reklama

Polovica sezóny NHL čoskoro za nami

Skrátená sezóna NHL bude mať čoskoro za sebou už kompletnú prvú polovicu. Z môjho pohľadu zatiaľ priniesla pár prekvapení, príjemných aj menej príjemných. Mesiac pred uzávierkou prestupov už navyše kluby začínajú riešiť dôležité otázky - posilniť sa pre prípadnú účasť v play-off, alebo optimalizovať náklady? Podaktoré však pozerajú aj do vzdialenejšej budúcnosti a snažia sa podpisovať nové zmluvy so svojimi kľúčovými oporami. Pre hokejachtivých čitateľov blog.sme.sk pripojím aj prehľad najbližších priamych prenosov z NHL v televíziach dostupných vrámci káblových rozvodov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Na Západe (takmer) nič nového

Tabuľke Západnej konferencie aj celej ligy kraľujú Chicago Blackhawks - relatívne stabilný káder doplnili pred sezónou skúsení obrancovia Michal Rozsíval a Sheldon Brookbank, Patrick Kane sa vo švajčiarskom Bieli rozohral do skvelej formy a po 25 zápasoch je na čele produktivity klubu s 27 bodmi (12g, 15a). Pauza spôsobená výlukou prospela Mariánovi Hossovi, ktorý sa dal zdravotne do poriadku a výrazne prispel ku skvelému štartu sezóny. Oporou v bránke je vynikajúci Corey Crawford, ktorého dokáže spoľahlivo zaskakovať veterán Ray Emery. Pred prehrou v súboji s Coloradom ťahali Blackhawks sériu 24 zápasov bez prehry v riadnom hracom čase a so značným náskokom sú suverénne na čele ligy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V klube Minnesota Wild si minulý rok veľa sľubovali získaním hviezdnej dvojice Zach Parise - Ryan Suter, oboch sa im podarilo podpísať na 13 rokov. Nedá sa však povedať, že by napĺňali očakávania; hoci patria k najproduktívnejším hráčom Wild a v doterajších 22 zápasoch nazbierali zhodne po 15 bodov, v bodovaní ich zatiaľ predčí kapitán Mikko Koivu, ktorý začal sezónu v drese svojho domáceho klubu TPS Turku (10z - 5g, 5a). Za očakávaniami naopak zaostáva jeho mladý krajan Mikael Granlund, ktorý počas výluky hviezdil v AHL a za Houston Aeros nazbieral v 21 zápasoch rovnaký počet bodov (8g, 13a); v drese Minnesoty zatiaľ strelil v 19 zápasoch 1 gól a na 5 prihrával. Wild patrí v tejto chvíli 11. priečka, z ktorej sa budú môcť dostať iba vyrovnanými výkonmi. Podľa môjho názoru by im mohla prospieť výraznejšia zmena, možno niečo podobné ako keď kedysi vedenie Bostonu vymenilo Joe Thorntona do San Jose. Momentálne však generálny manažér Wild odmieta úvahy o prípadných výmenách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sympatickým prekvapením Západnej konferencie sú Anaheim Ducks. Klub sa v roku 2012 neprebojoval do play-offs, v polovici aktuálnej sezóny im patrí 2. priečka a vyzerajú veľmi dobre. Kapitán Ryan Getzlaf vedie príkladom a je na čele produktivity klubu s 29 bodmi za 10 gólov a 19 asistencií. Vedenie Ducks všetkým potvrdilo nakoľko dôležitým článkom pre nich Getzlaf je - jeho nová zmluva znie na 8 rokov a 66 miliónov dolárov. Brankár Jonas Hiller dostal kvalitnú konkurenciu v osobe Viktora Fastha, nováčika v NHL, avšak dvojnásobného brankára roka zo švédskej Elitserien, s ktorým Ducks pred sezónou podpísali zmluvu na dva roky. Fasth má veľkú zásluhu na doterajšom úspechu Anaheimu v tejto sezóne. Všetka pozornosť sa teraz upiera na druhého najproduktívnejšieho hráča klubu, Coreyho Perryho, ktorý sa po tejto sezóne môže stať voľným hráčom; podpíše novú zmluvu, alebo ho vedenie klubu vymení?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Utrápený Východ

Po veľmi sľubnom úvode sezóny veci vôbec nevyzerajú dobre pre Tampu Bay Lightning; výkony v januári ich predurčovali na popredné priečky, avšak dve dlhšie série prehier (6 a 5 zápasov v rade) spôsobili prepad v tabuľke na súčasnú 13. pozíciu. Pritom hviezdam v drese Lightning sa darí - neskutočný Steven Stamkos má po 24 zápasoch vyrovnanú bilanciu 18g, 17a, vedie ligu v počte gólov a vrámci tabuľky produktivity je pred ním len Sidney Crosby. Martin St. Louis a Vincent Lecavalier podávajú tiež solídne výkony a zatiaľ im veľmi dobre sekunduje nováčik Cory Conacher s 20 bodmi (7g, 13a). Táto sezóna však zatiaľ vyzerá byť pohromou pre oboch brankárov - Mathieua Garona, ktorý bol jednotkou v predchádzajúcej sezóne, aj Andersa Lindbacka, ktorého získali Lightning v lete z Nashvillu a vzápätí s ním podpísali novú zmluvu na 2 roky. Uvidíme nakoľko bude vedenie klubu aktívne vrámci prípadných pokusov o posilnenie, obrana by však potrebovala upokojenie v podobe skúseného zadáka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobne neveľmi príjemným prekvapením sú tiež doterajšie výkony klubov Buffalo Sabres a Washington Capitals. Sabres vo svetle nelichotivej situácie vyhodili po 16 rokoch trénera Lindyho Ruffa, následne mužstvo vyhralo tri zápasy v rade, ale po troch tesných prehrách sú na 14. priečke. Ich situácia však vôbec nie je dobrá, vzhľadom na to, že Washington Capitals aj Tampa Bay Lightning, ktorí sú v tabuľke pred nimi, odohrali menej zápasov. Keď už spomínam Capitals - zrejme nikto nečakal, že so zdanlivo skvele rozohratým Ovečkinom (v KHL 31 zápasov s bilanciou 40 bodov za 19g a 31a) sa natoľko priblížia ku dnu - okrem Alexandra Veľkého vo výkonoch zaostáva aj Nicklas Backstrom, ich góly nepochybne mužstvu chýbajú. Hoci sa im podarilo pred pár dňami poraziť oslabenú Floridu 7:1, dnes nedokázali na tento úspech nadviazať a v New Yorku podľahli Islanders 2:5.

Smutný je aj pohľad na beznádejnú poslednú priečku Floridy Panthers. Klub, ktorý sa v predchádzajúcej sezóne vďaka sympatickým výkonom prvýkrát po dlhých rokoch prebojoval do vyraďovacích bojov, nezachytil úvod sezóny a už sa to s nimi vezie. Nepochybne k tomu prispela aj skutočnosť, že v zostave im pre zranenie chýba 8 hráčov, vrátane brankárskej jednotky Jose Theodora. Príjemným prekvapením je aspoň nováčik Jonathan Huberdeau, ktorý vo svojej prvej sezóne je najlepším strelcom Panthers a zároveň je aj na čele produktivity trápiaceho sa klubu (25z - 12g, 5a).


Zaujímavosti:

Vo svojich 41 rokoch je Jaromír Jágr najproduktívnejším hráčom v drese Dallas Stars (22z, 17b - 9g, 8a).

Bez Nicklasa Lidstroma a Thomasa Holmstroma sa Detroitu Red Wings príliš nedarí, prispievajú k tomu nepochybne aj zranenia - dlhodobo sú mimo hry Colaiacovo, Helm, Bertuzzi, Samuelsson a Filppula. Príležitosť tak dostal Tomáš Tatár, ktorý si zatiaľ rozhodne nerobí hanbu.

New Jersey Devils dočasne prišli o legendárneho Martina Brodeura a prejavilo sa to aj na ich výkonoch, keď sa z popredných pozícií po 6 prehratých zápasoch prepadli na 7. priečku. Zatiaľ nie je známe kedy sa Brodeur znova objaví v zostave a z tábora Devils cítiť nervozitu.

V zápase San Jose Sharks - St. Louis Blues jeden z komentátorov pri zmienke o Michalovi Handzušovi svojmu kolegovi zdôraznil, že Handzuš je Slovák a že si na to treba dávať pozor, pretože označiť Slováka za Čecha je vnímané podobne citlivo ako keď Švéda označia za Fína :)

Plánované priame prenosy:

Dátum

Čas

Nova Sport

ESPN America

10.3.2013

1:00

-

Toronto vs. Pittsburgh

10.3.2013

17:30

Washington vs. NY Rangers

Washington vs. NY Rangers

10.3.2013

22:00

Detroit vs. Columbus

-

12.3.2013

1:30

Ottawa vs. Boston

-

13.3.2013

0:30


Pittsburgh vs. Boston

13.3.2013

1:00

Buffalo vs. NY Rangers

-

13.3.2013

3:00

-

Phoenix vs. Los Angeles

14.3.2013

1:00

Montreal vs. Ottawa

-

15.3.2013

2:00

Minnesota vs. Colorado

-

23.3.2013

19:00

Minnesota vs. San Jose

-

25.3.2013

0:05

NY Rangers vs. Washington

-

26.3.2013

0:05

-

Boston vs. Toronto

26.3.2013

2:30

Dallas vs. Minnesota

-

26.3.2013

3:00

-

Phoenix vs. Detroit

27.3.2013

0:00

-

Pittsburgh vs. Montreal

27.3.2013

3:00

-

Vancouver vs. Columbus

28.3.2013

0:05

Boston vs. Montreal

Boston vs. Montreal

28.3.2013

3:00

-

Calgary vs. Colorado

29.3.2013

1:30

Ottawa vs. NY Rangers

-

30.3.2013

18:00

Philadelphia vs. Boston

-

30.3.2013

20:30

Colorado vs. Nashville

Poznámka: Keďže je rozpis veľmi podozrivo rozložený a obidve stanice v ňom majú výrazne odlišné zápasy, je možné, že sa program bude priebežne meniť. Farebne rozlíšené zápasy za sebou nasledujú počas jednej noci.

(Tabulka editovana 23. marca)

Alexander Wirdzek

Alexander Wirdzek

Bloger 
  • Počet článkov:  117
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Snažím sa byť sám sebou... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSúkromnéČriepky z NHLZápisky z ciestKultúra

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu