Halászlé...

Navarila som dnes Halászlé. Také, ako vždy...také, aké majú naši maškrtníci radi. K pollitrovej miske s dobrotou, si kupujú hneď aj papierové vreckovky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

"Na rusnákoch" je maďarská polievka udalosťou dňa, navyše, u nás zaradenou medzi špeciality šéfa kuchyne. Varí sa minimálne v desaťlitrovom hrnci.Skalní lyžiari sa delia na tých, ktorí ju "už mali a dajú si ju zas" a tých, ktorí si ju "dnes už určite dajú."Náš skalný lyžiar Docent Doktor Kandidát Vied si dáva obyčajne krémovú cesnačku s hriankami a parenicou. Dnes však Halászlé neodolateľne rozvoniavali všade kde ste sa pohli a Docent Doktor sa rozhodol, že zapadne do kolektívu. K miske dostal tanier nakrájaného bieleho chleba. Zdvorilo odmietol, vraj k polievkam chlieb nemusí. "Určite?" Zadívala som sa naňho skúmavým pohľadom - veď viem, čo do nich dávam. Tanier s chlebom som nechala pre istotu v pohotovosti na okienku v bufete. O tri minúty bol Docent Doktor Kandidát Vied späť, aj s krvou podliatými očami, kvapkajúcim nosom, bosý /pohodička - vyzul si lyžiarky/ ale vyusmievaný a obdaril nás múdrosťou dňa:"Človek celý život učí iných a sám hlúpy zomrie! ..kde je ten chlieb?" No..a tento svoj bleskový kuchynský príspevok, by som mohla zapražiť receptom na naše"Rusnácke Halázslé":/2litre výbornej polievky, v ktorej stojí lyžica/Varíme s láskou a na hrniec pozitívne vplývame zvlášť pri pridávaní chilli! Dve veľké cibule nakrájam a dozlata opražím na masle. Keď chytia peknú farbu, pridám na kolieska nakrájanú čerstvú feferónku a hrsť čerstvých, na plátky nakrájaných šampiňónov. Na poslednú chvíľu prisypem pol vrecka lahôdkovej červenej papriky, odstavím a chvíľu vychutnávam arómu - za poctivého miešania. Zalejem studenou vodou a vrátim na sporák. Pridám dve hrste koreňovej zeleniny /zeler, mrkva, petržlen/ a povarím 15 minút.Tých 15 minút je tak akurát, aby ste stihli pripraviť mäsko. Zabudnite na to, že dobré Halázslé sú len z kapra, sladkovodných rýb a najmä takých, ktoré nezoženiete, alebo vás finančne zruinujú. Také suroviny potrebujú len kuchári bez fantázie! :)Kúpte si pol kila mrazených Hokov a pol kila kvalitného filé z tresky /kúsok kapra kvôli aróme môže byť tiež, ale skvele ho nahradí mrazená makrela/Ak kúpite mäsko vykostené, nakrájajte ho na kúsky /väčšie/ a vložte do vriacej polievky. Ak kúpite nevykostené ryby, vložte ich do polievky o 5 minút skôr, potom ich vyberiete a vykostíte. Spolu s mäskom pridajte aj pol plechovky nakrájaných paradajok a lyžicu-dve kvalitného leča. Všetko mierne povarte, ale max. 5 minút.Najdôležitejšia fáza je fáza koreniaca. Na tie moje Halászlé musíte prísť ku mne, ale doma môžete experimentovať a skúšať ten správny pomer muškátového orieška, čierneho korenia, kúsočka cesnaku, chilli korenia a ak to bez nej nepôjde, tak aj vegety. A soli.Podávajte horúce, s lyžicou hustej kyslej smotany a čerstvým petržlenom.A zásadne s bielym chlebom. Chápete...s košíkom chleba! :)

Marianna Varjanová

Marianna Varjanová

Bloger 
  • Počet článkov:  57
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek hľadajúci. Pútnik na ceste. Pestrofarebný tvor s očami, ušami a srdcom otvoreným. Prišiel na svet s kritickou dávkou obchodného talentu, čo mu umožnilo živiť sa veľmi príjemne - tým, čo ho baví. V zime sa sánkuje, v lete opaľuje a medzitým má voľno. No dobre, tak nie zas tak úplne voľno - v rokoch 2005-2009 som pracovala aj ako editor domáceho a zahraničného spravodajstva na SME.sk, admin blogov a diskusií sme.sk a projektový manažér staznosti.sme.sk Zoznam autorových rubrík:  Carpe diemNa trh s vlastnou kožou..Na východ od rajaAlter egoCo den /..aneb taky týden/ dal

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu