
Na degustáciu sme dorazili pred druhou hodinou, a pivnica sa pomaly ale iste začala napĺňať laikmi i odbornou verejnosťou.
Svoje výrobky tu prezentovali títo vinári:
In Vino, Karpatská perla, Mrva & Stanko, Janoušek, Víno Miroslav Dudo, Vinohradníctvo Skovajsa
Víno Rariga, Vinkova, Terra Parna, Vinárstvo Peter Ratuzky, Vinkor, Veritas & Sanitas, Víno Nitra,
Rosenthal Winery a Víno Maťúš.
Hneď pri vchode sme vyfasovali zoznam vystavujúcich, aby sme si mohli starostlivo zaznamenať vínka, ktoré sa nám páčili, alebo naopak nezachutili. Vstupné na degustáciu bolo 7 eur+ 2 eurá prenájom za pohár.


Vstupenka bola zároveň zlosovateľná, prostredníctvom nej sme mohli napísať víno, ktoré sa nám zapáčilo najviac a na základe hlasov degustujúcich bol zostavený rebríček najlepších vín s možnosťou výhry, ale zatiaľ sa mi nik neozval, takže som asi nič nevyhrala :-/ Snažila som sa k rebríčku dopátrať, hneď ako bude k dispozícií, doplním ho sem.
Prvé vínko sme ochutnali od spoločnosti In Vino (http://www.invino.sk/sk/content/projekt-modra).
Tu sme ochutnali odrodu Viognier- ako som sa dozvedela, je to odroda podobná Chradonnay, pôvod má tak isto vo Francúzsku, s chuťou po banánoch, v závere egreše. Tu sme ešte ochutnali Pálavu a ružovú Frankovku modrú.

Prešli sme k stánku Veritas+Sanitas (ich samostatnú stránku som nenašla, ale keď si ich dáte vygúgliť, nájdete kopu odkazov s ich vínkami).
Tu sme ochutnali Pálavu- dátum zberu bol 3.10.2009, chuť po jesennom ovocí, ako nám prezentujúci odporučil, toto víno by podával k múčnikom, ako napr. štrúdľa.

Víno Miroslav Dudo (http://www.vinodudo.sk/)
Tu sme neodolali odrodám Devín, ktoré nám vystavujúci odporučil k cestovnám a nezrejúcim syrom a tak isto ružovú Frankovku, ktoré na to, že bolo víno suché, malo príjemnú sladkastú chuť.Pri tomto vinárovi dávam do pozornosti krásne nádoby, v ktorých si vína prezentoval.


Peter Ratuzky (k nemu som samostatnú stránku tak isto nenašla)
Odporučil nám Rulandské biele- neskorý zber minulého roka s chuťou po mede, víno vhodné k hydine, prípadne k dusenému bravčovému a Rizling rýnsky- jemnejšie, s vyšším obsahom kyselín zato príjemne šťavnaté, s vôňou hrušiek a citrusov.

Miloš Maťúš (http://www.vinomatus.sk/)
Neodolali sme Muller Thurgau- slabšia aróma na začiatku, o to viac nás príjemne prekvapila silná chuť, zbierané bolo 10.9.2009. Je vhodný k vyprážanej rybke, prípadne k hydinovému šalátu. Dávam do pozornosti krásnu farbu ružovej Frankovky od tohto vinára.



Vinárstvo Skovajsa (http://www.vinoskovajsa.sk/)
Objavili sme tu Chardonnay s vôňou po čerstvom pečive a ružové Svätovavrinecké- podľa môjho názoru slabšie prezentujúce sa vínko, bez výraznejšej arómy a chute.

Chateau Modra (http://www.chateaumodra.sk/)
Ochutnali sme Tramín červený a Cabernet Sauvignon rosé. Spozorneli sme pri víne nazvanom MOPR; ako som sa dozvedela od vystavovateľov, takto si originálne skrátili odrodu Moravského muškátu.

Terra Parna
Toto vinárstvo som objavila už na výstave Gastro v Inchebe, tu, pri prezentacii mladých vín nás naozaj nechytili za srdce. Ale na veľký opak, naši priatelia z nich boli úplne nadšení.
Vinárstvo Janoušek (http://www.janousek.sk/)
Tu sa mi zapáčilo Rulandské modré- malo silnú výraznú arómu po čiernych ríbezliach s chuťou po masle. Aj toto bol jeden z mojich favoritov.

Aj toto dokazuje, ze pri degustacii vín je potvrdené, sto chutí, sto názorov. Čo jednému padne do oka, druhý obchádza.
Keď už sme boli v Modre, rozhodli sme sa vyskúšať tak isto reštauráciu U richtára, ktorá celú akciu organizovala.


Ako aperitív nám bola ponúknutá vodka Double Cross, ktorá patrí medzi nejlepšie aj v ďalekom New Yorku, ale odolali sme, po toľkých vzorkách by sme ju už asi nezvládli :-)
Ako zahriatie pred hlavným jedlom sme dostali chlieb s cesnakom.

Z hlavných jedál sme si vybrali
Pečené kačacie stehno so zemiakovou lošou a červenou kapustou za 13 eur

Vidiecke ragú so zmesou lesných húb a cuketovými placičkami a parmezánom, ponúkajú ho v dvoch variantoch, z bravčovej panenky (za 9 eur) alebo z argentínskej sviečkovice (za 12,50 eur). Vyskúšali sme obidve varianty.

A posledné jedlo boli Marinované jahňacie kotlety s varenými zemiakmi s maslom a zelerovým pyré (13,90 eura)

Všetky jedlá boli chutné, servírované vkusne a decentne, veľmi sme si pochutili.
Z múčnikov sme si vybrali Ďatlový koláč so sladkým sirupom a vanilkovou zmrzlinou a Višňovo- makovou štrúdlou.


Čo dodať na záver?
Degustácia sa mi páčila, dozvedela som sa kopu nových informácií, spoznala nové a zaujímavé odrody vína, odstránila sa neviditeľná bariéra a anonymita medzi výrobcom vín a ich spotrebiteľom.
Ako som sa dozvedela, 20. marca bude prezentácia degustácia ružových vín, a keďže som fanúšik tejto farby u víniek, budem určite účastníkom.
Reštaurácia u richtára ma príjemne prekvapila, za normálne ceny som sa veľmi dobre najedla a budem ju odporúčať všetkým svojim známym. Táto návšteva nebola určite ani zďaleka posledná. Škoda je, že mám Modru trochu od ruky :-/
A čo vy priatelia? Zúčastnili ste sa degustácie? Poznáte reštauráciu U richtára?