reklama

„ Za slobodu si chleba nekúpiš .“

17. november : Deň boja za slobodu a demokraciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Naši súčasní politici ju chápu ako slobodu vôle, podnikania, rozhodovania parlamentnou väčšinou, či možnosť slobodne ponúkať svoju pracovnú silu.

Masy občanov v uliciach a námestiach ju vždy chápali ako lepší zárobok, lepšiu sociálnu a zdravotnú starostlivosť či vyššiu životnú úroveň - blahobyt.

Je smutné konštatovanie, že pri porovnaní, vtedajšie vedúce robotnícke kádre, ktoré prevzali riadenie štátu po roku 1948, dokázali na podklade „ sedliackeho rozumu “ vybudovať materiálnu základňu pre ekonomicky a sociálne stabilnejšiu spoločnosť , stabilnú menu - korunu, ceny potravín , služieb i životne nevyhnutných komodít. A to a-priori dnešným kádrom - po roku 1989 - kedy sa do vedúcich štátnych funkcií a za poslancov SNR dostali už len akademicky vzdelané kádre. Títo mocipáni kradnú, resp. okrádajú masy pre a na nich pracujúcich ľudí. Za 32 rokov vlády nedokázali stabilizovať euro, mzdy, či dostať ekonomiku , poľnohospodárstvo, dopravu, stavebníctvo, priemyselnú výrobu, energie, zdravotníctvo, školstvo, kultúru na vyššiu úroveň než tie, kedysi robotnícke kádre.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

32 rokov nedokázali vybudovať ani len diaľničné spojenie západ-východ. Dopracovali sa k nekontrolovanému absolútnemu rastu cien, služieb / za rok 23,3 percent , služby o 14,2 percent / k radikálnej inflácii /14 percent / a značnú časť občanov uviedli do chudoby. Čo vedia vynikajúco, je závidieť si a nenávidieť. Od ich každodenného správania a vystupovania sa učia občania, predovšetkým mládež užívaniu drog, alkoholu i trestnej činnosti, a to aj prostredníctvom médií. Toto porovnanie týchto dvoch typov spoločnosti je smutno tragické.

Historická skúsenosť s výstavby vojnou zničenej krajiny v porovnaní s terajšou kapitalistickou, ktorej je nápomocná EÚ a euro, je vďačným žriedlom pre jej kritikov. Dokumentuje to realitu, že oblastné plánovanie / usmerňovanie / vývinu spoločnosti je nevyhnutné, lebo vytvára materiálne i duchovné predpoklady pre všestrannejší rozvoj spoločnosti a celého územia štátu. Zabezpečí aj existenciu slobody v podnikaní, či fungovaní trhového mechanizmu. Z územia štátu zmiznú tzv. hladové doliny - územia, kde „ líšky dávajú dobrú noc.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„ Sloboda “ v Hemingwayskom chápaní : „ Strata slobody na jednom mieste sveta znamená stratu slobody vôbec “, vedie k americkému chápaniu diplomacie, či skôr k ospravedlneniu vojny, ktoré vedie v mene zabezpečenia slobody v podnikaní či proti komunistom po celom svete. Historicky, americká diplomacia pozná iba dve polohy - alebo sa pripravuje na násilenstvo alebo ho očakáva. Zriedkakedy je to aj čosi medzi tým.

Ruská diplomacia, tá sa nikdy nebála vojnových strát / Francúzi, Nemci /. Historicky ich úcta k ľudskému životu je nápadne malá.

Obe tieto „ diplomacie “ neospravedlňuje permanentné vedenie vojen po celom svete od 2. svetovej vojny až do dnešných dní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na našich historických územiach sme zažili vpády a vlády i bačovanie Tatárov, Turkov, Maďarov, Nemcov, Rusov. Dnes, je to americká ideológia, morálka, kultúra, ktorá je násilne implantovaná politikmi a médiami do nášho života. V porovnaní však s tými predošlými, ktorých sme k nám nepozvali, však v tomto prípade sú tu na pozvanie našich najvyšších zákonodarných predstaviteľov. Výsledok : agresia politikov, poslancov, časti občanov i mládeže pri vzájomnej konfrontácii. Absolútna polarizácia spoločnosti, ako zrkadlo inváznej - násilnej ideológie.

Som však presvedčený, že väčšina slušných, morálne založených občanov sa nestotožňuje s takouto ideológiou a politikou, ktorá je dvojtvárna. Vojnu odsudzuje len voči vlastným štátom, ale voči cudzím ju schvaľuje a realizuje. A to aj v prístupe voči politickým oponentom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Citujem de Gaulleovú definíciu NATO : „ Organizácia nanútená Atlantickej aliancii, ktorá nie je ničím iným než vojenským zoskúpením a politickým podriadením západnej Európy Spojeným štátom americkým. “

Väčšinou toho, čo viem o dnešnej politike, ma napĺňa smútkom. Už v roku 2017 som vydal publikáciu „ Moja cesta, alebo čo sme nechceli a čo máme, čo dal ľuďom socializmus a čo terajší kapitalizmus.“ Je k dispozícii aj s ďalšími mojimi publikáciami v elektronickej podobe pod pseudonymom Slávo Nitranský na : MARTINUS sk, MARTINUS cz, KNÍHCENTRUM cz. internetové knihkupectví, UNI KNIHY sk internetové kníhkupectvo zamerané na odbornú literatúru, ARTFÓRUM sk a ABZ cz.

Už vtedy som písal, že EÚ by sa mala rozísť s NATOM a vybudovať si vlastnú armádu. Iste by nebolo došlo k napadnutiu Ukrajiny Ruskom.

Nemuselo dôjsť k „ Bitke o Európu “, ktorej víťazom budú / a už sú / USA, lebo všetko sa to odohráva mimo ich územia a na všetko doplatia v konečnom dôsledku len občania Európskej únie - Európy.

Je najvyšší čas, zo strany štátov združených v EÚ, ukázať zdravý rozum, ale aj snahu o sebazachovanie a spolu so štátmi združenými v OSN ukončiť vojnu na Ukrajine diplomatickou mierovou cestou.

Nezabúdajme, že sloboda bola a bude vždy závislá od činnosti ľudí, ale aj od objektívne pôsobiacich zákonov prírody a spoločnosti.

Darmo máš slobodu, keď vládnuci spoločenský systém Ti nevytvorí možnosti pre slobodný život !

„ Za takúto slobodu si lepší život nekúpiš ! “

15.novembra 2022

Víťazoslav Würschner, zaslúžilý pracovník kultúry

Víťazoslav Würschner

Víťazoslav Würschner

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  115x

Ako spisovateľovi, publicistovi a vydavateľovi mi nedalo aby som sa nepokúsil napísať pravdu o živote mojej generácie. Túto knihu spolu s ďalšími je možné nájsť v niektorých internetových kníhkupectvách. Sú publikované pod mojím pseudonymom Slávo Nitranský. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu