reklama

Nová Británia je Nová Európa?

Keď sa polemika okolo Európskej ústavy dostáva do sféry amerikanizácie, dostáva sa do slepej uličky. Európa budúcnosti je Európa identity národov a náboženstiev, ktoré tu v každom regióne počas storočí zapúšťali korene a menili tak mestá a dediny. Tieto regióny sú odsúdené na spoluprácu práve vo svete veľkej globalizácie a ekologizácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

V priamom prenose TV stanica CNN ukazovala odovzdanie politickej moci v Veľkej Británii do rúk Gordona Browna – nového premiéra. Nechýbala samozrejme anglická kráľovná, ktorá okrem politickej reprezentácie monarchie reprezentuje aj anglikánsku cirkev.

Ale čo je vlastne pozoruhodné na meniacej sa Európe?

Dnešná Európa, čo sa týka lídrov je Európou ,,menšín na výslní”. To znamená zmenu vnímania politiky aká bola za éry Thatcherovej, Chiraka alebo Schrodera.

GORDON BROWN is from Scotland - takýmito heslami mávali ľudia s transparentmi nad hlavami včera v uliciach Londýna. SARKOZY má predkov zo židovstva, Maďarska a Grécka písali francúzske noviny. A ANGELA MERKELOVA – pochádza z bývalého EAST GERMANY, hovoria často redaktori večerného vysielania na ktorejkoľvek televízii v Nemecku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obdoba lídrov menšinových pozícii na výslní sa v strednej Európe stráca často v postojoch malicherností. Poukazujúc na podivnú vládu v Poľsku, však ani Slovensko, Česko či Maďarsko nemajú takú silnú perspektívu v najbližších 5 rokoch ako práve veľké štáty starej Európy. Po Václavovi Havlovi sa už politická moc v ČR stáva len prostriedkom k iným záujmom ako slúžiť občanovi a skvalitňovať jeho život.  

Ako východisko pre malé krajiny strednej Európy je potreba postaviť už dnes kvalitnú výchovu mladých lídrov, ktorí budú mať neskôr dosť zrelosti na prevzatie zodpovednosti v politike našej budúcnosti. A nehovorme že sa taký medzi domácimi študentmi, či našimi študentmi v zahraničí nenájdu. To čo ešte nevidíme je skryté. Pravdou však je, že už dozrieva a hľadá si miesto na výslní.  

Gerhard Weag

Gerhard Weag

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracujem na marketingovych a medialnych projektoch.Pisem knihy,cestujem, tocim tv dokumenty, prednasam na univerzitach a pracujem v rozvojovej pomoci pre Afriku,rozvijam ekumenicky amedzinabozensky dialog. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu