reklama

Ako sme chceli jedinečný slovenský film točiť

Tak cestujem si tak po svete na bicykli a napadlo ma, že by nebolo zlé niečo s toho zdokumentovať. Mám svoju kameru, aj foťák, čo robí dobré videá. Len to nestačí, niekedy nie naj počasie, niekedy nevládzem ani žiť, nieto rozmýšlať čo točiť alebo nie a občas si pohľad tretej osoby sám nenafilmujem. To je škoda, lebo cesta okolo sveta na bicykli je podľa mňa jedinečný námet. Veľa slovákov sa cykloturistike nevenuje a mohlo by to byť pre nich niečo zaujímavé.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Bol som v Indii a rozmýšlal som koľko by takýto špás stál. Kameraman, vybavenie, letenky, prenájom auta, drobnosti na prežitie pre človeka čo točí a náklady okolo. Bolo toho veľa. To neutiahnem, veď som rád, že môžem cestovať sám. Napadlo ma, že môžem skúsiť nejakú webstránku zameranú na "fund raising". Veď sa tam podporujú rôzne bludy a ľudia v dnešnej dobe platia denne za rôzne nezmyselné veci a taka k viac ľudí prispeje nejakými drobnými, možno sa suma vyzbiera.

Už potrebujem len niečo zaujímavé na točenie a osobu, ktorá to točiť bude a môžem to skúsiť vyzbierať peniaze na nízko nákladový celovečerný film o tejto skvelej časti cesty. Cykloturistika a cestovanie v Nepále. dokument, akcia a hlavne skutočný príbeh. Tolko bludov dnes za ťažké milióny dnes chodí v kine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kamarát sa ponúkol, že to natočí celé zadarmo, ale treba pokryť aspoň náklady. Vymyslel som, že zaujímavá časť cesty bude prechod na bicykli Austráliou, hlavne jej suchšou západnou časťou, ktorá je v oblasti od stredu smerom Perth vyľudnená.

Na Novom Zélande dávali upútavku prechodu cez Bush na ťave, práve to ide v kinách. Prechod na bicykli je tiež zaujímavý hlavne v rámci cesty okolo sveta, na ktorej jazdím s bicyklom s váhou okolo 50 kg. Asi to malo rozpočet na tvorbu ďaleko vyššiu, ako nami naplánovaných 29 000 EUR na 2,5 mes točenia. Je v tom ešte doba na spracovanie natočených materiálov a vytvorení výstupu. Náš projekt sme vytvorili a zavesili na spomínanú webstránku. Nájdete ho tu http://www.indiegogo.com/projects/world-bike-travel-australia-movie/x/6300662.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samozrejme nám hneď písalo niekoľko vraj PR agentúr či nechceme za peniaze zviditeľniť projekt. Skúsil som projekt zavesiť odkaz aj na Facebook, kde sa v dnešnej dobe nachádza množstvo akože priateľov, škoda, že tých skutočných ak o niečo ide môžme na prstoch porátať. Propagácia samozrejme bez výsledku. Ľudia radšej likujú a zdieľajú rôzne hlúpe obrázky, akože múdre frázy, hrajú rôzne hry a používajú rôzne aplikácie, ktorým niekedy ani veľmi nerozumejú.

Okej ľudom sa to možno nepáči, to pochopím. Na sieti Indiegogo to funguje tak, ak mate viac likes, prípadne príspevkov, tak vás vidí viac ľudí, možno aj s krajín, kde majú viac pochopenia pre alternatívnu tvorbu za minimalistický rozpočet na tvorbu s výnimočným obsahom. Stačilo dať jednoducho like a neriešiť.Hlavne viac mladých ľudí má Paypal a sú viac otvorení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No čo ma dorazilo je tá naša asi hlavne slovenská závistlivá mentalita. Písal som viacerým ľudom či by to mohli aspoň pozdieľať, nech sa teda trošku posunieme, či prípadne nám poslať jeden dolár, ktorý by som im obratom poslal späť. Len preto, aby si nás začali ako projekt všímať ľudia v zahraničí.

Dostalo sa mi niekoľko odpovedí, po ktorých som na ideu fundovania originálneho slovenského filmu o cestovaní a cykloturistike na ceste okolo sveta na bicykli vypustil z hlavy. Napríklad uvediem niektoré hlášky "Toto nemôžem pre teba urobiť." "Nechcem dať like, ešte vám niekto prispeje." "Nestíham!" "Nemám čas." "Nie. Nedám like. Mne kto prispeje."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pritom hodnota doláru je ako keby ste si chceli kúpiť minerálku, alebo 3 rožky. Ľudia sa nechajú okrádať štátom o tisíce EUR ročne pod rôznymi hrozbami. Ich peniaze spreneverí v maximalnej miere a okrádajú ich ľudia, ktorých slepo volia. Na niečo naozaj zaujímavé nie sú ochotný dať nič.

A na záver už len taká otázka do pléna. Sme naozaj tak krátkozraký a hlúpy národ? Či len nemáme radi ak naši krajania robia niečo výnimočné? Neznesieme úspech? A potom sa budeme čudovať prečo nemáme vlastnú slovenskú tvorbu, slabú propagáciu krajiny v zahraničí a všetci šikovní ľudia zo Slovenska žijú v zahraničí.

Skúšame ešte jeden projekt filmu o cykloturistike v Nepále. Môžete nájsť tu http://www.indiegogo.com/projects/world-bike-travel-nepal-movie/x/6300662. Ten sa mi snáď lepšie podarí odpromovať v rámci mojich limitovaných možností a dáke drobné vyzbierame a natočíme daký skvelú filmovú prvotinu z cesty okolo sveta http://worldbiketravel.sk/. Ak niekto má Paypal a nebude mu pár rožkov chýbať môže 1 dolár poslať. Ak je príliš chudobný a tri rožky nevyhnutne k životu potrebuje, tak môže projekt pozdieľať na sociálnej sieti. Ďakujem.

Karol Voltemár

Karol Voltemár

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Strávil som viac ako 41 mesiacov na ceste okolo sveta na bicykli. Venujem sa aktívne cyklistike, cestovaniu a foteniu. Pracujem v oblasti internetu a marketingu - online marketingová agentúra Madviso a blogujem na osobnom blogu Voltemar.sk. Máme zopár online magazínov. Máme malú predajňu Lulubee a e-shop s oblečením na cyklistiku a šport Trenujeme. Prevádzkujeme platformu pre e-shop na prenájom. Zoznam autorových rubrík:  ŠportSpoločnosťZdravieCesta okolo sveta na bicykliCestovanieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu