reklama

O zodpovednosti za Sýriu

Nie som zástanca eufemizmov. Necítim sa byť politikom a mam rad čiste a jasné pomenovanie veci. Vojna je pokračovanie politiky inými prostriedkami a organizovanou formou násilia. Preto vojenské angažovanie v Sýrii je vojnou. Táto vojna však nezačne dnom útoku, pretože tato vojna tam už je a nič na tom nemenia žiadne názory či už Asada, jeho oponentov, USA, Ruska ani nikoho iného. V tejto chvíli ma ani nezaujíma kto je za vzniknutú situáciu vinný, pretože toto nieje najdôležitejšou otázkou dna. Tou je nesporne otázka ako tento konflikt skončiť. Tak ako hlavnou úlohou ozbrojených síl štátov nieje vybojovať budúce vojny ale zabrániť aby tieto vojny vznikli. A jediným spôsobom ako túto vojnu ukončiť je vojensky zasiahnuť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Obrázok blogu

 

Predchádzajúce slova niesu obľúbené. To že vojna v Sýrii vôbec započala je zlyhaním a nikto nemá rad zlyhanie. Ak si niekto mysli že on nezlyhal mýli sa. Každá vojna je zlyhaním každej ľudskej bytosti. Nič to však nemení na fakte že tuto vojnu môže zastaviť len vojenský zásah. Media sú plne názorov politikov, možných predstáv ako by mala vojna prebiehať. Najčastejšie sa spomínajú obmedzené ciele, potrestanie, krátke trvanie. Táto myšlienka je príťažlivá. Ponuka rýchle a bezbolestné riešenie nášho zlyhania. Presne také ako chceme počuť. Americký prezident a európsky lídri nedokážu veci pomenovať správnym spôsobom. Nedokážu svojim občanom problém jasne pomenovať a vysvetliť ho. Pre toto ich zlyhanie hľadajú skratku. Avšak za každú skratku sa platí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Snaha hľadať rýchle riešenie v Iraku v roku 1991 viedla k Iraku 2003. Neochota riešiť problém Al Káidy v roku 1996 viedla k 11.9.2001 neochota vyriešiť problém Kaddáfího v roku 1986 viedla k vojne v Líbyi v roku 2011.

V tomto momente nieje správnym riešením hovoriť o obmedzených cieľoch. O akom si potrestaní Asada. Dnes je na mieste otázka postavenia sa čelom k problému. Je čas využiť príležitosť existencie odporu voči Asadovi ako proxies a jeho zvrhnutím ukončiť tento konflikt. A nie slabošsky hľadať skratky ako to robí Barack Obama,hľadať gestá ako to robí Europa alebo sa vyhovárať na nemorálne a nefunkčné medzinárodne pravo ako to robí náš premiér.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiaľ už sme zlyhali. Zlyhanie ma mnoho podôb. Ma podobu možno až 60 000 mŕtvych civilistov, ma podobu možno až 10 000 radikálnych islámistov získavajúci v Sýrii moc. Len skutočné postavenie sa čelom k tomu to problému minimalizuje toto zlyhanie. A práve to by si mali uvedomiť naši lídri. Nemali by hovoriť o obmedzených cieľoch ale hľadať skutočné riešenie problému. Alebo sa v Afganistane, Iraku alebo Líbyi nič nenaučili.

Je čas na zvrhnutie Asada.

Vladimír Bednár

Vladimír Bednár

Bloger 
  • Počet článkov:  147
  •  | 
  • Páči sa:  68x

Píšem tento blog od januára 2007. Prvý krát som publikoval v roku 1998 v časopise Apológia (predchodca časopisu Ministerstva obrany - Obrana). Tento blog bol citovaný v odborných a laických médiach na Slovensku (SME, Denník N, Trend, Aktuality.sk a ďalšie) v Iráne, Číne, Česku a Maďarsku. Tento Blog nie je jazykovo korigovaný. Zoznam autorových rubrík:  Ministerstvo obrany SRModernizácia OS SRSpravodajské službyObranné plánovanieBezpečnost. a obranná politikaMedzinárodná politikaIné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu