reklama

Zaútočí Rusko na NATO ?

V poslednej dobe sa v súvislosti s potrebou brániť sa proti Ruskej propagande objavili komentáre s témou prečo NATO v Pobaltí nepredstavujú ohrozenie pre Rusko. Avšak objavila sa aj otázka či Rusko naozaj chce napadnúť NATO.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (61)

Rusko už na Slovensko útočí

Klásť si takéto otázky je bezpochyby legitímne a za iných okolnosti by som si som takúto otázku hodnotil veľmi pozitívne. V tomto prípade bohužiaľ tato otázka znamená len hrubé nepochopenie súčasnej situácie. Rusko totiž už na krajiny NATO útočí, a to dlhodobo. Mnohí z vás budú namietať čo za hlúposti to autor píše. Bohužiaľ si však len neuvedomujú že nie je žiaden rozdiel medzi tým ak by Rusko zaútočilo strelami s plochou drahou letu a bombardérmi na mosty, železničné trasy a prístavy v Slovensku, Poľsku alebo v Maďarsku aby zničila komunikačné trasy síl NATO ktorými by sme prisúvali sily na obranu Pobaltia a Balkánu, alebo šírením klamstiev zmanipuluje dostatočný podiel populácie týchto krajín a zničí tak vôľu týchto spoločností rozvinúť potrebné sily na obranu spomenutých krajín. A presne to Rusko robí už viac ako desaťročie. A nielen to. Rusko tam kde sa krajina rozhodla prejsť na stranu NATO ako v prípade Gruzínska alebo Čiernej hory alebo na stranu EU ako v prípade Ukrajiny neostýcha sa priamo vojensky krajiny napadnúť alebo zorganizovať ozbrojený prevrat.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Bezpečnostná a Obranná strategia plni zasadnú úlohu strategickej komunikácie.
Bezpečnostná a Obranná strategia plni zasadnú úlohu strategickej komunikácie. 

Putin sa bojí straty moci

Ak je nutné konštatovať že Rusi už útočia na krajiny NATO je veľmi dôležité pochopiť prečo sa tak deje. Dôležitou zložkou moci Putina je zdanlivé obnovenie mocenského postavenia Ruska. Ak chce Vladimír Putin udržať svoje mocenské postavenie musí teda udržať aspoň zdanie významnosti mocenského postavenia Ruska. Ak sa Rusko nedokáže presadiť ekonomicky alebo ideologicky musí z pragmatických dôvodov tam kde je to možné využíva silu, ako jediný prostriedok ktorý mu na udržanie svojho mocenského postavenia zostava.

Pro-ruské vyjadrenia sú rovnako nebezpečné ako ruské divízie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súčasné vedenie Ruska nemá inú alternatívu. Rusko nie je ani ekonomicky a ideologicky schopne si udržať svoje postavenie a s každým prirodzením oslabením jeho postavenia sa oslabuje aj postavenie súčasného vedenia Ruska. Jeho konanie je tak za daných okolnosti racionálne. Pokiaľ Rusko dostane príležitosť bude zákonite ďalej využívať vojenskú silu ako jediný funkčný prostriedok ktorý mu zostal. Je preto dôležité aby Rusko nedostávalo príležitosť efektívne použiť vojenskú silu. Nejde pritom len o vojenský aspekt efektivity nasadenia vojenskej sily teda zabezpečiť aby Rusko nedokázalo vytvoriť lokálnu prevahu svojich ozbrojených síl a teda vojensky posilniť oblasti kde taká to situácia môže nastať. Ale aj eliminovať nevojenskú slabosť názorového roztrieštenia spoločnosti. Bez vyriešenia tohto problému bude posilnenie našich síl úplne zbytočné, lebo Putin sa bude môcť naďalej spoliehať na to že naša spoločnosť nebude mať dostatočnú vôľu ho potrestať za jej agresiu v akejkoľvek podobe. Jednoznačnosť a konkrétnosť postoja k Rusku je tak rovnako dôležitá ako vysielanie vojenských síl do ohrozených oblastí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre našu bezpečnosť je dôležitá jednoznačná strategická komunikácia

Slovensko je krajina ktorá je najviac zasiahnutá Ruskou snahou rozvrátiť spoločnosť a zabezpečiť si tak jej neschopnosť konať. Veľký podiel na tomto stave majú politické elity a to aj naši hlavný vládny predstavitelia ktorý nezodpovedne a nekompetentne, často sledujúc len svoje vlastné zaujmi, spochybňovali jednoznačnosť politiky voči Rusku. Tým priamo zvyšovali ohrozenie Slovenska a nielen jeho.

Ak je nejednoznačnosť rovnako ohrozujúca ako vojenská prevaha je extrémne dôležité aby sa odstránila. Je preto extrémne dôležité aby Putinovi bolo úplne jasne že doterajšie sankcie sú úzko späté s doterajším postupom Ruska ako anexiou Krymu a cieleného rozvracania spoločnosti nielen európskych krajín. Taktiež musí byť Rusku rovnako jasné, že každé zasahovanie alebo použitie vojenskej sily zo strany Ruska bude znamenať odpovedajúci proti ťah NATO alebo EU a dopad týchto opatrení bude pre Rusko vzhľadom na výrazne väčšiu vojenskú silu NATO a ekonomickú silu EU výrazne horší ako potencionálný prospech ktorý Rusko môže získať z takého kroku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stratégie ako komunikačný prostriedok

Ak sa chce byť Slovensko zodpovedný a funkčný štát, musí odstrániť tuto nejednoznačnosť a najme jeho politický lídri jasne komunikovať voči Rusku odhodlanie trestať jeho ohrozujúce kroky. Slovensko má na to v súčasnej dobe ideálnu príležitosť. Slovenská republika v súčasnej dobe definuje svoje vrcholne dokumenty ktoré priamo slúžia na deklarovanie tohto odhodlania. Sú nimi bezpečnostná a obranná stratégia. Ak však tieto stratégie nezaujmú jasne a konkrétne stanovisko voči Ruským aktivitám, tieto dokumenty sa stanu len ďalším potvrdením slabosti a nekompetentnosti bezpečnostnej a obrannej politiky SR a v konečnom dôsledku povedú k ďalšiemu zvýšeniu nášho bezpečnostného a vojenského ohrozenia. Opäť by tak prevážila nezodpovednosť a vlastné zaujmi niektorých politikov nad potrebou hájiť národné zaujmi SR a to ďalej posilní tie spoločenské sily ktoré ideu národných záujmov zneužívajú na aktivity proti našej spoločnosti ako napríklad ĽSNS a to by bolo v tejto dobe už naozaj veľmi nezodpovedné.

Vladimír Bednár

Vladimír Bednár

Bloger 
  • Počet článkov:  147
  •  | 
  • Páči sa:  68x

Píšem tento blog od januára 2007. Prvý krát som publikoval v roku 1998 v časopise Apológia (predchodca časopisu Ministerstva obrany - Obrana). Tento blog bol citovaný v odborných a laických médiach na Slovensku (SME, Denník N, Trend, Aktuality.sk a ďalšie) v Iráne, Číne, Česku a Maďarsku. Tento Blog nie je jazykovo korigovaný. Zoznam autorových rubrík:  Ministerstvo obrany SRModernizácia OS SRSpravodajské službyObranné plánovanieBezpečnost. a obranná politikaMedzinárodná politikaIné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu