Organizátori vo svete úspešného gastronomického festivalu môžu spokojne hodnotiť: za 19rokov prišlo do Engadinu viac ako 60 000 fanúšikov , aby si pozreli umenie 173 špičkových kuchárov 31 národností, ktorí varili pre najkrajšie festivalové hotely v celom Hornom Engadine (v mikroregióne, kde sa nachádza samozrejme aj svetoznáme športové stredisko St. Moritz).
Prezident organizácie podujatia Reto Mathis pre denník Bündner Tagblatt povedal, že jubilejného 20. výročia sa zúčastní deväť špičkových kuchárov - Cornelia Poletto, televízna hviezdna kuchárka (ZDF/NDR), Klaus Erfort s 3 Michelin-hviezdami, Alain Solivérės s 2 Michelin-hviezdami, Jean-Georges Klein s 2 Michelin-hviezdami (z Honkongu) , Massimo Bottura s 3 Michelin-hviezdami (z Talianska) a Dieter Koschina, 2 Michelin-hviezdy (z Portugalska), Gert De Mangeleer s 3 Michelin-hviezdami (z Belgicka) a Markus Glocker s 2 Michelin-hviezdami (z USA).
Jubilejná oslava gastronomického sviatku sľubuje prekvapenia aj „štamgastom". Festival sa otvorí jubilejnou „Cocktailparty" v pondelok večer, 28. januára, tentokrát v Kempinski Grand Hoteli, kde na tzv. Gourmet ostrove budú môcť návštevníci osobne sa stretnúť so všetkými „festivalovými" kuchármi. Záverečnú oslavu gurmánskeho pôžitku doplní aj živá hudba.
Podobné Gourmet festivaly organizujú aj ďalšie strediská cestovného ruchu po celom alpskom kantóne Graubünden. Samozrejme, že ten, v St. Moritzi, je najznámejší a vari aj najlákavejší. Zaiste stojí za to pozrieť sa a následne porovnať, či aj ten naše „tatranské" by takéto alebo podobné by niekedy mohli byť.