reklama

Cirkus Ozbrojené sily SR

Ešte počas svojho pôsobenia na Ministerstve obrany SR exminister Ľubomír Galko vyriekol vetu ktorý prirovnal niektorý z mechanizovaných práporov OS SR k cirkusu. Dôvodom bolo že prápor ma vo svojej výzbroji 5 typov stredných a ťažkých nákladných automobilov. Bohužiaľ mal úplnú pravdu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Nie žeby ex minister ktorého radím k jednému z najhorších ministrov obrany v histórii SR bol taká odborná autorita. Osobne si myslím že na tento fakt ho upozornil niekto kto mal viac rozumu. Veď za jeho pôsobenia pokračovalo ďalšie rozširovanie počtu typov techniky v OS SR. Avšak presne vystihol jeden s hlavných problémov „koncepčného“... Vlastne nekoncepčného riadenia rezortu obrany ktorému bohužiaľ nevenujeme takú pozornosť ako by sme mali.

Obrázok blogu

Predstavte si že ste náčelník logistiky jednej z divízii US army. Staráte sa o materiálnu a technickú podporu 17 až 21 000 vojakov zvyčajne organizovaných do 3 Obrnených, mechanizovaných alebo peších brigád a podporných jednotiek. Divízia ma tak viac vojakov, bojových a logistických vozidiel ale aj väčšie vlastne letectvo ako celé OS SR(divízia ma 106 vrtuľníkov) . Jedna divízia US army si vystačí s jedným typom automatických pušiek (M4). OS SR ich musia mať 3 (štandardná Sa vz. 58, HK416 pre 5 pluk špeciálneho určenia a CZ 805 pre prápor ISTAR). Vystačí si s 3 typmi stredných a ťažkých nákladných vozidiel (FMTV, HEMTT, HEST). Nepotrebuje ich 5 ako spomínaný prápor OSSR s 600 mužmi a ďalšími typmi napríklad u Protilietadlovej raketovej brigády (počnúc starými V3S a špecialitami ako MAZ-543, cez pôvodné Tatry 815 a Aktisi prvej výrobnej série až k Tatrám 815-7 a MANom !!! Nepotrebuje 3 typy ľahkých obrnených vozidiel (Aligátor, Iveco LMV, RG-32) ale postačia jej 1 (M-ATV). Takto by som hol dlho pokračovať!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neustále simulovanie reforiem len preto aby aktuálny minister obrany mohol hrdo vyhlásiť že niečo robí. Neustále opakovanie revidovanie koncepcií, rozvojových plánov, rušenie, preverovanie a opätovne vytváranie nových zmlúv na dodávku toho istého tovaru a podobne náš doviedlo do stavu že OS SR sa viac podobajú na Československu armádu v roku 1950 ktorá bola vyzbrojená zmesou koristnej výzbroje po Wermachte a Slovenskom štáte, pozostatkov po Československej brannej moci prvej republiky a zmesi výzbroje ktorú si priniesli jednotky bojujúce na strane spojencov ako na moderné ozbrojené sily 21 storočia. Minister obrany (a tým nemyslím len súčasného, toto sa týka dlhého radu jeho predchodcov) môže neustále hovoriť o kompatibilite ako v prípade nákupu CZ 805 BREN („veď nejde o prezbrojenie“), ale pravda je že týmto sa len snaží zakryť úplne nekompetentné riadenie výstavby, riadenia a kontroly OS SR za ktoré je zodpovedný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo dodať. Cirkus ide ďalej. Principál sa usmieva na tlačových konferenciách na Kutuzovovej obklopený klaunmi. 

Vladimír Bednár

Vladimír Bednár

Bloger 
  • Počet článkov:  147
  •  | 
  • Páči sa:  68x

Píšem tento blog od januára 2007. Prvý krát som publikoval v roku 1998 v časopise Apológia (predchodca časopisu Ministerstva obrany - Obrana). Tento blog bol citovaný v odborných a laických médiach na Slovensku (SME, Denník N, Trend, Aktuality.sk a ďalšie) v Iráne, Číne, Česku a Maďarsku. Tento Blog nie je jazykovo korigovaný. Zoznam autorových rubrík:  Ministerstvo obrany SRModernizácia OS SRSpravodajské službyObranné plánovanieBezpečnost. a obranná politikaMedzinárodná politikaIné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu