Likér z vlašských orechov

Všimol som si, že v poslednom čase sa na blogu, rozoberá, kde, čo a ako. A tak som sa rozhodoľ troška odľahčiť vážne témy návodom na likér z vlašských orechov, ktorý myslím sa hneď tak nevidí. Ak sa mýlim tak nečítať ;) ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Aj keď na tento návod nieje najlepšie ročné obdobie, verím, že v budúcnu sa možno niekomu bude hodiť. ;)

  • Vlašské orechy v polovičnej zrelosti, keď sa dajú ešte rozkrojiť nožom, rozkrájame aj s vonkajšou zelenou šupkou na polky.

  • Nie počas mliečneho jadra, až keď začínajú jadrá tuhnúť a majú už orechovú chuť.

  • Takto napolené orechy nasypeme do fľaše so širším hrdlom najmenej do 1/3 jej obsahu. Zalejeme liehom 50%, najlepšie domáci ovocný, fľašu vzduchotesne uzavrieme a odstavíme na tmavé miesto. Každé dva týždne potrasieme a premiešame obsah.

  • Po 9-10 týždňoch cez sitko zlejeme obsah, dosladíme cukrom roztopeným vo vriacej vode dosladíme na likérovú chuť množstve asi 1-1,5kg na 5 litrov orechového likéru. Ak by bol likér silný v % môžeme ho ešte rozriediť prevarenou vodou.

Nezabudnite, všetkého veľa škodí. Na záver Vám prídám ako bonus vtip, čo si pamätám ohľadne alkoholu: Príde chlap do obchodu a pýta sa predavačky: ,,Sú tie fľaše likéru čerstvé?" Predavačka: ,,Samozrejme, že áno, prečo?" ... No včera som si kúpil dve fľaše, vypil a viete ako mi bolo zle ;).

Pavel Valuška

Pavel Valuška

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

146 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

275 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu