reklama

Jurmala, Sigulda, Tallin - Expedícia k pobaltským bratom v Európskej únii

Opustíme lotyšskú Rigu a prenajatým autom sa presunieme do estónskeho Tallinu. Cestou sa zastavíme v letovisku Jurmala a mestečku Sigulda so zaujímavými hradmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Je skoré ráno. Dnes nás čaká presun z Rigy do Tallinu so zastávkami na zaujímavých miestach. Google maps informuje, že je to štreka dlhá 446 kilometrov. Keby pred našim hotelom erdžal kôň, tak ako erdžával za čias biskupa Alberta jeho rytierom rádu Fratres militiae Christi Livoniae (známemu ako Rád mečových rytierov), tak by nám cesta do Tallinu trvala takmer 8 dní. Cestovná rýchlosť stredovekého rytiera na koni bola 60 kilometrov za deň. Našej takmer novučičkej Škode Octavii s plnou nádržou Google maps ukazuje, že cestu dlhú 446 kilometrov zvládne v domácich podmienkach za 5:56 hodiny. Máme teda časový priestor aj na zastávky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len 35 kilometrov za bránami Rigy sa rozkladá známe lotyšské letovisko Jurmala. Názov Jurmala je zložený z dvoch slov, ktoré v lotyštine znamenajú: jura = more a mala = breh. Teada Jurmala je Morské pobrežie. Mesto sa tiahne pozdĺž Baltu v dĺžke 33 kilometrov a je domovom 56 tisíc obyvateľov.

Kúpeľná promenáda je plná kaviarní, obchodíkov zo suvenírmi a stánkov so zmrzlinou.
Kúpeľná promenáda je plná kaviarní, obchodíkov zo suvenírmi a stánkov so zmrzlinou. (zdroj: Vlado B.)
Hoci je polovica júla, teplomer ukazuje iba 17 stupňov a prší. Promenáda v Jurmale je prázdna.
Hoci je polovica júla, teplomer ukazuje iba 17 stupňov a prší. Promenáda v Jurmale je prázdna.  (zdroj: Vlado B.)
Rovnako je po búrke a ochladení prázdna aj pláž. Vodu sme skúsili iba nohou, je poriadne studená.
Rovnako je po búrke a ochladení prázdna aj pláž. Vodu sme skúsili iba nohou, je poriadne studená.  (zdroj: Vlado B.)
Za Sovietskeho zväzu bola pláž v Jurmale určená vybraným klientom. Komunistickí potentáti Chruščov a Brežnev sem sa chodili rekreovať radšej, ako na Krym. Krym bol ruský, tu na severozápade si pripadali ako na nenávidenom bohatom západe a to mali radi.
Za Sovietskeho zväzu bola pláž v Jurmale určená vybraným klientom. Komunistickí potentáti Chruščov a Brežnev sem sa chodili rekreovať radšej, ako na Krym. Krym bol ruský, tu na severozápade si pripadali ako na nenávidenom bohatom západe a to mali radi. (zdroj: Vlado B.)
Zlé jazyky hovoria, že za socializmu tu bola zriadená nudapláž, čo bolo na tú dobu niečo neslýchané. Pod pozorným dohľadom milície sa tu mohli súdruhovia kúpať nahí, muži a ženy ale zvlášť.
Zlé jazyky hovoria, že za socializmu tu bola zriadená nudapláž, čo bolo na tú dobu niečo neslýchané. Pod pozorným dohľadom milície sa tu mohli súdruhovia kúpať nahí, muži a ženy ale zvlášť. (zdroj: Vlado B.)

Hoci sa to z fotiek pláže po búrke nezdá, Jurmala je perlou lotyšského pobrežia. Sú to predovšetkým historické kúpele, existujúce tu už od konca 18. storočia. Okrem jedinečných piesčitých pláží sa tu nachádzajú minerálne pramene i liečebná rašelina. Silne ionizovaný slaný vzduch obohatený vôňou borovicových živíc je ideálnou kombináciou pre liečbu dýchacích ciest.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Veľmi populárna je drevená architektúra, tie najcennejšie stavby pochádzajú z konca 19. storočia.
Veľmi populárna je drevená architektúra, tie najcennejšie stavby pochádzajú z konca 19. storočia.  (zdroj: Vlado B.)
Dopyt po týchto domoch je veľmi vysoký a domy sú neskutočne drahé. Takýchto starých drevených domov sa v Jurmale zachovalo do 4000 a 408 z nich je chránených ako pamiatka architektúry.
Dopyt po týchto domoch je veľmi vysoký a domy sú neskutočne drahé. Takýchto starých drevených domov sa v Jurmale zachovalo do 4000 a 408 z nich je chránených ako pamiatka architektúry.  (zdroj: Vlado B.)
Jedným z najkrajších domov je Morbexova vila, obklopená botanickou záhradou s exotickými stromami. V roku 1883 si ju nechal postaviť v pseudogotickom slohu stavebný magnát Kristap Morbex. Je v nej Múzeum Letného bytu z prelomu 19. a 20. storočia.
Jedným z najkrajších domov je Morbexova vila, obklopená botanickou záhradou s exotickými stromami. V roku 1883 si ju nechal postaviť v pseudogotickom slohu stavebný magnát Kristap Morbex. Je v nej Múzeum Letného bytu z prelomu 19. a 20. storočia.  (zdroj: Vlado B. )

Za začiatok histórie kúpeľov sa považuje rok 1785, kedy tu bolo po prvýkrát organizované verejné kúpanie v Lotyšsku. Doprava hostí z Rigy bola zaisťovaná konskými povozmi, a od roku 1833 lodnou dopravou. Príliv návštevníkov umožnila až železničná doprava, ktorá začala premávať z Rigy od roku 1843. Návštevníci sa sem hrnuli napriek tomu, že voda v mori iba výnimočne dosahuje teplotu nad 20 stupňov. Pre Jurmalu je typická veľmi riedka zástavba, takže je doslova utopená v parkoch a lesoch. To odpovedá veľmi silnému vzťahu Lotyšov k prírode, ktorý má hlboké korene až v pohanských dobách. 

Mestečko Sigulda je ďalšou našou zastávkou. Je vstupnou bránou, centrom krásneho národného parku Gauja. Ten bol založený v roku 1973, je prvým a stále je najrozsiahlejším národným parkom Lotyšska. Rozkladá sa na ploche 900 km2 pozdĺž rieky Gauja, ktorá sa tu mimoriadne hlboko vrezáva do načervenalých pieskovcových skál a vytvára čarovné údolné scenérie. Rieka Gauja pramení v centrálnej časti Lotyšska. Najskôr tečie na sever, kde tvorí štátnu hranicu s Estónskom, potom sa otáča k juhu a na západe vteká neďaleko Rigy, po 460 kilometroch, do Baltského mora. Vraj sa jej tok tak krúti preto, lebo koryto rieky vymietla svojim chvostom líška, keď naháňala zajaca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hĺbka vody Gauji pri Sigulde dosahuje miestami až 85 metrov a rieka je vraj plná lososov. Národný park Gauja, ktorý je domovom pre 149 druhov vtákov, sa vyznačuje nielen prírodným bohatstvom v podobe fauny a flóry (okolo 900 rastlinných druhov), ale aj najkrajšími a najväčšími jaskyňami Lotyšska, ktoré tu vyhĺbila rieka, a tiež mnohými historickými a kultúrnymi pamiatkami. 

V Sigulde sa zastavujeme najskôr v Siguldskom zámku. Bol vybudovaný v rokoch 1207-1209, ako rezidencia veľmajstra Rádu Mečových rytierov. Rád Mečových rytierov založil v roku 1202 biskup Albert. Mal mu pomáhať pri premene pohanov na kresťanov.
V Sigulde sa zastavujeme najskôr v Siguldskom zámku. Bol vybudovaný v rokoch 1207-1209, ako rezidencia veľmajstra Rádu Mečových rytierov. Rád Mečových rytierov založil v roku 1202 biskup Albert. Mal mu pomáhať pri premene pohanov na kresťanov.  (zdroj: Vlado B.)
Počas Livónskej vojny (1553-1583) bol zámok viackrát napadnutý a rozrušený, no v 16. storočí bol ešte čiastočne obývaným. Takýto stav trval až do Severnej vojny (1700-1721), po ktorej bol zámok opustený a spustol.
Počas Livónskej vojny (1553-1583) bol zámok viackrát napadnutý a rozrušený, no v 16. storočí bol ešte čiastočne obývaným. Takýto stav trval až do Severnej vojny (1700-1721), po ktorej bol zámok opustený a spustol.  (zdroj: Vlado B.)
Seriózna konzervácia ruín začala v roku 1972 a trvá dodnes. Postupuje sa pritom podľa najstaršieho zo známych plánov Sigulského zámku, Pochádza z roku 1680 a ochraňuje sa vo vojenskom archíve v Štokholme.
Seriózna konzervácia ruín začala v roku 1972 a trvá dodnes. Postupuje sa pritom podľa najstaršieho zo známych plánov Sigulského zámku, Pochádza z roku 1680 a ochraňuje sa vo vojenskom archíve v Štokholme.  (zdroj: Vlado B.)
Rekonštruovaná bašta Siguldského zámku umožňuje peknú výhliadku na okolie.
Rekonštruovaná bašta Siguldského zámku umožňuje peknú výhliadku na okolie.  (zdroj: Vlado B.)
Zo Siguldského zámku sa nám otvára pohľad na najslávnejší lotyšský hrad, Turaida. Pýši sa polohou, ktorú žiadny iný hrad v krajine nemá, stojí na vysokom útese nad riekou Gauja a akoby plával v zelenom mori, vytvorenom zalesnenou okolitou krajinou.
Zo Siguldského zámku sa nám otvára pohľad na najslávnejší lotyšský hrad, Turaida. Pýši sa polohou, ktorú žiadny iný hrad v krajine nemá, stojí na vysokom útese nad riekou Gauja a akoby plával v zelenom mori, vytvorenom zalesnenou okolitou krajinou.  (zdroj: Vlado B.)
Ďalším hradom v Sigulde bol hrad Krimulda. Takto ho vidíme zo Siguldského zámku. Hrad bol postavený ako bohaté sídlo pobaltských Nemcov a dnes je v ňom sanatórium.
Ďalším hradom v Sigulde bol hrad Krimulda. Takto ho vidíme zo Siguldského zámku. Hrad bol postavený ako bohaté sídlo pobaltských Nemcov a dnes je v ňom sanatórium. (zdroj: Vlado B.)

Turaida je malá dedinka, vzdialená 4 km od Siguldy, nachádza sa v nej známa Turaidská historická rezervácia. Každoročne ju navštívi okolo 200 000 návštevníkov, aby si pozreli 37 historických objektov, rozmiestnených na ploche 41 hektárov. Cestou do Turaidy sa zastavujeme v mýtmi opradenej, Gutmannovej jaskyni. Je najväčšou jaskyňou Pobaltia. Ak čakáte rozmerovo niečo bombastické, napašmaní napríklad našou Demänovskou jaskyňou Slobody, budete sklamaní. Na to, aby sa stala najväčšou jaskyňou Pobaltia, jej stačia rozmery 10 metrov výška, 12 metrov šírka a necelých 19 metrov hĺbka. Meno dostala po jednom dobrom mužovi (nemecky gut Mann), ktorý tu v jaskyni žil a liečivý prameň používal k uzdravovaniu nemocných. Podľa povery, voda vytekajúca z jaskyne vyhladzuje vrásky. Vraj to nie je obyčajná voda, sú to slzy manželky livónskeho panovníka Rindauga, bola neverná a tak ju v jaskyni pochovali za živa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Gutmannova jaskyňa je najväčšou jaskyňou na Pobaltí. Nedivte sa preto "Pobalťanom", ktorí pri pohľade na jaskyne u nás na Slovensku padajú do kolien.
Gutmannova jaskyňa je najväčšou jaskyňou na Pobaltí. Nedivte sa preto "Pobalťanom", ktorí pri pohľade na jaskyne u nás na Slovensku padajú do kolien.  (zdroj: Vlado B.)
Steny jaskyne sú pokryté maľbami a nápismi, tie najstaršie (napríklad erby nad vchodom), pochádzajú zo 16. storočia.
Steny jaskyne sú pokryté maľbami a nápismi, tie najstaršie (napríklad erby nad vchodom), pochádzajú zo 16. storočia. (zdroj: Vlado B.)
Gutmannova jaskyňa je opradená mýtmi. Viaže sa k nej aj romantická legenda o "Turaidskej ruži". Obraz pred jaskyňou ju pripomína.
Gutmannova jaskyňa je opradená mýtmi. Viaže sa k nej aj romantická legenda o "Turaidskej ruži". Obraz pred jaskyňou ju pripomína.  (zdroj: Vlado B.)

V roku 1601 útočilo na hrad Turaida švédske vojsko. Po odrazení útoku našiel hradný pisár Greif medzi padlými vojakmi niekoľkomesačné dievčatko. Pretože práve bol mesiac máj, nazval ho Májou. Pisár sa o ňu staral a vyrástla z nej prekrásna dievčina, ľudia ju nazývali „Turaidskou ružou“. Zamilovala sa do záhradníka Viktora z hradu, stretávali sa v Gutmannovej jaskyni. V tej dobe žili na hrade dvaja poľskí dezertéri. Jeden z nich, Adam Jakubowský sa do Máji zamiloval, no tá ho odmietala. Chcel ju získať stoj čo stoj, napísal jej list menom Viktora a vylákal ju na schôdzku do jaskyne. Mája zistila, že mu nemôže uniknúť a príde o česť, preto zvolila lesť. Nahovorila Adamovi, že má zázračnú šatku, ktorá ju ochráni pred zranením. Od Adama žiadala, aby zázračnú moc šatky vyskúšal tak, že ju sekne mečom. Stalo sa, Adam zaťal do nej mečom a Mája umrela. Keď Adam videl čo urobil, obesil sa v lese.

Mapka Turaidskej rezervácie. Až pri pohľade na mapku som si uvedomil, že mnou vyčlenené 2 hod. na ceste do Tallinu sú na tak rozsiahlu historickú rezerváciu málo. Ak sa dostanete do týchto končín, vyčleňte si na prehliadku aspoň 5 hod., neoľutujete. ,
Mapka Turaidskej rezervácie. Až pri pohľade na mapku som si uvedomil, že mnou vyčlenené 2 hod. na ceste do Tallinu sú na tak rozsiahlu historickú rezerváciu málo. Ak sa dostanete do týchto končín, vyčleňte si na prehliadku aspoň 5 hod., neoľutujete. ,  (zdroj: Vlado B.)
Po vstupe do rezervácie, na ceste k hradu prechádzame vedľa jedného z najstarších lotyšských kostolov. Drevený luteránsky kostol bol postavený v roku 1750 na mieste dvoch starších kostolov. Radí sa k najkrajším ukážkam lotyšskej ľudovej architektúry.
Po vstupe do rezervácie, na ceste k hradu prechádzame vedľa jedného z najstarších lotyšských kostolov. Drevený luteránsky kostol bol postavený v roku 1750 na mieste dvoch starších kostolov. Radí sa k najkrajším ukážkam lotyšskej ľudovej architektúry.  (zdroj: Vlado B.)
Do dnešných dni sa zachovali pôvodné drevené lavice a z tých predchádzajúcich starších kostolov, je tu zvon na veži z roku 1663 a barokový obraz Golgoty z konca 17. storočia, umiestnený na oltári.
Do dnešných dni sa zachovali pôvodné drevené lavice a z tých predchádzajúcich starších kostolov, je tu zvon na veži z roku 1663 a barokový obraz Golgoty z konca 17. storočia, umiestnený na oltári. (zdroj: Vlado B.)
Obraz Golgoty zo 17. storočia zdobí oltár luteránskeho kostola.
Obraz Golgoty zo 17. storočia zdobí oltár luteránskeho kostola. (zdroj: Vlado B.)
Chodník v tomto nádhernom parku by nás zaviedol na Vrch ľudových piesní ku galérii 22 sôch a ku skanzenu ľudovej architektúry rôznych oblastí Lotyšska. Žiaľ, túto časť Turaidského historického parku musíme pre krátkosť času vynechať.
Chodník v tomto nádhernom parku by nás zaviedol na Vrch ľudových piesní ku galérii 22 sôch a ku skanzenu ľudovej architektúry rôznych oblastí Lotyšska. Žiaľ, túto časť Turaidského historického parku musíme pre krátkosť času vynechať.  (zdroj: Vlado B.)

Za dreveným luteránskym kostolom bol kedysi cintorín, ale cárovná Katarína II. Veľká zakázala v roku 1772 pochovávanie vedľa kostolov, tak cintorín bol zrušený a presťahovaný. Zostala iba pamätná doska nad hrobom turaidskaj dievčiny Máji Greifovej (1601-20) a nad hrobom vznášajúca sa romantická legenda o jej smrti. 

Viktor Máju pochoval a pri jej hrobe zasadil lipu. Stále tu rastie, má 400 rokov, doteraz pripomína ľudom smutný osud Turaidskej ruži. Dnes sa pri hrobe pod lipou fotia novomanželia a legenda o večnej láske stále žije.
Viktor Máju pochoval a pri jej hrobe zasadil lipu. Stále tu rastie, má 400 rokov, doteraz pripomína ľudom smutný osud Turaidskej ruži. Dnes sa pri hrobe pod lipou fotia novomanželia a legenda o večnej láske stále žije.  (zdroj: Vlado B.)

Magnetom celej rezervácie je Hrad Turaida.  Z jednej strany ho chráni rieka Gauja a z ďalších dvoch strán rokliny, vytvorené menšími prítokmi k rieke.

Dnešný hrad bol vybudovaný na mieste dreveného hradišťa, postaveného turaidskými Livóncami na konci 12. storočia. Ich panovník Kaupo sa v roku 1203 dal v Ríme pokrstiť, aby sám mohol obracať na kresťanskú vieru pohanských Livóncov. Narazil pritom na odpor, miestny obyvatelia jeho hrad v roku 1212 vypálili. Keď v roku 1214 pripadol pravý breh rieky Gauji rižskému biskupstvu, nechal tu zakladateľ Rigy, biskup Albert, postaviť z červených tehiel Hrad Turaida. Nazvali ho Vredeland (Pokojná zem). Názov si miestne obyvateľstvo rýchlo zmenilo na Treyden, čo sa dá voľne preložiť ako Božia záhrada (“Tora” je Boh a “aida” je záhrada). Od roku 1255, až do polovici 16. storočia, patril hrad rižskému arcibiskupstvu. Tak ako sa vyvíjali zbrane na dobývanie hradov (hlavne delostrelectvo), tak bolo postupne dobudovávané opevnenie hradu o bašty a ďalšie hradby. Neskôr hrad menil často majiteľov, hlavne počas poľsko-švédskej vojny patril striedavo jednej i druhej strane. Obývaný bol do roku 1766, kedy vyhorel po neopatrnom výstrele, od neho sa najskôr zapálila strecha paláca a potom vybuchol sklad pušného prachu. Dlhé roky bol opustený, chátral, až v roku 1953 sa začalo s jeho rekonštrukciou, či skôr s novou výstavbou, ktorá presne kopíruje pôvodnú stavbu. Odvtedy je kúsok po kúsku reštaurovaný, práce pokračujú až dodnes.

Dominantou Turaidského hradu je obranná kruhová veža, stojaca uprostred areálu. Už z diaľky vidíme, ako sa vyníma nad korunami stromov. Kedysi mala slúžiť pri obrane ako posledné útočisko obrancov, preto bol pôvodný vchod do veže vybudovaný až 8,5 metrov nad zemou.

Veža je 38 metrov vysoká, má 3 metre hrubé múry a z jej vrcholku, na ktorý sa dostanete točitým schodiskom po 138 schodoch, je úžasná vyhliadka do širokého okolia.
Veža je 38 metrov vysoká, má 3 metre hrubé múry a z jej vrcholku, na ktorý sa dostanete točitým schodiskom po 138 schodoch, je úžasná vyhliadka do širokého okolia.  (zdroj: Vlado B.)
Pohľad z veže na rieku Gauja, utopenú v záplave zelene a preháňajúce sa oblaky nad rozprávkovou krásou.
Pohľad z veže na rieku Gauja, utopenú v záplave zelene a preháňajúce sa oblaky nad rozprávkovou krásou.  (zdroj: Vlado B)
Pohľad z veže na vrcholky stromov. Národnému parku Gauja dominuje zelená a modrá.
Pohľad z veže na vrcholky stromov. Národnému parku Gauja dominuje zelená a modrá. (zdroj: Vlado B.)
V rekonštruovanej časti hradu sa nachádzajú muzeálne expozície o histórii hradu, dobových zbraniach, môžete tu navštíviť väzenie a tiež rozsiahlu expozíciu o dobe, kedy hrad slúžil ako sídlo rižského arcibiskupstva.
V rekonštruovanej časti hradu sa nachádzajú muzeálne expozície o histórii hradu, dobových zbraniach, môžete tu navštíviť väzenie a tiež rozsiahlu expozíciu o dobe, kedy hrad slúžil ako sídlo rižského arcibiskupstva. (zdroj: Vlado B.)
Musel som si žiaľ vypočuť šomranie mojich spolucestujúcich, že som v takejto krásnej krajine, akú vidíme v Turaidskej historickej rezervácii, nenaplánoval dlhší pobyt.
Musel som si žiaľ vypočuť šomranie mojich spolucestujúcich, že som v takejto krásnej krajine, akú vidíme v Turaidskej historickej rezervácii, nenaplánoval dlhší pobyt.  (zdroj: Vlado B.)

Do Tallinu prichádzame včas na to, aby sme si stihli obzrieť Kadriorg a Kláštor sv. Brigity.

Zámok a park Kadriorg - Asi 2 km od tallinského historického starého mesta, v blízkosti Tallinského zálivu sa tiahne dlhý park Kadriorg, obklopený francúzskymi záhradami, obľúbené miesto odpočinku pre obyvateľov mesta. Uprostred parku stojí rovnomenný barokový zámok, ktorý nechal vybudovať ruský cár Peter Veľký pre svoju milenku Martu Samoleovnu Skavronskú. Dlho negramotná dievčina z rodiny lotyšského roľníka sa časom stala Petrovou manželkou a neskôr aj ruskou cárovnou, Katarínou I. Odtiaľ pramení aj názov zámku Kadriorg, čo je v preklade Katarínske údolie. Peter Veľký si pohodlie zámku nikdy neužil, zomrel v roku 1725, v roku dostavby zámku. Katarína I. bola však v tom istom roku korunovaná za imperátorku a jedinú vládkyňu Ruského impéria. V cárskych dobách preto sem prichádzala ruská aristokracia, stráviť pri mori leto. Dnes sídli v zámku Estónske múzeum umenia s veľkými zbierkami umeleckých predmetov zo 16. – 20. storočia. Pastvou pre oči sú nádherné sály so štukovými výzdobami a maľbami na stropoch. Pred zámkom je krásne udržiavaný park s rybníčkami a alejami, siahajúcimi až k moru. 

Pastvou pre oči je nielen zámok Kadriorg, ale aj krásne udržiavaný park s rybníčkami a alejami, siahajúcimi až k moru.
Pastvou pre oči je nielen zámok Kadriorg, ale aj krásne udržiavaný park s rybníčkami a alejami, siahajúcimi až k moru.  (zdroj: Vlado B.)
Jednoducho - paráda. Peter Veľký mal už "v oku" krásny petrohradský Peterhof.
Jednoducho - paráda. Peter Veľký mal už "v oku" krásny petrohradský Peterhof. (zdroj: Vlado B.)
Dnes sídli v zámku estónske Múzeum umenia s veľkými zbierkami umeleckých predmetov zo 16. – 20. storočia.
Dnes sídli v zámku estónske Múzeum umenia s veľkými zbierkami umeleckých predmetov zo 16. – 20. storočia. (zdroj: Vlado B.)
V parku Kadriorg sa nachádza aj palác, v ktorom sú umiestnené kabinety prezidenta Estónska. Estónsko je parlamentnou demokraciou, na jej čele stojí prezident, volený na 5 rokov jednokomorovým parlamentom.
V parku Kadriorg sa nachádza aj palác, v ktorom sú umiestnené kabinety prezidenta Estónska. Estónsko je parlamentnou demokraciou, na jej čele stojí prezident, volený na 5 rokov jednokomorovým parlamentom.  (zdroj: Vlado B.)
Estónskou prezidentkou je Kersti Kaljulaidová. Tak ako sa na prezidentský palác patrí, aj pred týmto stojí čestná stráž.
Estónskou prezidentkou je Kersti Kaljulaidová. Tak ako sa na prezidentský palác patrí, aj pred týmto stojí čestná stráž. (zdroj: Vlado B.)

Na pravom brehu rieky Pirita leží vzácna historická pamiatka, ruiny Kláštora sv. Brigity, ktorého história siaha až do 15. storočia. V roku 1417 bolo za podpory veľmajstra Rádu Livónskych rytierov získané povolenie na stavbu. Kostol v kláštore bol vysvätený v roku 1436, bol najväčším v Starom Livónsku a existoval tu viac ako 150 rokov. Monumentálny trojuholníkový štít nad portálom je vysoký 35 metrov, interiér má rozmer 24x56 metrov. Kláštor sa riadil prísnymi pravidlami sv. Brigity, teda napríklad kláštor nemohol mať viac, ako 85 členov – 60 sestier a 25 bratov (z toho 13 kňazov). Podľa pravidiel mal kostol 13 oltárov, pomenovaných po apoštoloch, každý kňaz mal svoj oltár.

Počas Rusko-Livónskej vojny bol kláštor brutálne zničený ruskou armádou, ktorá sem vtrhla v januári 1575. Až v roku 1930 si roľníci všimli v zemiačisku zbytky kláštora a o hodne neskôr sa začalo s obnovou (prakticky výstavbou) ruín.

Ruiny kláštora sv. Brigity majú pre Estóncov veľký význam, história kláštora im pripomína dlhú a bohatú históriu národa.
Ruiny kláštora sv. Brigity majú pre Estóncov veľký význam, história kláštora im pripomína dlhú a bohatú históriu národa.  (zdroj: Vlado B.)
Nový kláštor sv. Brigity, postavený vedľa zrúcanín starého kláštora, bol slávnostne otvorený v roku 2001. Kláštor poskytuje aj hotelové ubytovanie.
Nový kláštor sv. Brigity, postavený vedľa zrúcanín starého kláštora, bol slávnostne otvorený v roku 2001. Kláštor poskytuje aj hotelové ubytovanie.  (zdroj: Vlado B.)

Nadšenie z cesty po Pobaltí u nás narastá, zajtra nás čaká v Talline veľký deň, jubilejné 150 výročie Estónskeho sviatku piesní a tanca.

Vladimír Benčík

Vladimír Benčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  651x

Každý človek má nejaké túžby a snaží sa, aby niečo dosiahol. Túži po mnohých veciach, pritom sa mu môžu splniť len máloktoré. Mojimi celoživotnými snami bolo slušné fotografovanie, archeológia a cestovanie. Fotoaparát som dostal takmer do kolísky, archeológom som sa nestal, sen o cestovaní si plním po 60-tke. Vitajte na mojom blogu. Rád sa s vami podelím o cestovateľské skúsenosti a zážitky. Dúfam, že vás nimi inšpirujem, motivujem a možno aj pomôžem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu