reklama

Othello na hrade: dobrí herci a trubkové lešenie

Istý slovenský novinár o predstavení Othello v rámci Letných shakespearovských slavností napísal, že je v modernom pojatí. Patrne v hre sledoval len kulisy, a to konkrétne len trubkové lešenie tvoriace ich časť -to bolo totiž to jediné moderné na tejto adaptácii slávnej tragédie o žiarlivom maurovi, jeho žene Desdemone a vypočítavého Jaga. Nebolo to však zďaleka to jediné prekvapujúce.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Vietor ktorý bolo cítiť, niekedy i viac ako by si človek prial keď nám nafúkal prach do očí, i na hlavnom nádvorí Bratislavského hradu v sobotu večer pôsobil akoby dostal tiež honorár. Dramaticky dvíhal obrovské červené závesy na konštrukcii pódia, naháňal uhýbajúce sa plamene na fakliach renesančných vojakov a v pravom zmysle teatrálne mykal dlhý Othellov plášť.

Michal Dlouhý hral benátskeho generála s veľkým nasadením. Nebyť tepla z reflektorov roztápajúceho jeho líčenie spôsobujúce "jacksonovský" efekt blednutia tváre nikdy by ma nenapadlo, že nie je Othellom. Nestrácal sa v novom (a treba suhlasiť, že až na prvú scénu živom) preklade Martina Hilského. Neprehrával. Zuzana Vejvodová ako Desdemona sa mi zato strácala na javisku, možno to bolo subtilnou postavou, bledými šatami na bledej koži, rozmermi scény a absenciou portálu, neviem, ale pôsobila ako pasívny element. Akoby Othello hral tenis s automatom páliacom prihrávky, no bez prítomnosti toho, čo ho odlišuje od ľudského protihráča.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mojim favoritom bol Oldřich Navrátil ako Jago. Ak by to bolo mojím rozhodnutím hneď by som tú hru premenoval, dal mu viac priestoru a skončil to najkratším a najpôsobivejším monológom zo všetkých na konci prvého dejstva: "Vždy k službám." Skvelý výkon od začiatku až do konca. Hral celým telom, no ani v jednej chvíli nezabudol na tvár a oči, napriek exteriéru v nich bolo vidieť tú Jagovu neurčitosť medzi chladnou krutosťou a životom získanou indiferentnosťou -všetko to čo je na zle najodpornejšie a najfascinujúcejšie zároveň, lebo to je alebo aspoň môže byť aj v nás. Práve preto bol najshakespearovskou postavu zo všetkých, kto chce pochopiť človeka v tejto starej hre, mal by vidieť Navrátila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre moje pocity nebola smrť Desdemony a Othella koncom. Po odhalení svojich intríg a klamstiev Jago ušiel, do prava, akoby von z hradu na nádvorie. A tam som ho videl, pán Navrátil v civile, v teniskách, šortkách a tričku, rýchlou chôdzou odchádzal smerom k bráne. Napriek adidasu namiesto renesančného kostýmu mal stále v očiach odlesk toho Jagovho diabolského úškrnu. Zdalo sa mi akoby toto bolo dokončenie, také to cynické ale nanajvýš skutočné dokončenie celého príbehu: vo svete napriek tomu, že ich intrigy sú preťaté, pravda osvetlená všetkými reflektormi nad našimi hlavami a i keď Othello zabije Desdemonu a potom seba Jagovia odchádzajú z návršia do mesta a pokračujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opona nebola, preto nemohla ani padnúť.

Peter Weisenbacher

Peter Weisenbacher

Bloger 
  • Počet článkov:  152
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bratislavčan, ktorý sa pamätá na socializmus, ktorý sa venuje počítačom a bol na internete už pred 15 rokmi, ale prechodil viac galérii a múzei ako hral 3D hier a je kritický voči technológiám, médiám a politike. Zoznam autorových rubrík:  KultúraPočítačePolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu