reklama

Austerity for real ?

Aký je vzťah medzi dlhom a HDP ? Kauzálny ? Len korelácia ? Existuje vôbec ? Chcel by som priblížiť momentálnu rozprúdenú debatu na portáloch INET a Next New Deal o chybe v štúdii, ktorej sú autormi Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff (RR).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Reinhart a Rogoff vo svojom „working paper" Growth in a Time of Debt dospievajú k záveru, že relatívne vysoké dlhy resp. pomer dlhu k HDP vyšší ako 90%, zásadne spomaľuje hospodársky rast a v niektorých prípadoch vedie dokonca k negatívnemu rastu. V posledných dňoch bol tento „paper" podrobený veľkej kritike. Thomas Herndon, Michael Ash and Robert Pollin (HAP) vo svojej štúdii Does High Public Debt Consistently Stifle Economic Growth? A Critique of Reinhart and Rogoff poukázali na niekoľko chýb, ktorých sa Reinhartová a Rogoff dopustili. Najzávažnejšou bola triviálna chyba v exceli. RR jednoducho zle vypočítali priemer a pomery medzi dlhmi a rastom HDP za skúmané časové obdobie a zahrnuli do výpočtu aj také hodnoty, ktoré im neboli známe. HAP vo svojej kritike dospeli k odlišnému záveru. Krajiny, ktoré mali rast HDP v priemere okolo 4% predtým ako bol pomer dlhu k HDP vyšší ako 90%, netrpia následne zásadným spomalením. RR poukázali vo svojom chybnom výpočte, že spomalenie môže dosiahnuť až -0,1%. HAP po oprave chyby dospeli k hodnotám rastu okolo 2,1-2,5% HDP.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Síce sa RR dopustili zásadnej chyby vo výpočtoch, existencia korelácie medzi vysokým dlhom a spomaleným rastom avšak bola preukázaná. So zaujímavým vysvetlením tohto vzťahu prichádza aj ekonóm Arindrajit Dube. Ten sa pozerá na daný problém opačne. Prichádza s vysvetlením, že vysoký pomer dlhu k HDP, môže byť výsledkom slabého rastu v minulosti. Momentálny dlh je podľa neho slabý indikátor budúceho rastu, ale omnoho lepšie vysvetľuje rast HDP v minulosti. Pomer dlhu k HDP - dlh/HDP - je zlomok. Ak menovateľ HDP rastie pomaly, tak pomer dlhu k HDP rastie. Úlohu hrajú aj recesie, počas ktorých rastú vládne výdavky prostredníctvom automatických stabilizátorov. V jednom zo svojich grafov Dube dokumentuje svoje zistenia. Modelová situácia - 10 bodový nárast v pomere dlh/HDP je spojený s priemerný rastom o -0,6% menším ako normálne v priebehu minulých troch rokov a paradoxne s rastom o 0,2% vyšším ako normálne v nasledujúcich rokoch po 10 bodovom náraste pomeru dlh/HDP (pozn. pridávam radšej anglický text na porovnanie, pretože angličtina nepatrila k najľahším - So what does this all show? It shows that purely in terms of correlations, a 10 point increase in the debt-to-GDP ratio in the RR data is associated with a 6/10 of a percentage point lower growth in the 3 years prior to the increase, but actually a slightly larger than usual growth in the few years after the increase. During the year of the increase in debt-to-GDP ratio, GDP growth is really low, consistent with the algebraic effect of lower growth leading to a higher debt-to-GDP ratio.) Ak mám chybu v preklade, prosím dajte vedieť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dube v závere poukazuje, že musíme byť veľmi opatrní pri prezentovaní vzťahov ako kauzálnych.

Prečo o tom píšem ? Keď boli úsporné opatrenia prezentované ako jediné z možných riešení pre krízu v EÚ, intelektuálny základ tvorila RR štúdia. Pred pár mesiacmi keď ekonómovia z MMF a SB zverejnili správu o dopade škrtov na rast HDP, museli priznať, že keynesovské multiplikátory boli väčšie ako si mysleli a úsporné opatrenia v takej miere v akej boli prijaté, neboli asi najlepším riešením.

Otázka preto znie. Prečo máme taký pomalý a slabý rast ? Prečo sú príjmy štátnych rozpočtov nedostačujúce ? Prečo bilióny eur sedia v daňových rajoch ? Aký je vlastne vzťah medzi dlhom a rastom HDP ? Nie je dlh ako dlh.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroje

RR - http://www.nber.org/papers/w15639.pdf

HAP - http://www.peri.umass.edu/236/hash/31e2ff374b6377b2ddec04deaa6388b1/publication/566/

Arindrajit Dube - http://www.nextnewdeal.net/rortybomb/guest-post-reinhartrogoff-and-growth-time-debt

Next New Deal - http://www.nextnewdeal.net/topics/crisis-recession-and-recovery

INET - http://ineteconomics.org/blog/inet

P.S. Článok na zamyslenie http://hnonline.sk/ekonomika/c1-59716490-estonsky-prezident-nas-recept-proti-krize-funguje

Vladimír Peciar

Vladimír Peciar

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Po šiestich rokov znova aktivujem blog a trochu mením záber. O deficite normálnej ekonomickej debaty na Slovensku. O tom ako nenaletieť politikom a ich "odborným" reformám. O biednom stave slovenskej ekonómie (vedy). O aktuálnom ekonomickom výskume. O štúdiách, ktoré by mal každý dobrý ekonóm poznať. O tom, čo by mal dobrý ekonóm vedieť alebo čo má vedieť. Blog hlavne určený pre študentov a výskumníkov v ekonómii. Samozrejme všetci ostatní ekonómovia aj neekonómovia, ste tiež vítaní. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu