Aj keď na tento návod nieje najlepšie ročné obdobie, verím, že v budúcnu sa možno niekomu bude hodiť. ;)
Vlašské orechy v polovičnej zrelosti, keď sa dajú ešte rozkrojiť nožom, rozkrájame aj s vonkajšou zelenou šupkou na polky.
Nie počas mliečneho jadra, až keď začínajú jadrá tuhnúť a majú už orechovú chuť.
Takto napolené orechy nasypeme do fľaše so širším hrdlom najmenej do 1/3 jej obsahu. Zalejeme liehom 50%, najlepšie domáci ovocný, fľašu vzduchotesne uzavrieme a odstavíme na tmavé miesto. Každé dva týždne potrasieme a premiešame obsah.
Po 9-10 týždňoch cez sitko zlejeme obsah, dosladíme cukrom roztopeným vo vriacej vode dosladíme na likérovú chuť množstve asi 1-1,5kg na 5 litrov orechového likéru. Ak by bol likér silný v % môžeme ho ešte rozriediť prevarenou vodou.
Nezabudnite, všetkého veľa škodí. Na záver Vám prídám ako bonus vtip, čo si pamätám ohľadne alkoholu: Príde chlap do obchodu a pýta sa predavačky: ,,Sú tie fľaše likéru čerstvé?" Predavačka: ,,Samozrejme, že áno, prečo?" ... No včera som si kúpil dve fľaše, vypil a viete ako mi bolo zle ;).