reklama

Nedeľné geniálne minizamyslenie sa

strácajú uš glanc, žádný cisár Jóži Franc

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pozerám politické diskusie a mám pocit, že každá líška si prirodzene svoj konkrétny chvost  chváli a pre stromy akosi sa les nevidí. Súboje viac alebo menej fundovaných politikov prebiehajú v detailoch a vo vždy účelových vybratých parametroch. Taký je politický marketing.

 

Ľudská spoločnosť v konkrétnych podmienkach (vnútorných, ale dnes v globálnom svete hlavne vonkajších) a v danom čase je veľmi zložitý  systém. Jeho riadenie v celom komplexe vzťahov vôbec nie je vec jednoduchá. Uvediem jeden z mnohých príkladov. Českému dôchodcovi pridali viac, ale nemá stropy energií. Slovenskému menej, ale je nižšia garantovaná cena energií. Kto je potom na tom ako?

 

Tak, aby som priveľmi nefilozofoval, laicky navrhnem nasledovné:

 

Keby sa našiel ekonóm (možno šikovný diplomant), ktorý by vytvoril bezrozmerné kriteriálne číslo, teda pomer istého čitateľa s menovateľom, vypovedajúce viac o konkrétnej životnej úrovni. Toto kritérium by sa mohlo vypočítať vždy pre každú diskutovanú sociálnu skupinu alebo aj váhovane pre celú spoločnosť. A jeho tendencia a aj jeho hodnota by potom skutočne vyjadrovala oveľa lepšie progres alebo degres v spoločnosti.

 

Teda predstavme si, že čitateľ by boli všetky čisté príjmy analyzovanej skupiny (v priemere, maximálne, minimálne?) za definované obdobie.

 

menovateli by boli reálne výdaje danej skupiny za definované obdobie. V tomto koši by sa sumovali položky vzťahujúce sa k životnej úrovni podľa odborného posúdenia a uváženia.

 

Jasné je aj laikovi, že toto číslo väčšie ako 1 znamená úspory a rast životnej úrovne, menšie ako 1 - biedu. Grafické vyjadrenie by ukázalo tendenciu v čase.

 

Kritérium by sa mohlo počítať bez a za pomoci zásahov štátu, z pohľadu jednotlivých ekonomických nástrojov, daní atď. a pod. Aj rôzne štáty by sa mohli porovnávať.

 

Šikovný ekonóm by si s tým isto poradil a tento návrh profesionálne rozpracoval.

 

A potom politici by mali lepšie nástroje v rukách, niektorí by mali žolíka a iným by to karty z rúk vyrazilo. A národ by bol poctivejšie informovaný a tým aj spokojnejší. Spoločenská polarizácia a napätie, tomu verím, by pod ťarchou takýchto argumentov isto klesli.

 

dedo Pejo

Štefan Vidlár

Štefan Vidlár

Bloger 
  • Počet článkov:  1 099
  •  | 
  • Páči sa:  2 426x

Emeritňí Doc. Ing. Štefan Vidlár, CSc. alias dedo Pejo, rodák z Holíča ze severňího Záhorá (70, 176, 120, 630 – vjěk, výška, váha, dúchodek v euro), odejdúc na penziju z Prešporku žit na Záhorí tentokrát s ozajstnýma zvírencama, aby mu čekáňí na pravdu Boží lachší ubíhalo, insitňe píše a veršuje vážňe aj ze srandú s chybama v zmuchlanej Záhoráčťině a ňekedy aj po slovensky. Politická satira mu neňi cuzí. (Sem tam pridá aj fotku.) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu