reklama

Kríza demokratických hodnôt

Štáty V4 postupne prechádzajú od demokracie k autoritatívnenemu režimu. V tomto článku si odôvodnime prečo

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

K tejto zmene vedú tri kroky. Prvým z nich je spochybňovanie demokratických princípov a inštitúcií.

V druhom kroku štát ovládne médiá. V auguste tohto roku poľská vláda pretlačila zákon, podľa ktorého môžu médiá vlastniť iba európske spoločnosti. Cieľom tohto zákona je zrušenie televízie TVN, ktorá často oprávnene kritizuje poľskú vládu. Zrušením tejto televízie by znamenalo zamedzenie práva na pravdivé a objektívne informovanie obyvateľstva. Naopak by sa posilnila propaganda prostredníctvom štátnej televízie TVP.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To isté sa deje aj v Maďarsku, kde rozhlas a televíziu vlastní štát. V Česku sa taktiež útočí na nezávislé médiá

V treťom kroku je to ovládnutie justície. V Maďarsku vláda navýšila počet členov ústavného súdu, doplnila ho svojimi nominantmi a sudcom s inými názormi znížil hranicu odchodu do dôchodku.

V Poľsku sa taktiež sudcom znížila hranica odchodu do dôchodku, proti čomu ostro vystúpila Európska únia.

Diskusia k voľbám bola veľmi podnetná vystúpili v nej Iveta Radičová a bývalý premiér Jan Fischer.

Vyjadrili sa k českým parlamentným voľbám, tesný výsledok svedčí podľa Ivety Radičovej o rozdelení spoločnosti. Na druhej strane však poukázala na fakt, že v súčasnej rozdelenej spoločnosti je cesta spájania sa ( nie len vo voľbách ) možnou cestou ako z tejto krízy von.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ocenila tiež vysokú volebnú účasť a aj fakt, že do snemovne parlamentu sa nedostali komunisti. Naopak zlou správou podľa Ivety Radičovej je absencia ľavicových strán, poskytnutie rovnováhy a iného pohľadu k populistickej a extrémistickej opozícií v podobe ANO a SPD. Jan Fischer označil budúcu opozíciu za populisticko nacionalistický blok. Aj tu je podľa neho vidieť roztrieštenosť spoločnosti.

Českú republiku čakajú ťažké povolebné vyjednávania päťkoalície ( ODS,KDÚ-ČSL, TOP 09) a Piráti a starostové a nezávislí.

K tejto téme sa vyjadrila Iveta Radičová, a potvrdzuje aj moju mienku. Podľa Ivety Radičovej sa zmenil štýl politiky. Ďalej dopĺňa, že je potrebné rozlišovať medzi opozičným štýlom a vládnucim. To, čo funguje v opozícií nemusí fungovať vo vláde. Udržanie koalície stojí a padá na tom, či sa koalícia nechá ovplyvniť opozičnými intrigami a hrami a nenechajú sa ovplyvniť populistickými návrhmi .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obaja diskutujúci vidia ohrozenie aj sociálnych sieťach. Politika emócií sa zmenila na klamstvá osočovanie a volebné kampane sú vlastne antikampaňami voči oponentom. Stráca sa akákoľvek ohraničenosť a pravidlá debaty. Živnou pôdou pre populizmus a nacionalizmus sú práve sociálne siete.

Podľa Ivety Radičovej je potrebné zmeniť štýl politiky. Poukazovať na to, že klamať sa nemá, dôležité je hovoriť o faktoch a odsúdiť pseudofakty.

V tejto debate sa diskutujúci dotkli problémov demokracie a demokratických inštitúcií. K tomuto patrí aj arogancia voči médiám a ovládnutie justície .

Nenaskočme na populistickú vlnu typu zrušme úrady práce. Bráňme demokratické princípy, spravme politiku otvorenejšou. Dbajme na slová štátnikov, reálnych a nepopulistických

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia ako Iveta Radičová dokážu stále pomenovať veci pravými menami.

Rešpektujme odborníkov a štátnikov. Vždy, ale najmä teraz počas pandémie. Teraz, keď korona odhalila slabiny demokracie a štátu. Demokracia potrebuje resuscitáciu

Spracované podľa https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/221411030511010-otazky-vaclava-moravce-2-cast/?fbclid=IwAR1qZtVfIywcgSIvuQiLIv9R6EhWxS8r5iZ6lVsvIFSfTckci59gdSO151U

Viktor Pamula

Viktor Pamula

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  979x

Som mladý človek a aktivista. Vo svojom živote mám však od narodenia niečo s čím sa nezaobídem. Som na invalidnom vozíku. V tomto blogu by som rád poukázal na problémy, s ktorými sa stretávam. Sú to problémy s bariérami ľudskými ale aj materiálnymi. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu