reklama

Čriepky z NHL - Vymenia Wild Mariána Gáboríka do iného klubu?

O Mariánovi Gáboríkovi sme v priebehu posledných 5-6 mesiacov toho čítali už viac ako dosť. Predvčerom médiá priniesli správu o tom, že slovenský útočník v aktuálnej sezóne vynechal už 21 zápasov, pričom mimo ľadovej plochy ho v súčasnosti drží bližšie nešpecifikované zranenie dolnej časti tela. Kým niektorí novinári a fanúšikovia krútia hlavou nad nezmyselnou zmenou pravidiel, ktorá klubom umožňuje nezverejňovať informácie o konkrétnom zranení a jeho rozsahu, iní takmer na dennej báze prichádzajú s novými špekuláciami o pripravovanom odchode Gáboríka z Minnesoty.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Správa čerpala z príspevku denníka Twin Cities Pioneer Press, ktorý priniesol vyjadrenia generálneho manažéra tímu, trénera aj jedného z Gáboríkových spoluhráčov. Všetci zhodne tvrdili ako sú Wild s Gabbym lepším tímom a ako v zostave chýba. Je však pravdepodobné, že chýbať ešte dlho bude - až do štvrtka nestál na korčuliach, s mužstvom sa nejaký čas nepripravoval, podľa slov generálneho manažéra tímu podstupuje rehabilitáciu. To všetko v období, kedy sa očakávalo pokračovanie vyjednávania o Gabbyho novej zmluve, tá aktuálna totiž platí už len do konca tejto sezóny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Generálny manažér Doug Risebrough dlhodobo odmieta odpovedať na otázky týkajúce sa otázky Gáboríkovho kontraktu či jeho prípadnej výmene. Je pochopiteľné, že pokiaľ dôležitá opora tímu nemá zmluvu na nadchádzajúcu sezónu a vyjednávania sa nehýbu, klub sa bude snažiť vymeniť. Ide o spôsob ako sa vyhnúť situácii, kedy sa takýto hráč rozhodne podpísať zmluvu s iným klubom a jeho pôvodný zamestnávateľ ho tak stratí bez adekvátnej náhrady. Práve súčasný stav podporuje vznik nových a nových špekulácií o možnom ďalšom vývoji, vrátane výmeny Gáboríka do iného klubu. V tomto prípade je však potrebné uvedomiť si hneď niekoľko podstatných detailov.

Marián Gáborík má síce za sebou svoju najúspešnejšiu sezónu v NHL - v priebehu 77 zápasov v nej strelil 42 gólov, ku ktorým pridal 41 asistencií - v tej aktuálnej však odohral len dva zápasy z doteraz celkového počtu 24, má na svojom konte jediný gól. V žiadnej z predchádzajúcich siedmich sezón v NHL nedokázal odohrať všetkých 82 zápasov, najbližšie sa k tejto méte priblížil v sezóne 2002/2003, keď svojmu tímu chýbal v jedinom zápase. Zranenia sa mu rozhodne nevyhýbajú, problémy mu zjavne robia predovšetkým slabiny. Z tohto hľadiska ho je možné považovať za značne rizikovú investíciu, o to viac, že dlho nemohol korčuľovať a jeho forma je tak veľkou neznámou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokiaľ teda Gáborík po svojom návrate na ľad neodohrá minimálne 10 solídnych zápasov, záujem o jeho služby zo strany iných klubov bude minimálny. Dôvody? Je nanajvýš pravdepodobné, že vzhľadom na jeho vek a schopnosti by vedenie Wild požadovalo dvoch perspektívnych mladých hráčov, plus nejaké (možno podmienečné) práva výberu v drafte. V časoch platových stropov žiadny generálny manažér nebude ochotný obetovať v tejto fáze sezóny stále značnú časť Gáboríkovho platu 7,5 milióna dolárov, už vôbec nie v situácii, kedy by nemal istotu, že klub bude schopný dlhodobo si ho udržať. Je totiž zrejmé, že v tých nadchádzajúcich sezónach sa jeho požiadavky môžu pohybovať nad hranicou 8 miliónov dolárov na sezónu.

Je teda zrejmé, že predpokladom prípadnej výmeny do iného klubu bude Gabby pravidelne nastupujúci v zápasoch a strieľajúci góly. Ktokoľvek prejaví o jeho služby záujem, bude chcieť ísť na istotu, hoci to je v prípade tak často zraneného hráča skutočne relatívny pojem. Pokiaľ všetko pôjde ako má, dá sa predpokladať, že k výmene dôjde v posledných dňoch, možno dokonca hodinách pred uzávierkou prestupov, ktorá v aktuálnej sezóne pripadá na 4. marca 2009. Gáboríkova trhová hodnota by mala byť práve vtedy najvyššia - kluby s dobrými výhľadmi na vyraďovacie boje sa budú pochopiteľne snažiť posilniť.

Netajím sa tým, že s výmenou Mariána Gáboríka do iného klubu počítam; nemyslím si, že otázkou bude ČI, ale KEDY zmení pôsobisko. Vyjadrenia vedenia Minnesoty síce hovoria o tom, že s Gabbym v zostave je mužstvo silnejšie, náklady a riziko s tým spojené sú však značné. V zostave Wild je jedinou hviezdou, drží niekoľko klubových rekordov, jeho meno predáva dresy aj lístky. Fanúšikovia v Minnesote sú však hladní po hokeji aj bez Gáboríka v zostave, hala Xcel Energy Center je pravidelne vypredaná, Wild dokazujú, že pod vedením trénera Lemaira vedia vyhrávať. Gabby pravdepodobne zakotví v niektorom klube hrajúcom rýchly, útočný hokej, pravdepodobne skôr vo Východnej konferencii. Zabudnite však na Pittsburgh a výmenu za Jevgenija Malkina, to sa jednoducho nestane. Priestor pre Gáboríka by vedeli určite urobiť napríklad v Buffale. Teoretickou možnosťou ostáva aj Vancouver v Západnej konferencii, kde by sa mohol znova zvítať s kamarátom Pavlom Demitrom.

Alexander Wirdzek

Alexander Wirdzek

Bloger 
  • Počet článkov:  117
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Snažím sa byť sám sebou... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSúkromnéČriepky z NHLZápisky z ciestKultúra

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu