Ako ušetriť v zime tisíce? Čo tak nový kotol s 98 % účinnosťou?

Doma mi vraveli-komín musí byť horúci, aby dobre ťahal. To, že vďaka tomu ním odletí extrémne množstvo tepla, ktorým vykurujeme úplne zbytočne vonku pre vtáčikov vzduch, brali ako nutnosť. To je minulosť. Dnes máme kotol, ktorého "komínová teplota" je rovnaká, ako tá radiátorová.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (116)

Najprv niečo z fyziky aneb, prečo je vypúšťanie splodín do komína veľké vyhadzovanie peňazí.

Kalórie, jednotka, ktorého hodnota straší ženy pri jedle, nám umožní pochopiť princíp kondenzačného kotla.

Kalória je množstvo energie, ktorá je potrebná na ohriatie jedného g vody, pre naše účely použijeme kilokalóriu-kcal- ohriatie jedného kg vody, o jeden stupeň.

Máme teda jeden liter vody a ohrievame ho na bod varu. Na zohriatie o každý stupeň je potreba dodať tisíc kalórií -1 kcal. Až prídeme po bod varu a tu zrazu- teplota vody sa nezvyšuje, hoci neustále vodu ohrievate.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako je to možné?

Je to preto, že voda sa pri teplote 100°C už ďalej neohrieva, ale mení na paru s teplotou tiež 100°C. Prečo musíme variť ten liter veľmi dlho, aby sa celý vyparil? Pri zmene tekutiny na plyn hovoríme o mernom skupenskom teple= množstvo kalórií, ktoré treba dodať, aby sa 1l vriacej vody premenil na paru.

A aká je tá hodnota?

539 kcal !!

to znamená, že aby ste vyparili 1l vody, musíte dodať toľko tepla, ktoré by dokázalo ohriať liter vody o 539 stupňov! Resp. 5 l vody priviesť z 0°C do varu! resp. 5x viac, než ste použili na zohriatie toho litra z 0°C.

Toto obrovské množstvo energie ukryté v pare, spoločne ešte s vysokou teplotou splodín (ďalšie nezanedbateľné kcal) vypúšťate do komína. Našťastie je tu konečne možnosť takmer úplne všetko teplo si priviesť do bytu pomocou kondenzačného kotla. Do komína pôjde len bezvodný vzduch o teplote 60°C.

SkryťVypnúť reklamu

Takže- teplota splodín sa zníži asi o 70°C (z komínových cca. 130°C na 60°C)-teda takmer na teplotu radiátora plus to ohromné množstvo energie z vodnej pary, ktorá sa v kondenzačnom kotli zmení na tekutinu-a uvoľní to isté teplo, ktoré bolo potrebné na jej vyparenie.

Ich cena bola vysoká, ale v súčasnosti je prijateľná, preto ak meníte kotol, určite sa popýtajte na tento vynález, zvyšujúci účinnosť=šetriaci desiatky(!) % energie. Znie to až neuveriteľne, ale je to tak. Cena, ktorú dáte navyše za kúpu tohto trošku drahšieho kotla sa Vám rýchlo vráti, (nezabudnite, že cena plynu bude len rásť) a ďalšie roky budete len získavať.

SkryťVypnúť reklamu

Druhou možnosťou sú "obrátené klimatizácie"- tepelné čerpadlá, kedy sa teplo získava z vonku na rovnakom princípe, ako funguje chladnička. Máte neobmedzený, nevyčerpateľný zdroj energie zadarmo. Jediné náklady sú za elektriku, ktorá je potrebná na funkciu zariadenia, podobne ako u chladničky treba elektriku:) U tohto spôsobu je však návratnosť dlhšia, pre vysoké vstupné investície. Konkrétny kalkul Vám dajú v predajniach.

S prianím lacného a ekologického vykurovania, V.M.

ps: ako som bol upozornený v diskusii- treba šetriť na viacero miestach, nie len u kotla. Izolácia stien, okná,... to všetko prináša ďalšie nezanedbateľné úspory.

SkryťVypnúť reklamu

ps: u niektorých propagačných materiálov bude účinnosť až 109%. Nejde o podfuk. Je to pre určovanie účinnosti podľa inej veličiny.

Viliam Masaryk

Viliam Masaryk

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Cestovateľ a človek pracujúci v medicíne, dúfajúci v lepší svet. Motto: Stokrát opakoná lož nie je pravdou, aj keď sa nám pravdou zdá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu