reklama

Za nepriateľskou líniou

Obec Háj , ako aj iné obce má cintorín , ktorý je stálou súčasťou každej dediny. Tento sa líši statnou sochou , ktorá má pre Hájčanov , ale hlavne pre blízku Zádielsku dolinu veľký význam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Háj

Obec Háj je malá dedinka s prítomnosťou našich dejín. Krásne maľované, staré, drevené domce zdobia aj blízko tečúce Hájske vodopády, ktoré sa samozrejme nevyrovnajú Niagarským vodopádom. Vodopády sa nachádzajú na rôznych miestach, niektoré blízko cesty, iné hlbšie v lese. Pravá malá dedinka Háj spolu so susednou dedinkou Hačava sú pre mňa tzv. žijúci skanzen. Pri obci Háj sa nachádza Turniansky hrad, na ktorý obyvatelia majú úžasný výhľad.

V obci Háj sa okrem iného nachádza 15 metrov vysoká socha anjela, ktorý na prvý pohľad vyzerá, akoby to bol kus poriadného kovu. Opak je však pravdou. Anjel je vytvorený z veľkého kusu polystyrénu potretého sivou hmotou. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Turniansky hrad
Turniansky hrad (zdroj: Bianka Vašenková)

Smerovka

Oddych od civilizácie mi zabezpečili kúpele Štós, kde som si urobila pár fotiek, oboznámila sa s liečebnými procedúrami, povzdychla si nad zasneženými lesami, vypila šálku zeleného čaju a pobrala sa späť do auta. Po dôkladnom uvažovaní a nechcenosti sa vrátiť späť do rušného mesta som sa rozhodla spoznať v tento deň aj niečo iné. Smerovka pre obec Háj, o ktorej som počula hlavne kôli vodopádom mi prišla vhod.

Čo to je ? Prvá otázka, ktorá padla pri uzretí veľkého anjela na cintoríne .Mňa ako antitalent na akčné filmy v prvý moment nenapadlo, žeby sa tu mohlo nátáčať niečo ako americký akčný trhák.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Socha

Už viem ako sa môže cítiť mravec pod mojimi nohami. Socha vo výške 15 metrov je tu postavená vďaka nakrúcaniu amerického trháka na tomto území . Film sa natáčal v neďalekej Zádielskej doline. Na pamiatku k natáčaniu filmu Za nepriateľskou línou sa štáb filmu rozhodol ponechať sochu občanom. Už bolo len na občanoch, v ktorej obci bude socha vystavená. Súťaž o ponechaní sochy vyhrala obec Háj ( o sochu súťažili 3 dediny). Pri soche sa nachádza tabuľka, v ktorej sa ľudia dočítajú niečo o soche a filme. Krásny výhľad na Turčiansky hrad , tiež oživý prostredie. Stojaci anjel má len jedno krídlo, to druhé je položené vedľa neho. Pamiatka na boje z filmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Socha anjela z filmu Za nepriateľskou líniou
Socha anjela z filmu Za nepriateľskou líniou (zdroj: Bianka Vašenková)

Za nepriateľskou líniou ( Behind enemy lines), kde hral Owen Wilson, Gene Heckman, ale aj mnoho slovenských hercov, je poriadne kultový film, ako som sa dozvedela. Výlet som absolvovala v januári, ale film u mňa ešte nebol zhliadnutý. Avšak viem, že hlavnou myšlienkou je vojna o Balkán .

Niečo o filme...
Niečo o filme... (zdroj: Bianka Vašenková)

Vodopády

Blízko k vodopádom som sa bohužiaľ nedostala, pretože zlá obuv a šmykľavé cesty by mohli spôsobiť PN katastrofu. Niektoré z vodopádov možno zhliadnúť aj pri ceste, ale naopak, niekotré sa nachádzajú aj hlbšie v lese. Cestou popri vodopádoch sa dostanete do ďalšej dedinky Hačavy ( ktorá tiež súťažila o anjela). V nej môžte vidieť ešte viac dreveníc s okenicami a vymaľovanými nátermi. Dokonca je tu aj množstvo privatov, kde sa človek môže ubytovať a oddýchnuť si na dlhší čas od civilizácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hor sa na výlet 

Bianka Vašenková

Bianka Vašenková

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som dievča z východného Slovenska , ktoré rado objavuje zákutia jeho domoviny. V prvom rade chcem dokázať , že aj na Slovensku je krásne a v druhom rade chcem sama pre seba pochopiť , kde vlastne žijem . Pochopiť históriu národa , tradície a zvyky. Najnovším trendom u mňa , je objavovanie hradov , hradieb a zámkov. I keď v našom kraji sa objavujú hlavne zrúcaniny takýchto miest , ale aj tie majú svoje čaro. A prečo som tu? ... Chcem aj Vám podsunúť nejaké informácie o zákutiach Slovenska , prípadne tip na menší výlet :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu