chudák.“

„Nabudúce nech použije hakenkreuz, že sa dal k budhmizmu. Tam stačí len dodržať smer rotácie.“

A ultradezolát sa predviedol: „Zavrú ma aj zato, že mám na fľaši znak Z ako recyklácie?“

 

5.           200.000 slnečníc.

Zaspievajme si spolu krásnu pieseň.

(Keďže je už štvrtok, reálne je 201.100. Včera Ukrajinci zničili Rusákom až 32 delostreleckých systémov, takže ofenzíva asi bude jednoduchšia.

 

P.S. Zajtra dodám aj obrazovú prílohu z oslavy.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  230
  •  | 
  • Páči sa:  27 374x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu