Preto som včera poobede pri odhrabávaní auta rozmýšľala, ako si pripomeniem leto. Zvolila som tento recept. Roláda s lieskovcami a malinami. Krásne zhmotnenie leta :-)
Na cesto rolády je potrebné:
100g opražených lieskových orechov, 5 vajec (žĺtky a bielky oddelene), 185g práškového cukru
40g hladkej múky, 1/3 lyžičky prášku do prečiva
Plech (na ňom papier na pečenie s rozmermi 30x25 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou. Papier posypeme trochou kryštálového cukru. Opražené lieskovce pomelieme.
Žĺtky s cukrom vyšľaháme, kým nie je zmes hustá a svetlá. V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Postupne ich pridávame k žĺtkom, pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a pomleté lieskovce.
Zmes natrieme na plech, povrch vyhľadíme, pečieme 15 minút pri 180 stupňoch.
Upečené cesto vyklopíme na mokrú utierku, na ktorej je papier na pečenie. Pomocou utierky cesto zrolujeme a necháme v utierke vychladnúť. Keď je cesto vychladnuté, cesto rozvinieme, odstránime papier, natrieme krémom a znovu zavinieme.
Na prípravu krému potrebujeme:
170 ml sladkej smotany, maliny (z kompótu), podľa potreby kryštálový cukor (záleží podľa chuti), lyžicu rumu, trochu šťavy kompótu na dofarbenie krému
Smotanu vyšľaháme dotuha, primiešame maliny a rum. Krém natrieme na cesto, môžeme dozdobiť a dáme do chladničky stuhnúť.




Urobila som aj pár mafinov s čokoládový srdiečkom a so škoricou :-)

Dobrú chuť a pekný deň :-)