reklama

Bayram Cream

Stará mama si dnes všimla, že naša slovenská zástava na záhrade je akási doškubaná. Vravím jej: Aký štát, taká zástava.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 

Na Búre (rozumej Borský Mikuláš na Záhorí) tento rok k nám prišiel nový zmrzlinár Bayram Osman (presne oproti známej večerníčkovej chalúpke). Macedónec tureckej  národnosti, aj s otcom, mamou, manželkou a s dvoma dcérami, všetci moslimovia, vôbec nie ortodoxní. Chalan vyštudovaný IT, ktorého postihla hnusná choroba nádoru na mozgu, ktorý mu úspešne operovali v Ankare. Ten rez sa mu tiahne cez celú hlavu, isto to nebola maličkosť. V Macedónsku vládla (vládne?) tisíckrát horšia politická mafia ako u nás v časoch nedávno minulých. Rozhodli sa preto s celou rodinou hľadať šťastie v Čechách v Brne. Bayram sa naučil veľmi slušne po česky, preštudoval históriu a aktuálny vývoj v ČR a usiloval sa v budúcnosti získať české občianstvo. Asi riadením osudu si napokon kúpil malú nehnuteľnosť u nás na Búrech a začal podnikať. Vraví, že mentalita Slovákov je oveľa ústretovejšia a ľudskejšia voči cudzincom ako u viac rezervovaných Čechov. Uvažuje tu zapustiť korene a na Slovensku ostať natrvalo. Ešte v zime musí ísť do Turecka na nevyhnutné pooperačné zákroky a kontroly a zjari by mal byť späť. Má v pláne otvoriť tiež picériu, možno „kebabériu“. Ak budú jeho výrobky také chutné ako jeho zmrzlina, tak sa tešíme.

 

Som ukecaný, často s ním rozprávam, tiež s jeho otcom o všeličom možnom. Napríklad  mi vniesol celkom, pre mňa nový pohľad na prezidentov „sekulárneho“ Ataturka a Erdogana voči tureckým menšinám v zahraničí. Aj diskusie o Islame sú veľmi interesantné. Je to človek veselý, vtipný a pohotový, čo mi veľmi konvenuje.

 

A tak, aby som prejavil aj ja príslovečnú slovenskú pohostinnosť, vyrobil som mu takúto malú šrotartovú pozornosť.

Obrázok blogu
(zdroj: dedo Pejo)

 

dedo Pejo

 

Štefan Vidlár

Štefan Vidlár

Bloger 
  • Počet článkov:  1 099
  •  | 
  • Páči sa:  2 426x

Emeritňí Doc. Ing. Štefan Vidlár, CSc. alias dedo Pejo, rodák z Holíča ze severňího Záhorá (70, 176, 120, 630 – vjěk, výška, váha, dúchodek v euro), odejdúc na penziju z Prešporku žit na Záhorí tentokrát s ozajstnýma zvírencama, aby mu čekáňí na pravdu Boží lachší ubíhalo, insitňe píše a veršuje vážňe aj ze srandú s chybama v zmuchlanej Záhoráčťině a ňekedy aj po slovensky. Politická satira mu neňi cuzí. (Sem tam pridá aj fotku.) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu