reklama

Prelínanie Veľkej noci na tradícií a súčasnosti

Veľkonočné sviatky si spestrili a na tradície si spomenuli v Dukovciach. Obecný úrad na čele so starostkou Martou Ptašinskou a Miestny spolok Slovenského červeného kríža pripravili nielen pre seba a svojich spoluobčanov, ale aj hostí, ktoré túto maličkú obec v najjužnejšom cípe Svidníckeho okresu počas a  po Veľkonočných sviatkoch navštívili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Na plátno vyšili aj svoje skúsenosti. Nástenka z kuchyne starej mamy.
Na plátno vyšili aj svoje skúsenosti. Nástenka z kuchyne starej mamy. (zdroj: Emília Filová)

Výstavku ručných prác a maľovaných kraslíc sme navštívili v deň otvorenia, vo Veľkonočnú nedeľu 12. apríla t. r. Vdýchla na nás jedinečný pocit minulosti, pretože z každého vystaveného exemplára priam presakovala tradícia. Azda najpozoruhodnejšie a, pravdupovediac, úplne ojedinelo sme našli nástenky vyšívané starými mamami s motívmi, ktoré vedeli šikovnými rukami vyčarovať len oni. Podľa slov M. Ptašinskej zozbierali ich medzi ženami v dedine.

Modernejšiu dobu, zhruba tak 40 rokov dozadu, pripomínali háčkované čipky, ale aj vyšívané pestrofarebné ručníky. Prikrývali nimi košík s paskou, ktorú prinášali na posvätenie do kostola skôr, než sa stala ich poživňou počas Veľkonočných sviatkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavný motív, obrazne povedané, hlavné slovo na výstave však malo vajíčko. Od maličkých vajíčok, prizdobených perím, korálikmi a látkou, meniac sa na vtáčikov, cez zručne, rôznou technikou zdobené kraslice. Najväčšie vajíčko sme našli pštrosie, a to je naozaj úctyhodná veľkosť. Aj ono malo veľkonočný šat.

Pozoruhodnými výtvormi prispeli aj klienti Domova sociálnych služieb z Giraltoviec. Obdiv si zaslúžia ich skvelé výtvory z krosien. Žiaci z Materskej a Základnej školy zo susedných Želmanoviec (navštevujú ich aj deti z Dukoviec) mali na výstave tiež svoje kútiky a predstavili sa ako skvelí nasledovníci svojich predkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výstava trvala po celý týždeň a do Knihy návštev sa zapísalo veľa návštevníkov, ktorí na uplynulé Veľkonočné sviatky už len s nostalgiou spomínali. Boli krásne a s radosťou budeme očakávať tie nasledujúce, a to aj s podujatiami, ktoré sme navštívili v Dukovciach. (ef)

Vidiek nezisková organizácia

Vidiek nezisková organizácia

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nezisková organizácia založená v zmysle zákona, registrovaná v registri neziskových organizácií Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu