reklama

Návraty k demokracii

Demokracia je ako strieborná niť vinúca sa po ceste slobody medzi jej pravou a ľavou stranou. Svojimi hodnotami váži dobro a zlo, možné a nemožné, úsmev a úškľabok, vzostup a pád, bezohľadnosť a solidaritu, víťazstvo a prehru, túžbu po moci a pokoru, hrubé a nežné, lásku a nenávisť, svetlo a tmu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Strieborná niť demokracie, hoci v imaginárnom svete univerza nekonečná, v reálnom často prerušovaná a ničená stratou viery v to, či vôbec existuje. Či rozoznáva, váži a delí hodnoty na ich navzájom protistojace veličiny, z ktorých každá má nárok na prejav svojej existencie. Ak sa jedna z protistojacich kvalít prevalí, strieborná niť sa pretrhne a nám nič nezostáva, len znova nájsť jej stratený koniec.

V návratoch k demokracii je etika mocným nástrojom, ktorá hýbe strelkou váhy, na ktorú prikladá svoje každý občan. Jeho rebríček hodnôt je tvrdo skúšaný tými, ktorí sa sami vlastnou silou a či s podporou komunikačných prostriedok - marketing nevynímajúc, predierajú na čelné pozície na ceste slobody.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Návraty k demokracii overujú, či naša etika stojí na systéme uvedomených vlastných hodnôt, alebo len plášťom pohybujúcim sa v smere vetra. Je to čas, ktorý overí dopad našich vlastných slov a prejavov. Čas ukáže, či sme sami sebe prínosom a či sme si vykonali medvediu službu. Len čas rozloží všetko na svoje miesta a bude volať znova po demokracii, ak pravá strana bude aj ľavou alebo ak ľavá sa stane aj pravou.

Nedá mi parafrázovať Carla Gustáva Junga (1875-1961): „Spoza železnej opony sa na vás škľabí vaša vlastná tvár". Je to odkaz pre tých, ktorých nenávisť ničí lásku a túžba po moci sa mení na aroganciu. Že víťazstvo v sebe zároveň ukrýva prehru, úspech neodvratný pád, že nové poznanie vychádza z tmy a že radosť nie je možná bez bolesti.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  193
  •  | 
  • Páči sa:  276x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu