reklama

Ako žijú lesy bez hospodárov?

Mal som vzácnu príležitosť stráviť niekoľko dní v pralesoch Tichej doliny. Porasty s 300 ročnými mohykánmi aj regenerejúce sa polomy tu hýria životom v zhode so základnými prepdokladmi ekológie lesa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Les, ako každý živý systém, sa v čase mení. Stromy sa rodia, rastú, starnú a odumierajú. Keďže sú v lese dominantné, spolu s nimi sa menia aj podmienky v lese. Iné svetelné podmienky sú v zapojenom poraste v tzv. optime, iné v medzernatej štruktúre so starými stromami alebo na polome. Obdobne sa mení množstvo a kvalita mŕtveho dreva, dostupnosť živín, alebo možnosti pre úkryt a získanie potravy lesných živočíchov.

A tak spolu s meniacim sa lesným porastom, menia sa v čase aj spoločenstvá lesných druhov. Niektorým vyhovujú viac mladé porasty, iným prítmie zapojených a hustých formácií, ďalšie potrebujú staré stromy s dutinami a veľa slnečného svetla.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celý tento proces názorne popisuje obrázok nižšie. Vznikol extrapoláciou výskytu viac ako 3000 lesných taxónov v rôznych vývojových štádiách lesa. Zatiaľ čo huby sa vyskytujú v zhode s predpokladom, že čím starší porast, tým viacej druhov, krivka pre rastliny a živočíchy má charakteristický tvar písmena U, kedy najviac druhov je viazaných tak na neskoré sukcesné štádiá, ako aj na tie včasné vzniknuté po prirodzených narušeniach a rozpade porastov.

Priebeh diverzity rôznych skupín organizmov v rámci vývojových štádií lesa.
Priebeh diverzity rôznych skupín organizmov v rámci vývojových štádií lesa. (zdroj: Hilmers et al. 2018. Biodiversity along temperate forest succession)

Je to veľmi zaujímavý výsledok (i keď zďaleka nie nový a ani prekvapivý), poukazujúci na premenlivosť lesa. Je významný pre ochranu prírody, nakoľko ukazuje, že pre dôslednú ochranu lesných spoločenstiev je nevyhnutné chrániť les v rámci celej šírky vývojových štádií. Úplne katastrofálne v tomto duchu vyznieva hospodársky orientované preferovanie stredných vývojových štádií tzv. optima, charakteristické pre lesné hospodárstvo, 100 ročnú rubnú dobu a presadzovanie ochrany "zeleného lesa". Snáď okrem húb, sú práve tieto stredové štádia druhovo najchudobnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Smrekový prales v neskorom sukcesnom štádiu začínajúceho rozpadu. Toto štádium hostí najvyšší počet lesných druhov a štandardne býva predmetom ochrany.
Smrekový prales v neskorom sukcesnom štádiu začínajúceho rozpadu. Toto štádium hostí najvyšší počet lesných druhov a štandardne býva predmetom ochrany. (zdroj: M. Wiezik, 2018)
Stredné štádium vývoja lesa, blížiace sa hospodárskej predstave optima. Napriek vysokej vitalite stromovej vrstvy sú lesné spoločenstvá obmedzované dominantným vplyvom stromov a ako také pomerne chudobné.
Stredné štádium vývoja lesa, blížiace sa hospodárskej predstave optima. Napriek vysokej vitalite stromovej vrstvy sú lesné spoločenstvá obmedzované dominantným vplyvom stromov a ako také pomerne chudobné. (zdroj: M. Wiezik, 2018.)

Naopak zaznávané a z hľadiska lesníckej legislatívy neprípustné skoré sukcesné štádiá polomov a kalamít predstavujú jedny z najbohatších lesných spoločenstiev.

Skoré sukcesné štádium smrekového pralesa (polom), vzniknuté pôsobením vetra  na smrekový porast. Napriek vysokej mortalite dospelých stromov je toto štádium typické jednou z najvyšších diverzít lesných druhov.
Skoré sukcesné štádium smrekového pralesa (polom), vzniknuté pôsobením vetra na smrekový porast. Napriek vysokej mortalite dospelých stromov je toto štádium typické jednou z najvyšších diverzít lesných druhov. (zdroj: M. Wiezik, 2018)

Ako som spomenul v úvode tohto článku, mal som vzácnu príležitosť znovu stráviť niekoľko dní v pralesoch Tichej doliny. Porasty s 300 ročnými mohykánmi aj regenerejúce sa polomy tu hýria životom v zhode so základnými predpokladmi ekológie lesa. Momentálne môj skvelý dojem z neregulovanej prírody trochu narušili bágre v Tichom potoku, využívajúce vyššie stupne povodňovej aktivity na "krotenie" prírody v rezervácii. Verím, že aj tento nezmysel sa v blízkej dobe podarí vyriešiť, a Tichá dolina bude naďalej unikátnym územím, kde prirodzený vývoj lesov a ich bohatstvo budeme môcť vidieť na vlastné oči.

Michal Wiezik

Michal Wiezik

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Poslanec Európskeho Parlamentu za stranu SPOLU. Výbor ENVI a AGRI, špeciálny vyšetrovací výbor pre transport zvierat (ANIT). Ekológ, vedec, vysokoškolský pedagóg, milovník prírody a aktivista. Ide o Život! Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu