reklama

Mám zdravý sedliacky rozum ?

Namýšľam si, že mám zdravý sedliacky rozum. Používam logiku. Ale akosi mi do tej mojej sedáckej gebule nejde, ako chcú riešiť krízu. Finančnú ? Ekonomickú ? Krízu dôvery ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (61)

Dá sa to vôbec rozdeliť ? Nebudem tu rozoberať príčiny krízy. Nemám na to glejt. Aj keď si myslím, že práve tí, čo na to glejt majú (a je jedno, či ho získali v Oxforde alebo na Ekonomickej univerzite), práve tú zdravú sedliacku logiku sa tam používať nenaučili.

Ako hospodáril dobrý, ale už neexistujúci sedliak? Nuž – mal gazdovstvo. Základom dobrého sedliaka boli polia a role. Ak dačo ušetril, kupoval polia. Nie preto, aby si užil. Naopak, viedlo to ešte k väčšej lopote. Ale dávalo mu to istotu. Sedliačik mal aj dajaké tie kravičky, pár koní, maštale, chlievy, pluh ... (teda výrobné prostriedky v súkromnom vlastníctve, ku ktoým mal hlboký citový vzťah).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a mal ešte dačo. Tú tvrdú drinu od skorého rána do noci. Mal rodinu. Ale i susedov – ďalších gazdov, ktorí keď bolo treba, pomohli.

Dobrý sedliak majetok neprepil, neprehajdákal. Zveľadoval ho. Šetril. Pokazené a zodraté náradie nevyhadzoval, ale odniesol kováčovi na opravu. Gazdiná pre pierko cez ploty skákala. Dobrý hospodár sa vzdelával. Pýtal sa suseda, od čoho mu prasiatko pekne priberá, čítal almanachy. Najstarší syn preberal gazdovstvo. Mladšieho poslal do škôl. Dcéram pripravoval výbavu, aby sa dobre vydali.  Ak sa dostal do potiaží (neúroda, a pod), tak sa musel uskromniť.

Preto mi celé to riešenie hospodárskej krízy vo svete i u nás pripadá nelogické. Ba naopak, tak by postupoval len ten najhorší lajdák.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z pohľadu dobrého sedliaka akoby nás teraz nabádali, aby sme pili, lebo inak skrachuje krčmár. Aby sa zlomená motyka vyhodila, aby zarobil kováč viac na novej. Aby sme sa zbavili aspoň jednej kravy, lebo mlieko sa len ťažko predáva. Nech si zarobí aj sedliačik z Francúzska.

Remesiel a výrobkov je vo svete veľa. Často sú podľa dobrého sedliačika hlúpe a zbytočné márnosti. Občas dobrému obchodníkovi neodolá. Dcéra stále domŕza o kašmírový ručník. Kúpi jej. Ale nie, keď je núdza.

Kedy pochopíme, že práve teraz treba veľmi tvrdo drieť a šetriť ? Až keď všetko prepijeme (a potom skrachuje aj ten krčmár)?   Večné pravdy, že páni sa budú mať vždy dobre a politika je panské huncútstvo sa aj teraz potvrdí. Len aby sme si to neuvedomili až vtedy, keď príde exekútor.

Ľubomír Valenčík

Ľubomír Valenčík

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som fyzik, ktorého zaujíma všetko, čo je zaujímavé, nevysvetlené, zvláštne. Viac nájdete na www.hyperion.sk. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu