Ako som sa dočítala na stránkach časopisu Trend, bol to už 17. ročník, ktorý je v priestoroch bratislavskej Incheby možný k videniu od štvrtka 21.1. do nedele 24.1.
My sme sa zučastnili výstavy dnes.
Mám rada tieto akcie, vždy si tam nájdem niečo nové a nepoznané. Tento rok som objavila dva druhy čaju, ktoré som spoznala v iných formách. Zaobstarala som si čierny s lupienkami ruží a zelený s kvetmi chryzantémy. Ale o tých v samostatnom článku.
Zúčastnili sme sa aj súťaže Senior kuchárov, kde mali za úlohu za 50 minút navariť predjedlo, hlavné jedlo a múčnik. Ako podmienku mali, že v predjedle sa mal použiť sterilizovaný cícer a kačacie prsia, na hlavné jedlo použiť alebo kuracie mäso, alebo bravčovú panenku alebo platýza. Ako múčnik podávali mascarpone.
Videla som tri tímy, ktoré navarili: Štefan Krul (snáď to mám napísané správne, ak nie, dajte vedieť, rada opravím) z Dublinu, ktorý varil ako predjedlo kačacie prsia s cícerom, červenou kapustou a vinaigrette, hlavné jedlo plnené kuracie prsia s brokolicou a syrom podávané s ryžou, a ako múčnik spomínané mascarpone s trubičkami



Jaroslav Michalík z reštaurácie Barumka z Banskej Bystrice uvaril kačacie prsia s cícerom a medom, hlavné jedlo bravčovú panenku v lístkovom ceste v bylinkovej marináde so špargľovým pyré a tak isto marscarpone.



Tomáš Viktorím z RWS ako predjedlo pripravil kačacie prsia s cícerom a mrkvovo brokolicovým pyré, hlavné jedlo panenku s červenou repou, dubákovou salsou a vínovou omáčkou a múčnik banánové mascarpone s karamelom.



Ako odborná porota sa zúčastnili kuchári páni Papai, Kmeť, Križan a p.Ort a na pár minút sa slova ujal aj pán Janata, zakladateľ a súčasný prezident Slvoenského zväzu kuchárov a cukrárov.


V rámci času prípravy jedál sme si užili aj kultúrnu vložku vo forme prehliadky oblečenia pre hotelový personál spoločnosti Decore z Nového Mesta nad Váhom (www.decore.sk). Okrem klasickejších modelov sa blysli modelky aj v sezónnom, resp. tematickom oblečení. Veď posúdte sami.


Podučila som sa výrobe korbáčikov zo stánku spoločnosti Syrex zo Zázrivej (www.syrex.sk)ponúkajúceho vynikajúce syrové špeciality, ako napr. korbáčiky, oštiepky, kozí syr alebo žinčicu.





Pokochali sme výsledkami šikovných rúk študentov hotelových akadémií a škôl stravovacích služieb.






Áno priatelia, všetky tieto umelecké diela sú vytvorené z cesta alebo čokolady a áno, všetko sa dá popapať :-)
Tak isto tam prebiehala súťaž o najkrajší Bratislavský rožok, ale výsledok sme sa nikde nedozvedeli.
No a to najlepšie nakoniec. Jeden z hlavných dôvodov, prečo som na Gastro išla, je vínko.


A toto sú moje úlovky:

Štyri fľaše z Nového vinarství (http://www.novevinarstvi.cz/) a jedna fľaška od Terra Parna zo Suchej nad Parnou (http://www.terraparna.sk/). O výsledku spokojnosti budem informovať v samostatnom článku.
Chcela som zakúpiť este pár fliaš zo Svätého Jura, alebo bola som "zrušená", vraj na veľtrhu nie je možné fľaše predávať. Preto sme prešli k jeho susedovi a fľaše si kúpili. Neviem, asi sme neboli vystavovateľovi sympatickí :-).
Z výstavy som išla plná rôznorodých dojmov. Na jednej strane som bola spokojná, pretože takéto akcie pomáhajú združovať ľudí, ktorí majú blízko ku gastronómií, k vareniu a degustátorstvu, môžeme sa stretnúť s ľuďmi a vecami, ktoré v každodennom živote neuvidíme a podučiť sa mnohým veciam.
Na druhej strane som bola ale sklamaná z organizácie. Áno, som žena, a preto mám žníženú orietnačnú schopnosť, a preto mi chýbali informátori, ktorí by sa pohybovali v priestoroch Incheby. Podľa pohľadov okoloidúcich som nebola zmätená sama. Narazili sme aj na pár vystavujúcich, ktorí neboli dostatočne pripravení (nedostatok vizitiek, katalófov s produktami).
V každom prípade, v globále možno povedať, výstava pre mňa dopadla veľmi dobre, zanechal vo mne kopu nových dojmov a zážitkov a určite to nebol posledný festival, ktorého som sa zúčastnila.
Boli ste sa pozrieť?