"Na rusnákoch" je maďarská polievka udalosťou dňa, navyše, u nás zaradenou medzi špeciality šéfa kuchyne. Varí sa minimálne v desaťlitrovom hrnci.Skalní lyžiari sa delia na tých, ktorí ju "už mali a dajú si ju zas" a tých, ktorí si ju "dnes už určite dajú."Náš skalný lyžiar Docent Doktor Kandidát Vied si dáva obyčajne krémovú cesnačku s hriankami a parenicou. Dnes však Halászlé neodolateľne rozvoniavali všade kde ste sa pohli a Docent Doktor sa rozhodol, že zapadne do kolektívu. K miske dostal tanier nakrájaného bieleho chleba. Zdvorilo odmietol, vraj k polievkam chlieb nemusí. "Určite?" Zadívala som sa naňho skúmavým pohľadom - veď viem, čo do nich dávam. Tanier s chlebom som nechala pre istotu v pohotovosti na okienku v bufete. O tri minúty bol Docent Doktor Kandidát Vied späť, aj s krvou podliatými očami, kvapkajúcim nosom, bosý /pohodička - vyzul si lyžiarky/ ale vyusmievaný a obdaril nás múdrosťou dňa:"Človek celý život učí iných a sám hlúpy zomrie! ..kde je ten chlieb?" No..a tento svoj bleskový kuchynský príspevok, by som mohla zapražiť receptom na naše"Rusnácke Halázslé":/2litre výbornej polievky, v ktorej stojí lyžica/Varíme s láskou a na hrniec pozitívne vplývame zvlášť pri pridávaní chilli! Dve veľké cibule nakrájam a dozlata opražím na masle. Keď chytia peknú farbu, pridám na kolieska nakrájanú čerstvú feferónku a hrsť čerstvých, na plátky nakrájaných šampiňónov. Na poslednú chvíľu prisypem pol vrecka lahôdkovej červenej papriky, odstavím a chvíľu vychutnávam arómu - za poctivého miešania. Zalejem studenou vodou a vrátim na sporák. Pridám dve hrste koreňovej zeleniny /zeler, mrkva, petržlen/ a povarím 15 minút.Tých 15 minút je tak akurát, aby ste stihli pripraviť mäsko. Zabudnite na to, že dobré Halázslé sú len z kapra, sladkovodných rýb a najmä takých, ktoré nezoženiete, alebo vás finančne zruinujú. Také suroviny potrebujú len kuchári bez fantázie! :)Kúpte si pol kila mrazených Hokov a pol kila kvalitného filé z tresky /kúsok kapra kvôli aróme môže byť tiež, ale skvele ho nahradí mrazená makrela/Ak kúpite mäsko vykostené, nakrájajte ho na kúsky /väčšie/ a vložte do vriacej polievky. Ak kúpite nevykostené ryby, vložte ich do polievky o 5 minút skôr, potom ich vyberiete a vykostíte. Spolu s mäskom pridajte aj pol plechovky nakrájaných paradajok a lyžicu-dve kvalitného leča. Všetko mierne povarte, ale max. 5 minút.Najdôležitejšia fáza je fáza koreniaca. Na tie moje Halászlé musíte prísť ku mne, ale doma môžete experimentovať a skúšať ten správny pomer muškátového orieška, čierneho korenia, kúsočka cesnaku, chilli korenia a ak to bez nej nepôjde, tak aj vegety. A soli.Podávajte horúce, s lyžicou hustej kyslej smotany a čerstvým petržlenom.A zásadne s bielym chlebom. Chápete...s košíkom chleba! :)
Halászlé...
Navarila som dnes Halászlé. Také, ako vždy...také, aké majú naši maškrtníci radi. K pollitrovej miske s dobrotou, si kupujú hneď aj papierové vreckovky.