reklama

Jerusalem in Poland

Uplynulý víkend bol pre Poľsko významný okrem pohrebu prezidenta Lecha Kaczynskiego a jeho manželky aj významnou udalosťou duchovného rozmeru. Po 20 rokoch formácie bratov a sestier Monastického bratstva Jeruzalém bol otvorený Dom P. Márie Jeruzalémskej vo Varšave. V troch dňoch od soboty až do pondelka večera sa každý deň otváracieho programu nového kláštorného Domu bratstva Jeruzalém začínal rannými chválami a svätou omšou, na ktorej boli prítomné sestry, bratia i laici a rodiny zo Slovenska, Francúzska, Poľska, Česka, Nemecka, Afrického Toga, Bieloruska, Ukrajiny, Ruska, Kanady, Belgicka, Litvy a Švédska. Brat Pierre-Marie, zakladateľ komunity Jeruzalém z Paríža spolu s miestnym biskupom Varšavy-Praga Wschodnia v kázni hovoril o tom, že nové veci sa rodia z veľkej obety a preto i hlboká spojitosť otvorenia domu komunity s tragédiou poľského lietadla v Rusku prináša novú nádej nielen pre Poľsko ale pre celú Európu. ,,Nová je aj táto jar v prírode akoby nový život, ktorý prináša nové kvety a nové ovocie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tak aj otvorením nového domu komunity Jeruzalem v srdci mesta Varšavy pre Poľsko sa otvára nová etapa tejto komunity – prvého domu v postkomunistických krajinách. Komunite sa podľa liturgických zásad II. Vatikánskeho koncilu podarilo dobudovať aj nový kostol, ktorý bol počas II. svetovej vojny zničený a liturgie sa budú v ňom slúžiť každý deň ráno o 7.00, na obed o 12.30 a večer o 18.00,, povedal Irenej-Mária, jeden z bratov komunity. Predstavený komunity bratov vo Varšave brat Benedikt, pôvodom z Moravy, po 10 rokoch formácie v Paríži a Kanade po stopách sv. Vojtecha prišiel do Poľska kde spolu s bratmi a sestrami komunity Jeruzalém vpíše tak novú etapu histórie komunity v Poľsku. Kniha zakladateľa o spiritualite bratstva Jeruzalém - Kniha života sa pripravuje na vydanie v slovenčine v najbližších mesiacoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mníšske bratstva Jeruzalem,

sa skladajú z dvoch rehoľných inštitútov bratov a sestier, majú za svoje povolanie hĺbiť na „púšti veľkomiest“ oázy modlitby, mlčania a pokoja.
Túžia predovšetkým ,,rozvinúť koberec modlitby na uliciach veľkomiest".
Založená bola cez slávnosť Všetkých Svätých v roku 1975 pri parížskom kostole Saint-Gervais-Saint-Protais, ako odpoveď na túžbu kardinála François Marty vtedajšieho arcibiskupa Paríža, a ponuku brata Pierra-Marie Delfieux, vtedajšieho študentského kaplána na Univerzite Sorbone a zakladateľa Mníšskych bratstiev Jeruzalem.
Dnes sa Bratstva okrem Varšavy nachádzajú v Paríži, Vézelay, Štrasburku, na Mont-Saint-Michel, v Bruseli, talianskej Florencii, kanadskom Montrealu, v Ríme, v nemeckom Kolíne nad Rýnom a v dvoch dedinských lokalitách určených k duchovnému cvičeniu: Magdala blízko Orléansu vo Francúzsku a Gamogna v Toskánsku/Taliansku. Pripravuje sa Dom bratstva Jeruzalém v africkom Togu.
Tie dve rehoľné rodiny žijú na týchto miestach zo základnej charizmy spoločenstva, modlitby, práce a pohostinnosti „v srdci miest“ alebo „v srdci sveta“ hľadajúc súčasne život „v srdci Boha“.
Ide tiež o zvláštne povolanie ku kráse liturgie, oáze pozývajúca trikrát cez deň, ráno, na poludnie a večer, pre nájdenie pokoja a občerstvenia, k odpočinku uprostred mestského zhonu.


Vedľa mníšskych bratstiev existujú tiež bratstva apoštolské a laické bratstvá. Tie spolu vytvárajú ,,Rodinu Jeruzalém,,.
Gerhard Weag

Gerhard Weag

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracujem na marketingovych a medialnych projektoch.Pisem knihy,cestujem, tocim tv dokumenty, prednasam na univerzitach a pracujem v rozvojovej pomoci pre Afriku,rozvijam ekumenicky amedzinabozensky dialog. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu