Likér z vlašských orechov

Všimol som si, že v poslednom čase sa na blogu, rozoberá, kde, čo a ako. A tak som sa rozhodoľ troška odľahčiť vážne témy návodom na likér z vlašských orechov, ktorý myslím sa hneď tak nevidí. Ak sa mýlim tak nečítať ;) ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Aj keď na tento návod nieje najlepšie ročné obdobie, verím, že v budúcnu sa možno niekomu bude hodiť. ;)

  • Vlašské orechy v polovičnej zrelosti, keď sa dajú ešte rozkrojiť nožom, rozkrájame aj s vonkajšou zelenou šupkou na polky.

  • Nie počas mliečneho jadra, až keď začínajú jadrá tuhnúť a majú už orechovú chuť.

  • Takto napolené orechy nasypeme do fľaše so širším hrdlom najmenej do 1/3 jej obsahu. Zalejeme liehom 50%, najlepšie domáci ovocný, fľašu vzduchotesne uzavrieme a odstavíme na tmavé miesto. Každé dva týždne potrasieme a premiešame obsah.

  • Po 9-10 týždňoch cez sitko zlejeme obsah, dosladíme cukrom roztopeným vo vriacej vode dosladíme na likérovú chuť množstve asi 1-1,5kg na 5 litrov orechového likéru. Ak by bol likér silný v % môžeme ho ešte rozriediť prevarenou vodou.

Nezabudnite, všetkého veľa škodí. Na záver Vám prídám ako bonus vtip, čo si pamätám ohľadne alkoholu: Príde chlap do obchodu a pýta sa predavačky: ,,Sú tie fľaše likéru čerstvé?" Predavačka: ,,Samozrejme, že áno, prečo?" ... No včera som si kúpil dve fľaše, vypil a viete ako mi bolo zle ;).

Pavel Valuška

Pavel Valuška

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Róbert Ďurec

Róbert Ďurec

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

6 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Skryť Zatvoriť reklamu