reklama

Hip-hop u nás dnes, aneb od filozofie k drahým autám

Rozmýšlam. Je to somnou asi dosť zlé, keď niečo také robím. Dnes je totiž v móde úplný opak. Smutné je, že u hudby to platí dvojnásobne. Hip-hop dnes nieje výnimkou, skor by sa dalo povedať, že tú hlúposť v tkzv. ,,subculturách" vedie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Rozpisujem článok, ktorý som sa už dlho rozhodoval napísať. Je pre mňa veľmi ťažké písať o niečom čoho malú časť milujem, no ak počujem tú väčšiu časť som ochotný pre to robiť nepekné veci :). Nemôžem zniesť pohľad na to ako sa to vyvinulo úplne inak ako sa očakávalo.

Řikám pravdy, který ze mě v očích světa dělaj lháře,

na ty jasný plány vylil se jim inkoust z mýho kalamáře.

Co sou masky a co tváře? Co iluze, co city?

Pohledy, co na mě házej, lžou jak mrakodrapy v New York City. (Prago Union- Drým)

Nenechaj sa zmýliť čitateľ. Vonkoncom niesom žiaden ,,hip-hoper" ani nič podobné. Počúvam hlavne tvrdšie veci. Som miešanina rocknrollu, rocku, punku, metalu, ale aj jazzu, bluesu a v neposlednej rade aj hiphopu, teda aspoň toho starého. No o tomto som hovoriť nechcel, chcel som písať o tom, ako niečo začalo, dobre sa to rozbiehalo a potom sa to z dosť nepochopiteľnej príčiny pokazilo. Ako pokračujem v písaní, zisťujem, že je o tom toho vlastne veľa ani napísať nemožem. Mám v sebe uzatvorených veľa emócií na túto tému, či už kladných, alebo záporných. Je ich toľko, že by som nimi mohol zaplniť knihu, no v konečnom dôsledku ledva zaplním stredne dlhý článok. Hm, tak by som už nejak mal začať:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po ulici ide mladý chlapec, na jeho hlave možno vidieť šiltovku, samozrejme, s rovným šiltom. Odhadujem jej cenu na 50 euro. Ďalej nasleduje mikina, siaha mu takmer po kolená. Zaujímavé na tom je, že vonku je okolo 28 stupňov. Ruku má zdvihnutú pri uchu, akoby telefonoval, no ako sa k nemu približujem, začujem hluk. Chlapec si z mobilu púšťa nahlas nahrávku. Dneska je to taká ,,móda". Samozrejme, v nahrávke sa vyskytuje až enormne veľké množstvo nadávok. A to som ja ešte mladý človek, čo si pomyslia ľudia starší odomňa?

Je to snad bůh, ten kdo drží v ruce kosu?
Pak je to zabiják snů, kterejm člověk věří
ale v něj člověk taky věří, tak vo co tady běží
proč hezký holky končej s dírama v žilách
proč dobrý kluci sou zavřený v celách
proč hezký holky končej na chodníku
a proč dobrý kluci končej u hrobníků
má někdo odpověď, když bůh otáčí se zády? (Chaozz)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri tomto pohľade si človek, ktorý nieje do niečoho takého zainteresovaný, pomyslí niečo o tom, aká je to nahlúpla hudba, v ktorej sa iba nadáva a je iba o tom ako si ,,raper" žije na vysokej nohe a balí jedno dievča za druhým. Smutne musím skonštatovať, že väčšina tej hudby taká je. Hlavne v posledných rokoch. No nie vždy to tak bolo! Hip-hop u nás začínal solídne. Zopár kvalitných ,,zostáv" existovalo začiatkom 90.tych rokov. Neboli nejak výrazné, preto čoskoro zanikli. Prvá kapela, ktorá dosiahla v československu úspech bol Chaozz. Kapela z podľa mojho názoru úžasnými textami, ktorá mala svetu čo povedať. Naneštastie, po celý čas jej aktívneho vystupovania na ňu iné podobne zamerané kapely nadávali. Vraj boli príliš komerční. Súhlasím, na tú dobu bol Chaozz komerčný. Ale skúsil ho niekto porovnať s tým čo robia v súčasnosti teraz tí, ktorí naň nadávali? Klipy s takmer holými ženami, drahé autá, zlaté reťaze a podobne. Čo je horšie? Chaozz nebol jediný, kto bol v tom čase na vysokej textovej úrovni. Musím spomenúť aj napríklad prvý album skupiny PSH, terorist. Škoda, že neskôr si tak trochu nasr... do úst. A musím spomenúť aj niečo Slovenské. Trosky, Názov Stavby a podobne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetky tieto skupiny mali čo povedať. Bohužial sa to nejak pokazilo. U mňa hip-hop umrel. Zomrel s posledným albumom kapely Syndrom snopp. Ešte s nádejou čakám na druhý album Prago Union, v ktorom ,,rapuje" jeden bývalý člen skupiny Chaozz Deph.

Týmto článkom som nechcel meniť negatívne názory na tento ,,štýl". Išlo mi iba o to ukázať, že to tak vždy nebolo...

K článku som sa rozhodol vydať neskôr pokračovanie...

Viliam Fiedler

Viliam Fiedler

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentom Filozofie na Masarykovej Univerzite v Brne a členom o.z. Slovenská Pirátska Strana. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilozofiaÚvahyPoviedkyHudbaSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu