reklama

Hirošima, moja láska v kontexte znovu prežívania minulosti

Tento text je krátkym zamyslením nad prácou s časom vo filme Hirošima, moja láska od Alaina Resnaisa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

-„V Hirošime si nič nevidela!“

 Úvod filmu prináša zábery z tragédie po výbuchu atómovej bomby v Hirošime. Emočne silná, vizuálne a strihom dokonalá časť doplnená o komentár je zároveň aj najjasnejšou v celom filme, pretože prináša viditeľné fyzické stopy tragédie. Po ňom nastupuje samotné poetické rozprávanie, zamerané nie na príbeh vonkajší, ale na vnútorné prežívanie a následky činov. Ukazuje, akú moc má čas a či vôbec.

-„Zmyslom diela je hľadanie pravdy o živote prostredníctvom znovu prežívania minulosti a jej zachytenie v tvorivom akte.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Takto znie charakteristika knihy Marcela Prousta- Hľadanie strateného času, ktorý je súčasťou cyklickej kompozície, ktorá vyústi do zistenia, že: „stratený čas si možno opäť sprítomniť v prúde vedomia prebudeného spomienkou a pred zabudnutím ho zachrániť umeleckým dielom.“ Na Prousta nadväzovali autori Nového románu, teda aj Marguerite Duras pri tvorbe scenára a aj samotný režisér Alain Resnais.

 Resnais sa odklonil od bežného spôsobu práce s naráciou, začal používať a striedať časové roviny minulosti s prítomnosťou a to bez filmových pomôcok ako napríklad rozostrenie, zahmlenie a pod. ako to bolo predtým vo filme zvykom. Tým si otvoril širšie možnosti na tvorbu metafor a asociácií. Nechal tak divákovi priestor na širšiu predstavivosť. A zároveň vytvoril nový spôsob narábania s časom vo filme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Príkladom je scéna v reštaurácii, kde Francúzka myslela, spomínala, zabúdala na Nemeckého vojaka prostredníctvom Japonského architekta. Zasekla sa hlavná hrdinka v minulosti? Alebo sa len prítomnosť tak opakuje, až jej ju pripomína? A čo scéna, kde si ku nej prisadne cudzí mladík a architekt ju pozoruje? Už na neho zabudla? Už žije v budúcnosti? Život ide predsa ďalej...

 Akty minulosti sú tu zobrazované aj priamym spomínaním hrdinky.

 Dôležitý je tu taktiež strih, ktorý vytvára tiež nové významy. Napríklad v scéne, kde sleduje architekta ako spí a pohybuje rukou je strihnutá so scénou ako vojak umiera a hýbe rukou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Metaforu tvorí už aj samotný úvod v kontraste so zvyškom filmu. Výbuch atómovej bomby v Hirošime bolí rovnako, ako výbuchy bomby vo vnútri, v človeku, v nás. Má to rovnaké devastujúce účinky. A takto tu nachádzame mnoho ďalších kontrastov, ktoré sa navzájom vylučujú a zároveň spolu fungujú. Láska a utrpenie, minulosť a prítomnosť, život a smrť, vojna a mier, Hirošima a Nevers.

-,,Hirošima, to je tvoje meno.“

-„Tvoje meno je Nevers.“

 Takto znie jeden z posledných dialógov filmu. Taktiež nesie v sebe mnoho významov. Či to už berieme ako asociáciu na samotnú katastrofu v Hirošime alebo na ich vzťah. Nevers totiž v preklade znamená nikdy. O čom teda film Hirošima, moja láska je? O láske? O následkoch nukleárnej vojny? o meste? O žene? Nepochybne v ňom nájdeme toto všetko a aj oveľa viac. Je to sonda do ľudskej duše. Do vnútra jednej ženy, ktorá sa vyrovnáva so svojou minulosťou pomocou znovu prežívania v prítomnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Expresionisticky ladená hudba z úvodu, sa v priebehu filmu niekoľkokrát vracia a okrem dotvorenia atmosféry sa stáva akýmsi lightmotívom, nesúci záťaž myšlienky celého filmu. Tak ako téma z tohto motívu prechádza z nástroja do nástroja, z klavíru do huslí, z huslí do trúbky, tak ako sledujeme dialóg medzi klavírom a klarinetom a napokon, keď vygraduje, ju znova počujeme v pôvodnom znení, tak to funguje aj s plynutím času.

 -„Už som na teba zabúdala.“

 Koniec filmu by som znova prirovnala ku Proustovi, pretože Resnaisovi sa podarilo vyobraziť celé plynutie času v tomto umeleckom diele. Traumy z minulosti, ktoré človeka bolia sa neustále vracajú. No neutečie pred nimi. Dôležité je teda žiť v prítomnosti, aj keď ju vyvoláva to minulé, pretože nám pomáha pochopiť a formovať to budúce.

(Francúzsko, Japonsko, 1959, 90 min.)

Zuzana Veslíková

Zuzana Veslíková

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

knihy, filmy a hudba Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu