reklama

Čriepky z NHL - Vstupný draft 2009

V noci z piatka na sobotu si fanúšik NHL odškrtne v kalendári ďalšiu dôležitú udalosť, tzv. vstupný draft. Vrámci neho majú jednotlivé kluby možnosť získať práva na hráčov, ktorí doteraz do diania v najatraktívnejšej hokejovej lige nezasiahli. V stanovenom poradí si celkovo v siedmich kolách vyberajú z rebríčka, ktorý zostavujú skauti a ktorý obsahuje hráčov zo Severnej Ameriky aj hráčov z Európy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Samotný proces a poradie, v ktorom kluby vyberajú, by mal umožniť vyrovnanie síl v lige - zjednodušene povedané, čím horšie sa niektorý klub v predchádzajúcej sezóne umiestnil, o to lepšiu pozíciu v drafte má. Najväčšej mediálnej pozornosti sa spravidla tešia hráči na prvých troch miestach rebríčka - v tomto roku nimi sú mladíci John Tavares (CAN, center), Victor Hedman (SWE, obranca) a Matt Duchene (CAN, center). Poradie výberu z prvého miesta dodatočne určuje lotéria, ktorej sa zúčastňujú kluby s umiestnením na posledných priečkach tabuľky práve ukončenej sezóny. Na základe kombinácie jej výsledku s konečným postavením jednotlivých klubov v tabuľke bude tohtoročné poradie v prvom kole nasledovné:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. New York Islanders

11. Nashville Predators

21. Philadelphia Flyers

2. Tampa Bay Lightning

12. Minnesota Wild

22. Vancouver Canucks

3. Colorado Avalanche

13. Buffalo Sabres

23. New Jersey Devils

4. Atlanta Thrashers

14. Florida Panthers

24. Washington Capitals

5. Los Angeles Kings

15. Anaheim Ducks

25. Boston Bruins

6. Phoenix Coyotes

16. Columbus Blue Jackets

26. New York Islanders (pôvodne San Jose)

7. Toronto Maple Leafs

17. St. Louis Blues

27. Carolina Hurricanes

8. Dallas Stars

18. Montreal Canadiens

28. Chicago Blackhawks

9. Ottawa Senators

19. New York Rangers

29. Detroit Red Wings

10. Edmonton Oilers

20. Calgary Flames

30. Pittsburgh Penguins

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že Islanders siahnu po Tavaresovi, Lightning si vyberú Hedmana a Avalanche Ducheneho, napokon to však môže dopadnúť úplne inak. Experti ani fanúšikovia sa totiž nevedia zhodnúť na tom, ktorý z dvojice Tavares-Hedman bude výraznejšou posilou, pričom prekvapením stale môže byť aj Duchene ako jednotka draftu.

Vstupný draft však rozhodne nie je dôležitým míľnikom len kvôli možným budúcim hviezdam, v období tesne pred draftom a počas niekoľkých nasledujúcich dní smerujúcich ku dňu ukončenia platnosti zmlúv mnohých hráčov, sa podpisujú nové zmluvy a tiež realizujú výmeny hráčov. Práve preto sa už niekoľko týždňov pred draftom objavujú rôzne špekulácie o tom, kto podpíše a kto kam poputuje výmenou. Jednotlivé kluby totiž môžu svoju pozíciu v drafte vylepšiť tým, že vrámci výmeny získajú právo výberu od niektorého "lepšie postaveného" klubu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozuzlenia sa teda dočkáme už v noci z piatka na sobotu, slovenských fanúšikov bude určite zaujímať aj draftovanie slovenských hráčov, predovšetkým zrejme Tomáša Tatára a Richarda Pánika...

Poznámka: Popri rôznych streamoch na internete bude možné priamy prenos zo vstupného draftu od 1:00 SEČ sledovať aj na ESPN America (pôvodne NASN).

Alexander Wirdzek

Alexander Wirdzek

Bloger 
  • Počet článkov:  117
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Snažím sa byť sám sebou... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSúkromnéČriepky z NHLZápisky z ciestKultúra

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu