reklama

Viac sexu ako krvi - Bathory

Investícia do lístku sa oplatí. I keď sa už popísalo o tomto filme veľa, nedá mi nevyjadriť sa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V sobotu som mala promócie a od priateľa som ako darček dostala lístok do kina. Tak sme si večer dali prechádzku a išli sme sa pozrieť na najdrahší stredoeurópsky film.
Zo začiatku som len sledovala a pomenúvala osoby. Grófa Thurza hral Karel Roden, ktorému negatívna, chamtivá postava neskutočne pristala. Franco Nero opäť žiaril svojimi neskutočnými modrými očami ako kráľ Matiáš. Nežná slovenská kráska, ktorú mnohí poznáme ako doktorku Lauru - Monika Hilmerová, si zahrala negatívnu postavu, a síce grófku Thurzovú, ale i ona bola presvedčivá. Slúžka Lucia, ktorou bola Lucka Vondráčková, bola takým malým slniečkom a svojím detským úsmevom film rozžiarila. Mňa osobne, ale i kamarátky, ktoré film videli, očaril taliansky maliar Merisi - Cavaraggio. Tejto úlohy sa zhostil škótsky herec Hans Mathesson. A napokon Darvuliu, zaujímavú starú čarodejnicu si zahrala Deana Jakubisková.
Film je rozdelený do troch častí. Prvá časť ma veľmi neoslovila, sledovala som, ale akosi ma to nechytalo. Druhá a tretia časť sa mi však postupne dostávali pod kožu a teraz premýšľam, či počkám kým to bude dostupné v predajniach, alebo pôjdem ešte raz do kina.
V prvom rade ma zaujala čistota filmu. Jakubisko nás naučil na skutočne kvalitný obraz, ktorý poznáme už z Perinbaby. Neviem čím to je, nepoznám tajomstvá filmového umenia, ale mnohé slovenské i zahraničné filmy nemajú akýsi jas, čistotu. Neviem to inak pomenovať.
To čo napĺňalo film z informačnej stránky, bolo prelínanie sa života Alžbety, ktorá bola doma a jej muža Františka, ktorý bojoval proti Turkom a Tatárom. Datovanie a udávanie miesta nám okrem legendy o Krvavej grófke oživilo aj poznatky z dejepisu.
Zaujímavý je nový pohľad na Slovenku, ktorá je vraj najznámejšia vo svete. Poznáme ju ako nemilosrdnú vrahyňu panien, ktorá sa za svoje vyčíňanie dostala až do Guinessovej knihy rekordov. Nikdy nebola postavená pred súd, ako dôkazy postačili vymučené priznania slúžok, to z nej spravilo beštiu, ktorá mala zabiť 650 žien. Jakubisko nám ju však predstavuje ako dobrú matku, povedzme lekárku, pretože ošetrovala chorých poddaných, vášnivú milenku ale určite nie nemilosrdnú vrahyňu. Podľa filmu sa svojich skutkov dopúšťala, keď mala halucinácie spôsobené "bláznivými hubami". Keď bola pod ich vplyvom nedokázala rozpoznať sen a skutočnosť, zamieňala si realitu a fantáziu a my sa pozeráme vo filme presne jej očami. Nedokážeme rozoznať čo je skutočné a čo nie. Bol to nepochybne režisérov zámer, ktorý mu perfektne vyšiel.
Prístupnosť filmu je od 15 rokov, ale ja by som s čistým svedomím dala 18. Keď som to povedala mamke, tak sa spýtala, či to bol taký krvák. Nie. Bolo to tak erotické. Raz darmo, sex všetko predá a Jakubiskové filmy sú popretkávané erotikou ako zem červíkmi. Zvonka vidíme kompaktný celok, ale len čo zatneme motykou - samá chodbička, samý červíček. Keby som to stopovala, tak možno každých päť minút sa niekto oddával milostným radovánkam. A tak vidíme množstvo osôb častejšie nahých ako v šatách.
Celé dielo odľahčovali vynálezy mnícha Petra, ktorým bol nezvyčajne seriózny Bolek Polívka. Jeho korčule na kľúčik, ktoré sa v snehu hýbali samé, lyže, akýsi predchodca fotoaparátu, či lampáš, ktorý skôr pripomínal letlampu rozosmial celé, do posledného miesta zaplnené, kino.
Každý kto film videl má ešte niekoľko dní chuť o ňom rozprávať. Každého zaujal, niekoho viac, iného menej. Najprv som si povedala, že by som si to znovu pozrela iba kvôli Merisimu, teda Hansovi. Ale teraz by som si to s veľkou chuťou a pôžitkom pozrela celé, kvôli príbehu, obsadeniu, spracovaniu.



Veronika Ševčíková

Veronika Ševčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Svet je nesmierne prázdny, ak vidíme len vrchy, rieky a mestá. Až keď spoznáme súzvučnú dušu, s ktorou prejdeme hoci aj mlčky životom, celý svet sa premení na kvitnúcu záhradu." Johann Wolfgang Goethe Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu