reklama

Padla kosa na kameň a Kalavská na Fica

Stratifikácia nemocníc nebude - odkázal Fico ministerke zdravotníctva „na hulváta” cez média. Dodal, že bez schválenia tohto projektu na politickom orgáne SMER-u a v koaličnej rade nemožno na vládu a do parlamentu predkladať nič.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Aj Ficov vždy verný „exžupan“ Blanár pohotovo dodal, že to treba „dobre premyslieť"Jednoducho padla kosa na kameň. A Kalavská na Fica.

Ministerstvo zdravotníctva sa pritom už od jari chystalo na veľkú nemocničnú reformu. Jej súčasťou malo byť rozdelenie nemocníc do 3 kategórií, zatváranie oddelení, ktoré nespĺňajú kritéria počtu výkonov a zníženie počtu nemocníc poskytujúcich akútnu starostlivosť zo 68 na 42. Samozrejme, podozrenie, že sa jedná len o kamufláž pred voľbami, bolo dosť silné. Prečo sa SMER púšťa do reformy až v roku 2019, keď sú vo februári 2020 voľby? Ako obvykle začínajú zabávať verejnosť plánmi do budúcnosti, aby zastierali stav, do ktorého doviedli slovenské zdravotníctvo?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SMER totiž trestuhodne prehajdákal 4-ročné volebné obdobie v zdravotníctve, a to už po tretíkrát. Žiadne systémové zmeny, žiadne zlepšenie fungovania zdravotníctva pre pacientov. Naopak slovenské zdravotníctvo stále viac zlyháva pri zabezpečovaní svojich základných cieľov – zlepšovaní zdravotného stavu, spokojnosti a finančnej ochrany pacientov.

Stratifikácia nemocníc však bola aspoň náznakom systémovej zmeny. Lenže Fico bdie a rozumie duši prostého slovenského ľudu. Akonáhle zachytil reakcie z regiónov a z potenciálne dotknutých nemocníc, že by mohlo dôjsť pred voľbami k rušeniu oddelení či snáď celých nemocníc, udrel bez váhania. Ministerke Kalavskej sa teda stalo to isté, ako jej predchodcovi na jar 2017. Exminister zdravotníctva Drucker sa vtedy snažil zúfalým ozdravným plánom VšZP riešiť „prúsery“ svojich predchodcov a expremiér Fico jasne odkomunikoval, že tzv. „zajacoviny“ nebude tolerovať. Jeho „legendárny“ telefonát v priamom prenose generálnemu riaditeľovi štátnej zdravotnej poisťovne vo veci preplácania plienok pacientom zastavil akýkoľvek Druckerov pokus o čokoľvek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ministerka Kalavská sa pritom tomuto osudu snažila vyhnúť, prerokovala zámer stratifikácie nemocníc opakovane na zdravotníckom výbore parlamentu, s poisťovňami a získala aj Pellegriniho súhlas, len na Fica zabudla. Akoby nechápala realitu, že bez Fica nebude v SMERe nič. Teraz sa teda ministerka a jej tím chystajú vysvetliť reformu nemocníc na „politbyre“ SMERu „kovaným odborníkom na zdravotníctvo“ ako Fico, Blanár, Číž, Blaha a podobne. Výsledok je vopred jasný, podporu ľavicových demagógov sa na Slovensku pre reformy ešte nikdy nepodarilo získať.

Sumarizujme. Za 12 rokov v zdravotníctve sa teda SMERu nepodarilo zrealizovať žiadnu systémovú zmenu. Tunelovanie, predražené nákupy, bezbrehé vyberanie poplatkov, pacienti bez nároku na čokoľvek a odchádzajúci zdravotníci - to teda po nich napokon zostane ... a ešte „drísty“ o bezplatnom zdravotníctve.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor je lekár a predseda strany ŠANCA

Viliam Novotný

Viliam Novotný

Bloger 
  • Počet článkov:  192
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Som lekár a politik so skúsenosťami z verejných funkcií na miestnej, regionálnej a celoštátnej úrovni. Od roku 2016 vediem stranu ŠANCA a spolu so svojimi kolegami ponúkame riešenia najpálčivejších problémov ľudí na Slovensku.V roku 2018 sme s aktívnymi ľuďmi a odborníkmi vytvorili občiansku iniciatívu Som Košičan a s jej podporou som v ostatných komunálnych voľbách kandidoval na primátora mesta Košice.http://www.sanca.skViliam Novotný - Facebook Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu