reklama

Empirická a Experimentálna etika

Empirická a Experimentálna etika sú moderné discplíny, ktoré sa zameriavajú na deskripciu a interpretáciu morálky, morálnych kompetencií a základnych prvkov morálky v blízkej spolupráci s rôznymi odbormi prírodných vied.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Pár slov na úvod: Predmet s týmto názvom som absolvoval počas jesenného semestra (2013) na Filozofickej Fakulte Masarykovej univerzity. Skutočne ma zaujal, čo bolo aj zásluhou prednášajúcich, pána docenta Radima Brázdy a pána doktora Radima Bělohrada. Rozhodol som sa podeliť o svoje novonadobudnuté vedomosti aj s čitateľmi blogov tu, na SME. Nečakajte od týchto článkov vysokú odbornosť, jedná sa o jednoduché prerozprávanie mojich výpiskov z prednášok a poznámok, ktoré nám sprístupnili samotní prednášajúci (autorom definície nie som, jedná sa o preklad z čestiny)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvý blog je všeobecného razenia, nasledujúce už budú o konkrétnych predstaviteľoch a ich pohľadoch na morálku.

Čo je to Empirická a Experimentálna etika?

20. storočie je charakteristické značnou scientifikáciou celej spoločnosti. Tá neobišla ani odbory, akými sú Filozofia a Etika. Vo filozofii môžme pozorovať rozdelenie, na v súčasnosti mainstreamovú, analytickú filozofiu, a na kontinentálnu filozofiu. V týchto blogoch sa filozofiou zaoberať nechcem, tak ponúkam iba krátke video s jedným z najvýznamnejších analytických filozofov 20. storočia, Bertrandom Russellom (všimnite si dôraz na fakty).

Empirická etika je založená na vede, racionalite, empirickej evidencii, experimentálnej práci a aliancii s prírodnými vedami. Vo veľkom sa spolupracuje napríklad s primátologiou, evolučnou biológiou, evolučnou etikou, evolučnou psychológiou, neuroetikou, neuroendykronológiou, behaviorálnou genetikou a behaviorálnou ekonómiou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tieto disciplíny prispievajú k masívnemu nárastu empiricky a experimentálne overovaných znalostí o pôvode a základných mechanizmoch morálky.

Na morálku sa dá, podľa jedného z predstaviteľov (Frans de Waal), pozerať dvoma spôsobmi:

a) ako na kultúrnu inováciu, ktorá je typická iba pre ľudí - čo je klasický, historický, pohľad na etiku

b) ako na výsledok sociálnej evolúcie - prvky morálneho uvažovania môžme nájsť aj u iných živočíšnych druhov - a to je práve názor, ktorý zastáva de Waal

V empirickej etike sa taktiež často narába s rôznymi morálnymi dilemami, ktoré pomáhajú určiť, napríklad, reakčnú dobu pri tvorbe morálnych súdov. Často sa jedná o veľmi nepríjemné otázky, ako môžte posúdiť aj z tohto videa:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

http://www.videacesky.cz/skece/jimmy-carr-a-moralni-dilemata

Na záver ponúkam zaujímavý link, pre ľudí, ktorí rozumejú anglicky: http://edge.org/events/the-new-science-of-morality

Zaujala Vás táto téma? Máte nejakú konštruktívnu kritiku? Neváhajte komentovať :)

Viliam Fiedler

Viliam Fiedler

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentom Filozofie na Masarykovej Univerzite v Brne a členom o.z. Slovenská Pirátska Strana. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáFilozofiaÚvahyPoviedkyHudbaSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu