reklama

Japonsko za 7 dní – Osaka, Kyoto a Nara

Počas vchádzania do určitých krajín (miest) sa vo mne rozprúdi veľmi zvláštna, pozitívna a neopísateľná energia. Niečo podobné som prežil počas nášho pobytu v krajine samurajov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Krajina vychádzajúceho slnka vo mne vždy skrývala rúško tajomstva, zvedavosti a obdivu. Japonsko je ostrovná krajina, ktorá má veľmi bohatú históriu. Populácia tejto krajiny je 126 miliónov, čo robí z Japonska 10. najľudnatejšiu krajinu v rámci celého sveta. Hlavné mesto Tokyo má vyše 9 miliónov ľudí (celá aglomerácia Tokya sa môže pochváliť vyše 37 miliónmi ľudí). Osaka, samotné mesto, ktoré sme navštívili má skoro 3 milióny obyvateľov. Celá aglomerácia Osaky zastrešuje vyše 19 miliónov ľudí.

Do Japonska sme sa dostali počas nášho letného dobrodružstva v Ázií. Leteli sme z Kualy Lumpur (Malajzia) priamo do Osaky. Let trval okolo 6 hodín. Cesta bola veľmi príjemná, lebo sme sedeli vedľa staršieho japonského páru, ktorý nás oboznámil s japonskou kultúrou už počas nášho letu. Pomaly sme si začali uvedomovať, kde to letíme. Čo mne utkvelo v pamäti počas letu bolo to, že lietadlo bolo z polovice prázdne a nikto z cestujúcich (väčšina ľudí pochádzala z Japonska) sa nepresadil na voľné miesta. Každý zostal sedieť na mieste, ktoré mu bolo pridelené. Už to mi niečo povedalo o týchto ľuďoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do Osaky sme prileteli v nočných hodinách. Letisko Osaka-Kansai je veľmi zaujímavé letisko svojou polohou, lebo sa nachádza na ostrove, ktorý je s pevninou spojený vlakovým a cestným mostom. Keďže sme naše cestovateľské náklady chceli držať čo najnižšie, tak sme sa rozhodli, že noc strávime na letisku, keďže verejná doprava už nepremávala a taxík by bol na naše pomery veľmi luxusná a drahá záležitosť. Na letisku skoro nikto nebol, takže noc sme prespali ako medvede a ráno okolo 6 hodine sme sa vybrali do centra Osaky miestnym autobusom. Cesta trvala okolo hodinky.

Letisko - Osaka Kansai
Letisko - Osaka Kansai (zdroj: http://www.kansai-airport.or.jp/en/cargo/)

Do centra Osaky sme prišli okolo 7 hodine ráno. Ulice zívali prázdnotou. To už neplatilo, keď sme vkročili do podzemných chodieb. Trošku nám trvalo, kým sme sa zorientovali v metre, ale nakoniec sme to zvládli. Metro a vlaky v Osake prevádzkujú rôzne spoločnosti, tak sme si museli dať pozor na to, aký lístok si kupujeme. Ubytovanie sme si rezervovali neďaleko centra. Spali sme na futonoch, tradičných japonských posteliach. Prvý deň sme sa len tak premotali v uliciach Osaky a užili si nič nerobenie. Ďalší deň sme sa vybrali do centra Osaky spoznávať miestne a historické pamiatky. Boli sme sa pozrieť na miestny hrad, ktorý sa nachádzal v krásnom parku, známu ulicu Dotonbori, kde sa určite oplatí prísť na večeru, vežu – Tsutenkaku, ktorá je pýchou Osaky a nespočetne veľa chrámov (Shitennoji chrám, ktorý patrí medzi najznámejšie). Takisto sme si nenechali ujsť jeden z najrýchlejších vlakov na svete – Shinkansen. Tento vlak je preslávený tým, že chodí presne na sekundu. Zaujímavosťou bolo, že tieto vlaky odchádzajú každých 10 minút. Je to jeden z najluxusnejších spôsobov dopravy. Cena lístka je dva alebo aj tri krát vyššia ako cena letenky. Autobusy a taxíky sú populárne svojím starodávnym dizajnom. Šoféri tu jazdia v bielych rukavičkách. Japonské jedlá (Udon, Soba, Misho, Sushi...) sa môžu zdať veľmi skromné z hľadiska chuti a množstva, ale na druhej strane tieto jedlá sa pýšia veľkým množstvom zdravých nutričných hodnôt. Tradičným alkoholickým nápojom je „saké“. Tento nápoj má okolo 20 % alkoholu a je vyrobený z kvasenej ryže. Odporúčame vysúšať, ak budete mať možnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Hrad v Osake
Hrad v Osake (zdroj: E.V.)
Známa ulica - Dotonbori
Známa ulica - Dotonbori (zdroj: E.V.)
Pýcha Osaky - veža Tsutenkaku
Pýcha Osaky - veža Tsutenkaku (zdroj: E.V.)
Shinkansen - vlak, ktorý chodí na sekundu presne, jeho maximálna rýchlosť dosahuje až 320 km/h.
Shinkansen - vlak, ktorý chodí na sekundu presne, jeho maximálna rýchlosť dosahuje až 320 km/h. (zdroj: E.V.)

Ďalšou zastávkou bolo mesto Kyoto. Toto mesto je považované za jedno z najkrajších v Japonsku. Kyoto je tak pekné, že kdekoľvek pôjdete, tak nebudete sklamaní. Najznámejšími miestami sú Fushimi Inari-taisha Shrine a bambusový les, ktoré sú vždy plné turistov. Nám sa neskutočne páčili ulice a chrámy v Kyote.

Fushimi Inari-taisha Shrine v Kyote
Fushimi Inari-taisha Shrine v Kyote (zdroj: E.V.)
Bambusový lesík v Kyote
Bambusový lesík v Kyote (zdroj: E.V.)
Jeden z nespočetne veľa chrámov v Kyote
Jeden z nespočetne veľa chrámov v Kyote (zdroj: E.V.)
Krásna príroda v Kyote
Krásna príroda v Kyote (zdroj: E.V.)
Chrám v Kyote
Chrám v Kyote (zdroj: E.V.)

Poslednou zastávkou bolo mesto Nara. Tento kus Japonska je populárny hlave kvôli voľne pohybujúcim sa srnkám a srncom v miestnom parku. Bolo ich tam veľmi veľa. Tieto zvieratká sú tak zvyknuté na ľudí, že nie je problém sa s nimi odfotiť. Odporúčame vám navštíviť chrám Nigatsu-do, ktorý mňa zaujal najviac zo všetkých japonských chrámov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Miestny park v Nare plný srniek a srncov
Miestny park v Nare plný srniek a srncov (zdroj: E.V.)
Chrám Nigatsu-do v Nare
Chrám Nigatsu-do v Nare (zdroj: E.V.)

Bolo zaujímavé sledovať správanie ľudí na ulici. Viem, že jeden týždeň je veľmi krátka doba na to, aby sme spoznali ľudí, kultúru či spôsob akým ľudia žijú v danej krajine. Napriek tomu si myslím, že Japonci sú veľmi skromní ľudia, ktorí sú prísni v dodržiavaní pravidiel a udržiavaní svojich tradícií. Takisto, je badateľné, že títo ľudia pracujú veľmi tvrdo a dlhé hodiny, aby sa mali v živote dobre. Navyše, japonský jazyk je považovaný za jeden z najťažších jazykov na svete. Nie predsa každý jazyk sa môže pochváliť tromi abecedami.

Som rád, že sme mohli aspoň na chvíľu nazrieť do tejto zaujímavej a jedinečnej krajiny. Táto skúsenosť ma uistila, že každé miesto je krásne, záleží len na nás ľuďoch, ako sa na tie miesta pozeráme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pekný deň...

Erik Vojtas

Erik Vojtas

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Myslím si, že už len to, že sme sa narodili a cesta, ktorou kráčame je „šťastie“. Mnoho krát sa nám to tak nemusí zdať. Ja sa snažím pozerať na "život" z tej „šťastnej“ strany a poviem vám, že sa mi to darí. Mojimi príspevkami by som chcel s vami zdieľať moje vedomosti, skúsenosti a zážitky, ktoré som nadobudol/nadobúdam na mojej ceste životom. V žiadnom prípade vám tu nebudem dávať rady a písať ako by to malo byť a ako nemalo. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu