
V nedeľu som kúzlila v kuchyni a vykúzlila som vďaka medvedíkovcom super obed vo forme ich šťavnatého morčacieho mäsa s kapustou a pečenou zemiakovou kašou. Recept je super, odporúčam.
Ja som ale urobila menšiu obmenu, namiesto morčacieho mäsa som použila kuracie stehná, ale výsledok stál za to, a myslím (a samozrejme aj dúfam), že som receptu touto zmenou neublížila, ale naopak.
Trochu som to prehnala s kapustou a zostalo mi pol pekáča. Samozrejme mi bolo lúto ju vyhodiť, preto som využila ekonomické druhotné spracovanie základnej suroviny a rozhodla sa pre koložvársku kapustu.
Tento recept mám naozaj rada, a preto sa s vami chcem oň podeliť. Žiaľ neviem presný počet a gramáž surovín, robím to od oka, čo odporúčam aj vám, ale výsledok bude určite stáť zato.
Kúpila som pomleté bravčové mäso (nie je práve to najchudšie, ani najzdravšie, ale raz za čas si prehrešok odpustím :-))
Pripravíme si ryžu v pomere 1:2 (jeden diel ryže a dva diely vody), trochu soli a uvaríme domäkka.
Mäso si opražíme na panvici na cibuľke, pridáme soľ, korenie, červenú papriku (v tomto prípade som ju tam už nedala, pretože som ju už poparikovanú mala z pečenia stehien) a trohu podusíme. Pridáme ryžu, premiešame a odstránime z plameňa.
Nastupuje tá najlepšia časť- vrstvenie. Na spodok pekáča uložíme kapustu, prikryjeme zmesou z mäsa a ryže (sem si môžete pokrájať aj klobásku alebo slaninku, ale býva to už príliš mastné, preto radšej neodporúčam), vrch prikryjeme kapustou.
Celý kelímok kyslej smotany s jedným vajíčkom rozšlaháme a zalejeme kapustu. Pečieme v trúbe na 180 stupňov pokým nám vrch pekne nezhnedne.
Viem, zástanci zdravej stravy ma v tomto momente pália na hranici, ale keď ja si nemôžem pomôcť; keď je niečo faaaaaakt, že naozaj DOBRÉEEEEE, tak odriekania, diéty u mňa idú preč, a s radosťou si nakladám na tanier :-)
Dobrú chuť priatelia!