Obezita a zelenina - bez práce to nepôjde.

Obezita je sviňa. Viem o čom hovorím, akosi sa na mňa prilepila a len veľmi neochotne odchádza. Čo s tým? Treba jesť rozumne. Dnes budeme hovoriť o zelenine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Všetci vieme, že zelenina je zdravá, ale ... nie je poruke. Dnes sa žije rýchlo a zelenina nás trochu brzdí. Napriek tomu, stojí za to pribrzdiť a nájsť si čas a energiu na zdravé jedlo. Zeleninu nekúpite na benzínke, v stánku s rýchlym občerstvením ani v automate. Treba navštíviť "skutočné" potraviny a ani to nestačí. Treba pracovať. Umývať, čistiť, škrabať, rezať, trhať, variť, babrať sa s odpadom ... S keksíkmi je to jednoduchšie, tie stačí otvoriť a zjesť.

Prinášam preto pár tipov, ktoré mi pomáhajú prinútiť sa, aby som mal s mininálnou námahou na jedálničku pravidelne zeleninu.

Cherry paradajky
To sú také tie maličké paradajky. Veľká výhoda je práve v tom, že sú malé. Netreba ich krájať, sú to "jednohubky". Stačí umyť a môžme jesť. Minimum práce naviac.

Mrkva
Tu sa práci nevyhneme, ale predávajú mrkvu ktorá vyzerá akoby "opraná", s tou je práce menej. Kvalitná škrabka dokáže zázraky, mám jednu keramickú obojručnú, očistiť mrkvu trvá pár sekúnd. (Ľaváci určite poznajú ten pocit, že celý svet je naopak. Pri obojručnej šrabke to nehrozí.)

Naklíčená pšenica, mungo, sója ... čokoľvek
Naklíčené semená majú pár výhod oproti inej strave (pár slov o tom napríklad tu), preto ich sem zaraďujem aj keď to vlastne nie je zelenina. Kúpiť sa dá v potravinách (drsňáci si ju naklíčia sami, neskúšal som, neviem), stačí umyť a zjesť. Dôkladné prepláchnutie je v tomto prípade vraj naozaj dôležité.

Mrazená predvarená zelenina
S mrazenou zeleninou treba úplné minimum práce - stačí sáček otvoriť, presypať do misky a strčiť do mikrovlnky. Ja som si obľúbil zmes hrášku, kukurice a nadrobno krájanej mrkvy. Kombinácií je milión, určite si vyberiete.

Reštaurácie a podobne
Tu by to malo byť teoreticky jednoduché. Stačí si objednať a čašník nám to prinesie. Ale čo objednať? Medzi bezmäsitým jedlom nájdeme častokrát len bryndzové halušky so slaninkou a vyprážaný syr so šunkou. V skutočnosti treba zeleninu hladať medzi šalátmi, výber je niekde fajn, inde mizerný, ale aj zlý šalát je stále zdravší ako ten vyprážaný syr. Zo začiatku sa možno budete cítiť divne, keď si objednávate šalát ("veď to nie je skutočné jedlo, čo som nejaká modelka?"), časom to bude úplne v pohode.
Nechcete šalát? Dobrý kompromis je objednať si obľúbené mäso a miesto zamiakov/ryže si ako prílohu vypýtať zeleninu.

Nakupovanie a skladovanie potravín
Snažím sa pri každom nákupe v potravinách zobrať so sebou aj zeleninu. Keď už je doma, tak časom sa nejako zje. Večer niekedy vyberiem z chladničky zeleninu na ďalšie ráno a nechám ju na stole. Za jednu noc sa nepokazí a ráno nie je nepríjemne studená.


Zelenina naozaj vyžaduje kúsok práce naviac. Treba sa premôcť, ráno si privstať, umyť/očistiť/nakrájať a zabaliť so sebou. Akonáhle je zelenina v stave, že sa stačí za ňou natiahnuť a môžte jesť, stáva sa podobne lákavá ako chipsy. Ak ponúknete aj kolegov, ani najväčší mäsožravci neodmietnu.
Neľutujte pár euro na kvalitné nože a škrabku, oplatí sa. Bude sa Vám príjemnejšie pracovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Minulé články:

Týka sa ma obezita?

Výhovorky

Problém s jedením

Obezita a pohyb

Peter Varša

Peter Varša

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Optimista so záujmom o svet okolo :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

226 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu