reklama

Ako sa zbaliť na takmer 4 roky

Čas preletel ako voda a posledná fáza príprav na veľkú cestu, aspoň v mojom ponímaní sa končí. Ostáva necelých 5 mesiacov a vyrazím. Sumarizujem aké vybavenie mám a či mi niečo nechýba. Ak áno musím to dplniť, aby bola expedícia čo najlepšie zabezpečená a vedel som cestou posielať to najzaujimavejšie prostredníctvom webu do sveta. V tomto som vďačný veľkému množstvu partnerov, ktorý expedíciu podporili amteriálnym vybavením v rámci možností. Čo si do 6 tich prázdnych tašiek Ortlieb na takmer 4 roky zabalím? Čo budem potrebovať, mať u seba a čo budem priebžne dopĺňať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

V prvom rade je potrebné mať kvalitný bicykel a tuhé kolesá, ktoré znesú poriadnu váhu. Predsa len okrem svojich 70 kg budem niesť ďalších aspoň 45 aj s váhou bicykla a vodou. Bicykel budem mať fajnový trek od Bianchi, ktorý bude osadený nosičmi z ocele. Plášte Scwalbe na kolesách snáď dostanú cestou minimum defektov. Na bicykel si pozrám nejakú GPS navigáciu, kedže môj Garmin 550 sa pokazil, obal na mobil a dobíjanie telefónu prostredníctvom dynama. Budem používať asi aj treéningový merač pulozvej frekvenci v kombinácii s tachometrom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvá taška bude plná cyklistického oblečenia. Teraz som si kúpil nové cyklo ponožky na výstave 3 páry. V lete mi stačí samozrejme cyklo dres a cyklo nohavice s vložkou. Tento rok som si kúpil 2 je nové krátke cyklo nohavice a k tomu dostal ešte jedny, nech vraj nechodím ako dotrhaný.

Pre dresy projektu WORLD BIKE TRAVEL som si nechal pv tomto roku poslať niekoľko kusov Sportful Bodyfit Pro, ktoré sa ujali a tak ich ešte niekoľko objednám a nechám potlačiť logami partnerov projektu pred cestou. Budú ako dar pre ľudí, ktorí mi na tejto ceste pomôžu a pre ľudí, ktorí sa zúčastnia verejných etáp v rámci projektu a objednajú si ich. Budem ich niesť niekoľko kusov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre chladné počasie je dôležité mať v taške pre cyklistické veci aj termoprádlo navrch a na spodok. To bude nevyhnutnosťou ak sa dostanem do chladnejších oblastí. Hodí sa aj na noc do spacáku.

Cyklistických búnd budem mať niekoľko a to nepremokavá cyklo bunda UK Rain, ktrú som teraz otestoval na novembrovej jazde KeBa, kde skoro konštatne lialo. Okrem toho ešte jednu reflexnú windstoperku, ktorá je dobrá do chladnejších podmienok a zahreje.

Dlhé nohavice sú tiež nevyhnutnosť. Ak sa zmestia, tak zoberiem aj návleky na ruky, nohy a tretry. Tretry si budem kupovať na jar nové, lebo tie staré Sidi mám zničené. K tomu treba mať na dážď šáčky a do chladu novinový papier.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zimné oblečenie dopĺňajú čiapky, čelenka, rukavice tenšie,hrubšie a náhubok. To by mi malo vydržať aspoň na prvý rok alebo dva. A pribežne budem stavy v rámci možností dopĺňať ak sa niečo zničí.

V druhej taške bude outdoor výbava a oblečenie. Tam bude výbava na prípadnú turistiku a treky. Beriem svoje outdoor tenisky Salomon, sandále Tewa a dúfam, že mi obuv ešte nejaký ten rôčik vydrží. Do nečasu beriem nepremokavé nohavice Karpos, technickú bundu, ktorú som kúpil vo Francúzsku a a nepremokavú bunda od Husky. Teplejšie ponožky na hory a chladné noci. Zimná čiapka Scandinavia a termoprádlo Devold zahrejú. Do tejto tašky dám aj jedno bežné tričko, tielko, plavky a kraťase.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšia taška bude nahrádzať kuchyňu. Varič od Husky, alobal ako zátišie, hrniec 900 ml, bomby, lyžička, nožík, vidlička, doska na krájanie, korenia, soľ, vitamíny a minerály, proteínové tyčinky, energetické tyčinky a gély, ionťák, olivový olej, ryža a miesto na čerstvé jedlo a zeleninu. Toto sú len základné zložky, ktoré tam budú kvôli rezerve, ak by nebolo čo jesť alebo na náročnejšie úseky.Samozrejme cestou sa budem snažiť čo najviac ochutnať z miestnej kuchyne krajiny, cez ktorú budem aktuálne prechádzať.

Štvrtá taška bude technická. Bude v nej notebook, rezervné disky, rýchlo nabíjačka tuškových batérií, nabíjačka na mobil, výbava k notebooku, klávesnica, myš a slúchatka. Problém bude nájsť vlhku odolné obaly pre elektroniku aj keď Ortlieb tašky sú nepremokavé. Plánujem, že si kúpim ešte nejaký mp3 prehrávač nech mi niečo hrá cestou. Okrem toho budem mať v tejto taške mapy, čítačku, a fotoaparáty. Na tie sa práve snažím získať aspoň akú takú zľavu. Nech môžem zdokumentovať cestu kvalitne a potešiť zaujímavosťami zo sveta aj iných ľudí. Nech sa inšpirujú, cestujú a spoznávajú.

V separé krabici budem mať výbavu na opravu defektov, novú reťaz, špice a nejaké drobnosti k oprave bicykla, do ktorej by som sa radšej nepúšťal, ale raz to príde.

V piatej taške spacák, karimatka, ktorý teraz riešim a kilový stan od Husky. Nejaké zvyšné veci, ktoré sa do tých ostatných nepomestili umiestnim do tejto tašky, napr. voda, laná a filtračná pumpička. Spacák si teraz vyberám achcem ľahký s extrémomom do - 15 stupňov.

V menšej taške v prednej časti budem mať veci, ktoré budem používať bežne. Aktuálnu mapu, pero, zošiť pre poznámky, slovníčky, itinerár a plánovanú cestu s množstvom drobností. Kompakt budem mať u seba na opasku. Budem mať aj pavúky na pripevnenie doplnkových vecí na nosič bicykla.

Takmer 4 roky budem mať v týchto taškách všetko potrebné a veci budem dopĺňať cestou pomocou balíčkov. Za vybavenie ďakujem partnerom projektu a priateľom za to, že mi pomohli nápadmi a podporou projekt dostať z myšlienok do reality.

Karol Voltemár

Karol Voltemár

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Strávil som viac ako 41 mesiacov na ceste okolo sveta na bicykli. Venujem sa aktívne cyklistike, cestovaniu a foteniu. Pracujem v oblasti internetu a marketingu - online marketingová agentúra Madviso a blogujem na osobnom blogu Voltemar.sk. Máme zopár online magazínov. Máme malú predajňu Lulubee a e-shop s oblečením na cyklistiku a šport Trenujeme. Prevádzkujeme platformu pre e-shop na prenájom. Zoznam autorových rubrík:  ŠportSpoločnosťZdravieCesta okolo sveta na bicykliCestovanieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu